Математик: Видяхме, че ген. Мутафчийски е прав, сега тръгваме пак надолу

Свръхсмърттността над 120 души на ден се дължи и на други фактори
Обновена: 19 дек 2020 09:28 | 19 дек 2020 09:26, Елка Василева
289
Математик: Видяхме, че ген. Мутафчийски е прав, сега тръгваме пак надолу
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

"Преди бяхме на долната врата, сега се качихме доста нагоре, видяхме какво пише на нея - че ген. Мутафчийски е прав, и сега тръгваме пак надолу. И това е правилната посока“. Това каза математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред Нова тв.

„Базовото репродуктивно число вече е 0,89, което вече е доста добре. Ще видим какво ще стане с активните случаи“, обясни математикът.

Още по темата

Той посочи, че смъртността все още е висока, ще почне да спада, но не толкова бързо. А свръхсмърттността над 120 души на ден се дължи и на други фактори - че вероятно народът е доста болен. И това трябва да се погледне като свърши тази пандемия, каза Витанов.

„Сравнението с другите държави обаче е добро, виждате какво става в Турция, Сърбия и то си има причини да става това. По добра е ситуацията като брой нови случаи в Северна Македония, Гърция. В Западна Европа обаче не е добра ситуацията, във Франция тази сутрин базовото репродуктивно число отново е над 1, в Германия също има над 30 000 нови случая на ден. От тази гледна точка ние сме добре", обясни математикът.

„В математиката ваксината срещу COVID-19 не е неизвестно, там нещата са ясни. С нея ние ще смачкаме този вирус, защото тя влияе точно върху този член в моделите, който отговаря за потискането на епидемията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече той намалява”, заяви проф. Николай Витанов.

„При два милиона ваксинирани ще започне да се усеща ефектът от ваксината. При три милиона и половина започваме да си решаваме проблемите”, каза още той.

По думите му е рано да се говори за отпускане на мерките, тъй като броят на активните случаи е висок.

„Това е нещото, което трябва да намалее. Когато те паднат под 50 000, компетентните лица могат да се замислят за отпускане. В момента активните случаи са 88 000 и намаляват с около 1 000 на ден”, посочи математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа бил болен,народа бил лош материал въобще останали народ ,който да гласува за Вас.
258
3
 
8
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
Видяхме че истинските вирусолози, а не коремните хирурзи и пишман математици се оказаха прави, като говореха, че и с мерки и без мерки към средата-края на декември ще достигнем 40% преболедували и ще започне затихване. А мерките ги налагаме, за да уцелим момента и когато това стане да се пишем спасители на нацията!
257
4
 
10
 
! Отговори
Шморти-Марти преди 3 години
Този математически шаблони дето използвате показват на населението само че няма вярна прогноза и от ген. Плешояд- коремен хирург и от математик , който хал хабер си няма колко са неизветните в уравнението.Повече от 60% от населението имат антитела, така че без да съм математик и колоректален хирург ви казвам че на нова година отваряме територията. А тези които не спират да яздят вълната на пандемията ще се паднат разходите по затварянето на икономиката
256
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, точно защото математик и коремен хирург се занимаваха с вируси, затова сме на този хал. Изкуфели математици тръгнаха да се правят на специалисти по вируси и пандемии, чартаят графики все едно са в училище. Нито една от прогнозите им не се сбъдна. Можеше поне да се скрият и да не говорят.
255
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано да спасим възрасните хора особено 90-95 годишни те са бъдещето на нацията
254
7
 
11
 
! Отговори
Д-р Куин лечителката преди 3 години
Математик говори за ваксините и хората, все едно говори за пилета на поточна линия за фураж.
253
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък видях че Тодор Живков е прав: СоциализЪма е едно недоносче!!!А ти си заври дипломата в...
252
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така си отиде и едрата шарка - сички ваксинирани. А виж, испанският грип си отиде без никой да знае защо, след като зарази 1/3 от тогавашното население. Така че не се знае, знае ли се.
251
12
 
