Математик: Видяхме, че ген. Мутафчийски е прав, сега тръгваме пак надолу

Свръхсмърттността над 120 души на ден се дължи и на други фактори
Обновена: 19 дек 2020 09:28 | 19 дек 2020 09:26, Елка Василева
289
Математик: Видяхме, че ген. Мутафчийски е прав, сега тръгваме пак надолу
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

"Преди бяхме на долната врата, сега се качихме доста нагоре, видяхме какво пише на нея - че ген. Мутафчийски е прав, и сега тръгваме пак надолу. И това е правилната посока“. Това каза математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред Нова тв.

„Базовото репродуктивно число вече е 0,89, което вече е доста добре. Ще видим какво ще стане с активните случаи“, обясни математикът.

Още по темата

Той посочи, че смъртността все още е висока, ще почне да спада, но не толкова бързо. А свръхсмърттността над 120 души на ден се дължи и на други фактори - че вероятно народът е доста болен. И това трябва да се погледне като свърши тази пандемия, каза Витанов.

„Сравнението с другите държави обаче е добро, виждате какво става в Турция, Сърбия и то си има причини да става това. По добра е ситуацията като брой нови случаи в Северна Македония, Гърция. В Западна Европа обаче не е добра ситуацията, във Франция тази сутрин базовото репродуктивно число отново е над 1, в Германия също има над 30 000 нови случая на ден. От тази гледна точка ние сме добре", обясни математикът.

„В математиката ваксината срещу COVID-19 не е неизвестно, там нещата са ясни. С нея ние ще смачкаме този вирус, защото тя влияе точно върху този член в моделите, който отговаря за потискането на епидемията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече той намалява”, заяви проф. Николай Витанов.

„При два милиона ваксинирани ще започне да се усеща ефектът от ваксината. При три милиона и половина започваме да си решаваме проблемите”, каза още той.

По думите му е рано да се говори за отпускане на мерките, тъй като броят на активните случаи е висок.

„Това е нещото, което трябва да намалее. Когато те паднат под 50 000, компетентните лица могат да се замислят за отпускане. В момента активните случаи са 88 000 и намаляват с около 1 000 на ден”, посочи математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Джугашвили Тоз ,,мъдър човек ,,се казва Анатолии Рибаков , естествено е/в/р/е/и/н ! В ,,Децата на Арбат ,, съчини и излъга ,като истински борец за ,,демонокрация,, А и лъжата нали е демократична ценност ,затова ...надуииий ...
238
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка баба знае, че при всяка епидемия има ръст, плато и спад.Не знам в какво този генерал е бил прав, ние с това бяхме наясно от март. И дори Мангъров го заяви. Със и без мерки - това е поредността на етапите на епидемията. И нищо ново под слънцето никой не е открил. Всичко е политика. И надприказване.
237
3
 
10
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
Едан молба към хората с пхихични проблеми:Моля, пийте си лекарствата!
236
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я си смятай колко е 2+2 ...
235
5
 
1
 
! Отговори
К. К. преди 3 години
СМЪРТНОСТТА в проценти се смята така - броят на ПОЧИНАЛИТЕ се дели на броя на ЗАРАЗЕНИТЕ и полученото число се умножава по 100.
234
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стоенето в къщи носи загуби, взимат се кредити и народите задлъжняват (освен китайците). Западната валута се обезценява и хората обедняват и стават роби на новия демократичен ред. Така мрьсните комунисти ще ни победят веднъж за винаги.
233
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало математика ,както толкова много смяташ ,изчислили теб кога ще те хване вируса Ко
232
3
 
7
 
! Отговори
Джугашвили преди 3 години
професоре много сте прав при три милиона и половина започваме да си решаваме проблемите ,аз бих допълнил при 7 милиона ще са решени изцяло.Следваме принципа за решаване на проблемите на един мъдър човек от близкото минало ,който е казал -есть человек -есть проблем,нет человек -нет проблем!
231
8
 
4
 
! Отговори
Сата Н преди 3 години
до Йордан Йончев"матово стъкло" на бял дроб установено със скенер, ЦРП над 40, 13 дни с температура и загуба на обоняние, което и до момента не се е върнало напълно. -----Е, и?Що не си носил маска и не си си мил ръцете?Аз нося маска и си мия ръцете, не ям прилепи, не вервам на Мутафчийски и пак не съм се заразил. Дроба ти е матов, а мозъка ти е полиран, там търси проблема.
230
8
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
и още 20 пъти да го изкараш ще си останеш все същия каскет.------- Каскет е единствено главният ВИ прокурор, завършил милицонерското училище и женен за танцьорка на пилон, бивша играчка на самоковските бандити. Аз нося бейзболни капи и не вярвам във вируси.
229
8
 
