Математик: Видяхме, че ген. Мутафчийски е прав, сега тръгваме пак надолу

Свръхсмърттността над 120 души на ден се дължи и на други фактори
Обновена: 19 дек 2020 09:28 | 19 дек 2020 09:26, Елка Василева
289
Математик: Видяхме, че ген. Мутафчийски е прав, сега тръгваме пак надолу
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

"Преди бяхме на долната врата, сега се качихме доста нагоре, видяхме какво пише на нея - че ген. Мутафчийски е прав, и сега тръгваме пак надолу. И това е правилната посока“. Това каза математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред Нова тв.

„Базовото репродуктивно число вече е 0,89, което вече е доста добре. Ще видим какво ще стане с активните случаи“, обясни математикът.

Още по темата

Той посочи, че смъртността все още е висока, ще почне да спада, но не толкова бързо. А свръхсмърттността над 120 души на ден се дължи и на други фактори - че вероятно народът е доста болен. И това трябва да се погледне като свърши тази пандемия, каза Витанов.

„Сравнението с другите държави обаче е добро, виждате какво става в Турция, Сърбия и то си има причини да става това. По добра е ситуацията като брой нови случаи в Северна Македония, Гърция. В Западна Европа обаче не е добра ситуацията, във Франция тази сутрин базовото репродуктивно число отново е над 1, в Германия също има над 30 000 нови случая на ден. От тази гледна точка ние сме добре", обясни математикът.

„В математиката ваксината срещу COVID-19 не е неизвестно, там нещата са ясни. С нея ние ще смачкаме този вирус, защото тя влияе точно върху този член в моделите, който отговаря за потискането на епидемията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече той намалява”, заяви проф. Николай Витанов.

„При два милиона ваксинирани ще започне да се усеща ефектът от ваксината. При три милиона и половина започваме да си решаваме проблемите”, каза още той.

По думите му е рано да се говори за отпускане на мерките, тъй като броят на активните случаи е висок.

„Това е нещото, което трябва да намалее. Когато те паднат под 50 000, компетентните лица могат да се замислят за отпускане. В момента активните случаи са 88 000 и намаляват с около 1 000 на ден”, посочи математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
4
 
1
 
! Отговори
11 преди 3 години
До ЧитателПрав си, ама си невероятно неграмотен, следователно си малoумен.
198
2
 
1
 
! Отговори
Г-жа Дупчек преди 3 години
Eй, един път почти да познае базовото рпордуктивно число. Явно нищо не смята, просто чете стари данни, публикувани в различни доклади на западни организации.
197
2
 
2
 
! Отговори
Читател преди 3 години
В сравнение с Сърбия и Турция било добре. Точно по официялни данни не е добре. Сърбия е на 40 място по смъртност ние сме в топ 10 скоро? Не се правят тестове и за това тази графа е добре. Но виж смъртноста и ще знаеш и активните случаи г-н математик. Средно 1.5% смъртност при нас наистина може да е 2.5% поради цялостното влошено здраве и застаряващо население. Е 150 случая прави 6000 болни на ден. Смъртните случай изостават с две седмици на активните случай. Поне изчакайте да паднат мъртвите бр
196
10
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
В монта съм болна от Ковид, с всички симптоми и хич не го карам леко.------И аз съм карал грип, даже 10-15 пъти, и какво?
195
7
 
14
 
! Отговори
11 преди 3 години
До БолнаПотвърждавам! Тоя говори абсолютни глупости! Докога ще пускат такива луди да ръсят глупости. 2 милиона поне вече го минаха и на практика са ваксинирани. Затова и без мерки заболеваемостта ще спадне. Така че, не Мутафчията, а Мангъра се оказва прав. Пожелавам ти бързо оздравяване!
194
4
 
4
 
! Отговори
защо в Бг нищо не ,. преди 3 години
,.... върви ?Защото всичко е подчинено на политиката , ВСИЧКО Е ПОЛИТИЗИРАНО , КАКТО БЕ И ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА !Икономиката е подчинена на политиката , а не обратното , за Тва !
193
0
 