16
 
! Отговори
1111 преди 3 години
Швеция население 10,2 мил.България е с 6,9мил.В Швеция досега са починали 8000 човека от ковида.България има дотук 6400 починали.И много скоро ще ги достигнем при 48% по- малко население .За мерките тук знаем и за мерките в Швеция също!Пълен провал на Българското управление !
250
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Научен процес:Чукат с нокът до паяк, той бяга.Откъсват му крак, след почукване бяга по-бавно. Откъсват крак по крак, докато след последния крак той спира да бяга. Ученият записва в дневника: "Без крака паякът не чува" Понякога науката прави точно това.
249
5
 
22
 
! Отговори
gg преди 3 години
Няма никакъв спад. Заболелите за много повече. Хората си правят бързи тестове закупени от аптеките и не си правят PCR. Тези хора са много повече от хората с PCR (+). Те не влизат в статистиката. По този начин не се карантинират и разнасят заразата. Мерките са неефективни в БГ в този си вид.
248
6
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Абе тоя алкoлизиран наpкоман какво пак се подаде от ***?
247
6
 
13
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Тежката фармахимия не прощава и на най-здравия организъм и който е имал глупостта да се остави в мръсните ръце на ''лекарите'' да го ''лекуват'' с тази химия да се сърди на себе си!
246
3
 
0
 
! Отговори
dimitar преди 3 години
mliako limon i jaica +paracetamol ; M,c,c - za bolesta ,magnezii kalii calcii ;
245
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски мразиа го Мотафчйиски не мога да испия една ракиа в ресторанта до нас това е геноцит и терор
244
11
 
21
 
! Отговори
Прав ли? Кога? преди 3 години
Кога е бил прав ген. Мутафчийски? Когато в средата на февруари казваше, че става дума за обикновен грипен вирус? Когато навръх националния празник на България откри, че вирусът е патогенен и заразен на връх Шипка, а в София е напълно безопасен? Когато в средата на март откри, че вирусна епидемия нахлува в България с невиждана ярост, дори в сравнение с Адриановата чума, Юстиниановата чума, Черната смърт и испанската болест? Иначе и *** е бил прав, когато казвал, че или ще вали или няма да вали.
243
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Евалабрей,велик апел!..Но какво ще стане с останалите,които "ВЯРВАТ В БОЛЕСТТА И ВАКСИНИТЕ",те ще бъдат "недокоснати" от вируса,защото са..ВЯРВАЩИ?
242
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От короната не са умрели повече от 5% ,болшинството измрели при тази пандемия са хора недолекувани и страдащи от години от много болести.Тъй като профилактиката е сведена до нула!
241
12
 
10
 
! Отговори
Евала преди 3 години
Колко хубаво щеше да бъде, всички невярващи в болеста и ваксините, да се заразят.и да изпукат. Това ще е естествен подбор на калпавия материал.
240
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен НА ПОЛИТИЦИ И ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА ,КОЯТО ИЗПОЛЗВА С ЦЕЛ ВНУШАВАНЕ НА СТРАХ И ПОДЧИНЕНИЕ ,ФОТО МАТЕРИАЛИ ,СНИМКИ ОТ МИНАЛИ ПРЕДИ ГОДИНИ КАТАСТРОФИ ,ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ ,КАТО КОВЧЕЗИТЕ НА УДАВЕНИ ,,МИГРАТНИ ,,В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ ,ЗАГИНАЛИ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ, ТА СТИГНАХА ДО ЖЕРТВИТЕ ОТ УРАГАНА ,,КЕТРИН,,КОЙ МОЖЕ ДА ВЯРВА ? .ПРИ ОЧАКВАЩА СЕ ПО-МАЛКА СМЪРТНОСТ ТАЗИ ГОДИНА /101 650 до 18 40 ч.днес / ОТ МИНАЛАТА 2019 /108 084/ КОЙ МОЖЕ ДА ВЯРВА НА СИСТЕМАТА И СЛУГИТЕ И ?. САМО ЗАЕШКИТЕ СЪРЦА.