7
 
! Отговори
баба преди 3 години
До Йордан Йончев: Ако някой е толкова *** да криминализира или накаже отказ от ваксинация, то тогава всички ще сме масово престъпници и спазването на какъвто и закон само ще се обезмисли. Е тогава дупе да ви е яко!
228
5
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
сега едно шеговито допълнение,защото прекалената сериозност води само до печал и отчаяние:-Два пъти за два месеца,се срещнах с "Ковида"..Как го "победих"?-Много просто:-Направихме една "Канадска борба" и аз го туширах..Два пъти....Е,той се отказа за сега да "търси реванш",но като нищо да "подгрява" за нова среща...А в тоя "спорт" има уважение към "противника"....Бъдете здрави и най-вече:- СПОКОЙНИ!!!!"Каквото е писано,това и ще става"..Страхът и паниката са най-лошия съветник на чо
227
6
 
3
 
! Отговори
Йордан Йончев преди 3 години
Анонимно приятелче, достатъчно е да спомена положителния си антигенен тест, който впрочем според моя личен лекар е по-точен от свещения за щаба ПСР, но за да те "убедя" ще допълня и "матово стъкло" на бял дроб установено със скенер, ЦРП над 40, 13 дни с температура и загуба на обоняние, което и до момента не се е върнало напълно. Смятам да си направя и антигенен тест, но след Нова година. Едно пиленце ми каза, че ваксините май щели да станат задължителни, а отказа от тях да се криминализира.
226
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам как искат да ваксинират масово народа, като никой не вярва на политиците. Казват едно, след един час точно обратното. Това са едни шмекери- тарикати. И някой може ли да обясни какви са критериите за затваряне? Първо беше" Да дадем време на здравната система да се организира". Видяхме я колко се е организирала. После- да дадем глътка въздух на системата.След това- отваряме, като се ваксинират 70% от населението. Последно- като намалим активните случаи до под 50 000.
225
12
 
10
 
! Отговори
S преди 3 години
Кой плашите с чували и Корона. Бабите на село ли? Бог гледа и знае. Дошло е време вие да се страхувате, защото скоро ще трябва да отговаряте, но не пред народа. Не всичко е пари, драги. Душите ни са чисти, макар и да сме бедни. Ние по-богати няма да станем, защото и не искаме. Да се страхуват тези с калните души!
224
8
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
истината е по-проста и от "Простото":-ВСЯКА смърт сега се ПРИШИВА на "пандемията" за да се стряска населението и да се подгрява то за нови,още по-крути ограничения..."Това грозно и непочтено..Добър план"..както се изрази Рене.....За протокола:-..Не само ЗНАМ,че наистина битува тоя вирус,но съм се срещал и лично с него!Проблема НЕ е във вируса,а в.."ГРОЗНИТЕ И НЕПОЧТЕНИ" планове на СВЕТОВНАТА върхушка.На която нашите слуги козируват и с двете ръце..
223
7
 
13
 
! Отговори
S преди 3 години
Ако управляващите ги беше грижа за народа, намаше да го оставят да мизерства с ниска минимална заплата и пенсия години наред и висок ДОД и ДДС. Нямаше да дадат на американски фирми да копаят злато и да купуват хеликоптери за милиарди. Нямаше да остават болници да тънат в мизерия, а да пълнят здравната каса. Точно сега се загрижили за нас, кой ще убедите в това, управляващи. Внос на скъпи лекарства и яко комисионни, вместо да си произвеждаме наши. Вече знаем, че няма безплатен обяд.
222
5
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
абе кой гений нарочи тоя измислен "математик" за "РУПОР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО"?!?!..Нерде медицината,нерде..математиката?!Кой направи тоя отнесен "шпециалист" "телевизионна звезда"?!..И най-вече:-ЗАЩО?..може би си мислят,че щом такова "светила" на математиката се изказва по МЕДИЦИНСКИ теми,значи проблема "се решава"....И друго:-Всеки ден ОТ ГОДИНИ умират по около 300 човека в държавата..БЕЗ "ковид",без "мовид"АКО смъртността беше "СВРЪХ",ОБЩИЯ брой на починалите щеше да скочи до към 400.
221
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДоло Мотафчйиски доло долоиди изкарай 3-ти клас бе илитерат и после пиши глупости.
220
2
 
6
 
! Отговори
Кичка преди 3 години
До Читател Какво общо имат вече починалите 6496 с активните в момента 86909, та ще смятате едните какъв процент са от другите? От коронавируса се излиза по 2 начина - или оздравява човек или умира. От тези, които вече са минали коронавируса 93.5 % са оздравели и 6.5 % са починали. Това са фактите.