Най-важните новини от петък, 18 декември

Вижте какво се случи по света и у нас
Обновена: 18 дек 2020 23:19 | 18 дек 2020 23:00, Александър Попов
12
Най-важните новини от петък, 18 декември

НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Депутатът от Обединени патриоти Валентин Касабов е починал. Лошата новина съобщи от парламентарната трибуна шефката на НС Цвета Караянчева. „Снощи след кратко боледуване ни напусна Валентин Касабов. Поклон пред паметта му“, каза тя. Преди дни той беше настанен в болница в София в много тежко състояние след усложнение на COVID-19.

Почина депутатът от Обединени патриоти Валентин Касабов

2042са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 6825 PCR теста за последното денонощие. Това означава, че заразени са 29,9% от тестваните.

Новозаразените с коронавирус са 2042, починали са 143 души

Коледна елха "украсена" с прах ог Гълъбово получи енергийният министър Теменужка Петкова от екоорганизацията Грийнпийс България.

Коледна елха с черна пепел от Гълъбово за Теменужка Петкова

Парламентът прие решения, с коeто одобрява участието на България в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарства CUREVAC AG и Moderna Switzerland GmbH по предварителните споразумения за покупка на ваксини срещу COVID-19.

Парламентът одобри покупката от ЕК на ваксината на Moderna

В пернишки квартал "пламна" междусъседска война. Повод станало желанието на един от съседите да разшири терен за паркомясто. Опонентът му отказал да премести колата си и последвало "отмъщение по пернишки". Автомобилът му осъмнал под блокада от камъни и пръст.

Война по пернишки: Мъж затрупа с камъни и пръст колата на комшия

Ще има прокурор, който ще разследва обвинител №1. Тази фигура се въвежда с промени в НПК, които бяха приети от парламента на първо четене. Предложението е на ГЕРБ и Обединените патриоти. Според приетите текстове този прокурор ще се избира по предложение на не по-малко от шестима членове на Прокурорската колегия.

Главният прокурор ще се разследва от специален обвинител

В самолета само след ваксинация? При какви условия ще можем да пътуваме и какви последици остави пандемията след себе си за авиокомпаниите?
 
"Не може, а ще стане така - авиокомпаниите ще искат да си ваксиниран, за да летиш. Ваксинациите ще се превърнат във визи.  Австралия беше първа, в Европа тепърва предстои". Това заяви пред Bulgaria ON AIR авторът и водещ на предаването "Авиошоу" Александър Богоявленски.

Ще трябва да се ваксинираме, за да летим със самолет?

Ваксината срещу COVID-19 може да дойде у нас още на 25 декември. Имаме дежурни екипи, които я чакат. Това заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му първоначално се очаква да пристигнат около 5000 дози.

Доц. Кунчев: Оптимист съм, минахме втората вълна, идват и ваксините

Три седмици след затягане на мерките положението в болниците е малко по-добро. Но това, че са намалели новите случаи на заразени с коронавирус, не означава, че има тотално подобряване и отдих на здравната система, заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Проф. Балтов: Мерките са добри, да направим компромис за празниците

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от чужд гражданин, ползващ се с дипломатически имунитет.

Прокуратурата: Руски дипломат шпионирал ученията на САЩ в България

Задава се най-песимистичната Коледа от десетилетия - 54% от хората очакват Новата година със страх. Това показва проучване на Агенция "Медиана"

Песимистична Коледа: 54% очакват идването на 2021-а със страх

Мъж, пренасящ в лек автомобил контрабандно от Турция 23.600 килограма кокаин, е задържан на ГКПП "Лесово".

