Спасителен хеликоптер: Какъв е правилният път за България?

Най-логично е да се ползват вече изградените хеликоптерни площадки в болниците
18 дек 2020 22:45, Красимир Ангелов
16

България остава единствената държава в Европейския съюз без спасителни хеликоптери. Родна компания вече е проучила детайлите около това, какъв модел хеликоптери и система са най-подходящи за страната.

Преди няколко години Михаела Бърлиева пада тежко, докато се спуска със ски във френските Алпи. Заради фрактурите се налага да бъде свалена от пистата със специализиран хеликоптер.

"Не усетих за колко време се появиха на място парамедици, след това чух моторна шейна, след един миг чух и хеликоптер, което беше за мен беше голямата изненада и оттам нататък до медицинския пункт в селото", каза тя.

Транспортирането с хеликоптер би струвало на Михаела около 1500 евро, ако нямаше застраховка.  

По времето на социализма България разполага с четири самолета-болници и с два специални хеликоптера, базирани в Пловдив. Към днешна дата у нас хеликоптер за въздушна помощ няма. Така България остава единствената страна в Европейския съюз, която не участва в ХЕМС- Helicopter Emergency Medical Service. Последната въздушна линейка беше продадена преди 2 години в чужбина.

"ПСС към БЧК са член на международната организация ИКАР – един от първите членове на тази организация, всички колеги,  с които се срещаме на конгресите на това сдружение ни гледат странно, като извънземни – как така нямате хеликоптери – как така спасявате без хеликоптери, но ето така", обясни Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба към БЧК.

Темата за необходимостта от въздушна помощ няколко пъти влиза в дневния ред. Последно правителството коментира закупуването на минимум един хеликоптер с европейски средства. По време на представянето на националния си план от президентството предложиха да се купят 5 медицински хеликоптера, около които да се изгради система за спешна медицинска помощ по въздух.

От "България Еър Техник" вече са направили проучване на пазара за това – каква система е най-подходяща за нашата реалност, какви хеликоптери и каква инфраструктура.

"Нашето мнение, е че 6 хеликоптера, на 6 площадки, от които в рамките на 30 мин може да се достигне до всяка точка на България. Ние смятаме, че площадките трябва да бъдат изградени не на летищата, а отделно и да обслужват нуждите на тази организация", заяви Георги Георгиев, изп. директор на "България Еър Техник".

Според специалистите най-логично е да се ползват вече изградените и лицензирани хеликоптерни площадки в болниците у нас. Те са общо 6 - три в София и по една в Бургас, Варна и Панагюрище. По този начин няма да се налага допълнителен транспорт с линейка до самото лечебно заведение след кацането на хеликоптера.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Ох, това татово време! Определено не си в час! До 2018-та имахме 2 хеликоптера линейки. Юли 2019-та продадохме и втория хеликоптер линейка. Защото на българина 36лв. годишно за застраховка му се свидят. Но иска да получава първокласна услуга. Прочете ли, че момичето е имало застраховака? Колко хора по писти и в планината в Б-г имат"планинска"застрахова? Колко хора имат медицинска? До 2018се предлагаше и транспорт до болница с хеликоптер. Но никой не иска да плаща. Ако може друг.
14
2
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Правилният път е Радев да кара хеликоптера и да не занимава с политика.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По татово време България разполагаше с четири самолета-болници и с два специални хеликоптера дадени й от СССР. По времето на властването на охранителя на Тато, през 21-ви век, у нас не самолети, даже хеликоптер за въздушна помощ няма. Днес нуждаещите се от медицинска помощ умират на стълбищата на болниците. За какви планини говорите?
12
0
 
0
 
! Отговори
waitwut? преди 3 години
Само между другото, преди някой да каже, че не може ВВС да се занимава с такива задачи - да го каже на половин Западна европа, включително тук в Германия където до-скоро ползваха 50 годишни Хюита, та може да се пропусне поредният договор за "нови" машини, без повечето радиоелектронно оборудване и базирани на платформа на съшите години като "вехтата" стара техника XD
11
0
 
1
 
! Отговори
само БиеСиеПие преди 3 години
В Механикът с Джейсън Стейтъм имаше сцена как медицински хеликоптер излита от Варна и каца директно на летящата чиния на Кyрнелия на Бузлуджа. Това у нас само на филм го има.
10
2
 
3
 
! Отговори
waitwut? преди 3 години
Добре, а защо не използваме хеликоптерите на ВВС за тези цели? Според Jane's Defence имаме общо 21 транспортни машини (без тези на "флота"), които със сигурност могат да бъдат оборудвани с модули за аеромедицинска евакуация и съм сигурен, че такива комплекти особено за 206ците и AS532ките със сигурност ще струват по-малко дори от 1 нова машина (особено ако тази машина се плаща с европейски програми и държ. бюджет). Пък и така нашите пилоти ще трупат опит,че да спрат да се пенсионират с <1000часа
9
2
 
1
 
! Отговори
поркю тиквочев преди 3 години
нали имате самолети ве ко ривети. руснаците им треперят мартинките като чуят за нашия блок замолети. путин за това се е скрил у бункеро. вие сега некви келикоптери. жертвайте се малко за нато, за атлантическите ценности. сега още самолети че поръчваме да мое да напълни самолетоносача. е как кой самолетоносач, тоя за който че поръчваме самолетите. нищо че не останаха млади хора тука, важни са ценностите.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом има 6 площадки изградени най-логично е да се купят 6 хеликоптера дори не е нужно да се изчислява от колко хеликоптера имаме нужда. 6 площадки имат нужда от 6 хеликоптера 6:6=1 Всяка болна площадка ще си има по един хеликоптер.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изграждането на 6 хеликоптерни площадки е причина да нямаме 6 хеликоптера от които може да се стигне до всяка точка и да обслужват нуждите на организацията. Организията от болни най-голямата организация на света.
6
1
 
4
 
! Отговори
Рара преди 3 години
до СатираС 40-50 милиона ще купим 15 не 2-3 броя
5
5
 
16
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
България е единствената държава в която управляващите са откраднали парите за медецински хеликоптери
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Само 6 лицензирани площадки ? А защо при социализма ,всички окръжни окръжни болници имаха хеликоптерни площадки и още са си там ,буренясали ? Какво пречи да бъдат лицензирани ?Нищо не пречи ,ама няма желание ,интерес .
3
8
 
7
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Затова пък за шкафчето пари има!
2
3
 
15
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Срамна работа последната една година дадохме 2,5 милиарда за Ф 16, за ремонт на СУ 25, за нови договори за оръжия. А "нямаме" 40-50 милиона да купим 2-3 медицински хеликоптера.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в републиката на чалгарите мутрите имат хеликоптери и некадърниците връзкари партийни бизнесмени на които стадото ръкопляска под команда но за болните няма хеликоптер, типично за пропадналите нагли крадливи нации със мания за величие на всичкото отгоре