5
 
! Отговори
СУТРЕШНО ИЗКАЗВАНЕ преди 3 години
На И.Костов :''Няма доверие в институциите , и затова НЯМА ДОВЕРИЕ В МЕРКИТЕ ,...ИМА БОЙКОТ'' !''В политиката в Бг се влиза за да се НХРАНЯТ''!Следователно , и НОЩ и новият министър , ще го отнесат заради примитивните упрвляващи !
192
7
 
18
 
! Отговори
Болна преди 3 години
Това са пълни глупости! В монта съм болна от Ковид, с всички симптоми и хич не го карам леко. Установен с бърз тест. Познавам още 10-тина човека които го изкараха. Без PSR. В тая държава никой не знае колко са заболелите, колко са го изкарали, колко са починалите от този вирус! Никой не е луд да дава 120 лва за тест, от какъв зор и какво ще му помогне това. В тази държава е някакъв ужас без край!
191
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутри са бащите ви, братята и цялата ви рода.
190
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забравяте, че щабът на Мутафчисйски е полузаконна структура, която реално няма никакви отговорности, освен да съветва. Решенията ги взимат мутрите. Повечето хора насочват вината за растежа на епидемията към щаба, а тя е реално на мутрите.
189
7
 
14
 
! Отговори
истината преди 3 години
Нищо добро не ни чака с Мутрите-феодали! Болниците са неподготвени без лекарства, лекари , апаратура и се мре ЯКО -ДА. Кой е отговорен ?
188
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямият проблем в България е, че мутрите не си поставиха за цел спиране или ограничаване на епидемията, както направиха редица държави най-вече в Източна Азия, Нова Зеландия и Австралия. Мутрите казаха, че целта им е "да има достатъчно легла в болниците". Преди две седмици мутрите заявиха: "ние не можем да спрем епидемията".
187
4
 
5
 
! Отговори
бг преди 3 години
нищо не става от тая народ !
186
3
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
То не беше особено трудно да се познае какво ще стане с епидемията в България още след първите неадекватни мерки на мутрите в началото на епидемията.
185
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Базовото репродуктивно число вече е 0,89, което вече е доста добре."Ами това число отношението между починалите с Ковид за 24 часа към броя на новозаразените ли е? Защото вчера сте го надминали!По над 150 починали дневно с Ковид, направо е чудесно! Или едни пари отиват от пусто в празно (научно издържани статистики) и не спазващите мерки са виновни?
184
0
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Сега не тръгваме надолу, а сме все още нагоре. Това, че не тестват когото трябва, създава измамното усещане, че новозаразените намаляват, а реално е обратното
183
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще ме убедите, че Мутафчийски, с тази ментална настройка, която даже не може да прикрие, не убива хора? Някой правил ли му е психопрофил наскоро, някой проверявал ли е каква е смъртността сред пациентите му?
182
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МутафчийскиПозна, защото знае,че здравната ни система не работи,който влезе в болницата,ако не е от нашите...умира. Позна, защото знае, че пожарникар управлява здравеопазването и дава указания на лекарите,дори и кога конкретни болни кога да бъдат изписани. Позна, защото знае,че за народът вместо легло в болница ще има стълби пред болниците,а за Тиквата и тиквичките лекарски екипи в скромните им палати.Не само Мутафчийски, всеки в България го знае това.
181
6
 
2
 
! Отговори
ДААА преди 3 години
НЕ ЗНАМ дали е генерал смърт ли е къв е но измират по 150-200 човека на денонощие . коеот за държава е крайно много ...
180
1
 
2
 
! Отговори
fool преди 3 години
До До foolКато чета коментарите на такива индивиди като теб и губя вяра в бъдещето на човечеството. Лошо няма, вие си вярвате, никога няма да просперират такива като теб, не за друго просто нямате умствен багаж :)