Рекордно: Хванаха кокаин за над 2 млн. лева на ГКПП "Лесово"

ПО СВЕТА

Българите, които имат временен статут за уседналост във Великобритания, но са се прибрали в родината заради COVID-19 криза, може да го изгубят, ако са отсъствали повече от 6 месеца от Обединеното кралство и не го посетят поне за ден до края на годината, съобщава организацията The3million

Българите, прибрали се от Острова заради COVID, може да изгубят статут

 Вицепрезидентът Майк Пенс се ваксинира публично срещу коронавирус на живо по телевизията. Това е мярка, която Белият дом и администрацията на Доналд Тръмп предприемат за да "насърчат безопасността и ефикасността на ваксината и да изградят доверие сред американския народ".

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се ваксинира публично

Докато президентът на Франция Еманюел Макрон се оттегли във Версай, за да се бори с коронавируса, френските лекари предупреждават семействата да бъдат предпазливи заради вероятност от скок на заразата, докато са около празничната трапеза

Макрон е с висока температура в резиденцията във Версай

В САЩ още една ваксина е на прага да бъде одобрена - тази на Moderna. Този препарат е подобен на вече одобрения, разработен от Pfizer-BioNTech, която вече се използва както в страната, така и във Великобритания, а скоро и в Европа. Но има и няколко основни разлики, най-важната от които е, че ваксината на Moderna не трябна да се съхранява при супер ниски температури и не се нуждае от студена верига за доставка. Това я прави по-достъпна за по-малките страни и за кварталните поликлиники.

Каква е разликата между ваксината на Moderna и тази на Pfizer-BioNTech?

Американските санкции срещу Анкара може да символични, но на дипломатически език означават много както за американско-турските отношения, така и за целостта на НАТО. Турция става все по-самотен и изолиран играч на международната сцена. Това коментира Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

Байдън иска режимът в Турция да падне, България има повод за притеснение

СВОБОДНО ВРЕМЕ

Не, във ваксината за COVID-19 няма микрочип. Това пише Катрин Ву от името на "Ню Йорк Таймс". Работата на Ву е да следи опитите за дезинформация в социалните мрежи и да развенчава митовете.

The New York Times бори конспирации: Няма микрочип във ваксината на Pfizer!

Един италианец, намерил себе си в България. Лео Бианки разказва как сбъдна мечтата си и какво провокира написването на автобиографията му.

Лео Бианки - италианец, намерил себе си в България

СПОРТ

ЦСКА удари с 1:0 Левски в дербито на родния футбол и записа лека шампионатна победа. Единственото попадение в мача на стадион "Васил Левски" вкара Али Соу (20).

ЦСКА спечели вечното дерби, би плах Левски с гол на Соу

Сериозни сблъсъци се оформиха след тегления тази вечер жребий за 1/8-финалите за Купата на България. Мачовете ще се изиграят на 2,3 и 4 март 2021 година и ще се изиграят в един мач.

В най-интересната среща Левски ще се изправи у дома срещу Берое, а в друг дерби двубой ЦСКА-София ще е домакин на Черно море.

Левски – Берое и ЦСКА-София – Черно море за Купата

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позор са
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но тия да ги махнем от държавата
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тоине го направи то всички ние които спазваме всички норми и правила ще го направим ние спазваме всички закони те не са различни
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И последно така го правят години наред тровят ни.Боико земи направи нещо за тия з емни добри хора
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Визирам това за всички които си мислят този е точно противоположнот о ще го разберат точно до последния човек.Пожелавам им успех
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Весела Коледа пожелавам на тия дето бъркат в кацата с меда на успешна нова година а и ако се нахранят даса здрави и дасе радват на това което имат честно казано не мислех да пиша това но със здраве и късмет както казва колегата а които си го търси си го намира весели празници в тия сред и човек има реноме и мозък
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Най важнотоНай важното е че имаш нужда от лекар
3
0
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
По принцип са пенсии, много ченгета и по някоя луда глава!
2
2
 
3
 
! Отговори
Най важното преди 3 години
Правителството използва МВР и Службите за сигурност за гонения и поръчкови убийства както в Нацистка Германия!Пример:Концлагер в Перник!
1
2
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Що бе,що така мислиш,кво ти става бе ?!?!