Първите гости на Банско са българи, но има и от съседни страни

Ще се съживи ли туризмът с отварянето на ресторантите към хотелите?
21
Първите гости на Банско са българи, но има и от съседни страни
Снимка: БГНЕС

Туристическият бранш в Банско се страхува да не се повтори сценарият от месец март, когато градът беше под блокада.

До преди седмица в най-известния ни зимен курорт резервации за почивки и ски нямаше, но имаше много запитвания. След решението на държавата да отвори и ресторантите към хотелите и пускането на съоръженията в ски зоната от миналия четвъртък (17 декември), нещата се промениха.

Още по темата
Въпреки това от Съюза на туристическия бизнес смятат, че се допуснаха две грешки, които удариха бранша - закъснелите ограничителни мерки, които според тях трябваше да се случат през ноември, както и това, че хотелите останаха отворени, но без местата за изхранване в тях, предаде БНР.

"Беше половинчата и неработеща мярка", заяви Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес.

В момента ресторантите към хотелите се готвят за отваряне, въпреки че времето за набиране на персонал и договори за доставки е било инфарктно кратко.

Първите гости на курорта са българи, но има и от съседни държави. На долна станция на лифта сутринта имаше малки групи и всички изпълняваха мерките за безопасност с лекота, защото нямаше опашки.

Първите индикации за вече активен зимен туризъм са подновените резервации при хотелиерите, потвърди Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес. Заради мерките срещу пандемията ще има обаче и загубени пазари.

Джеймс Хюс е хотелиер, работещ изцяло с туристи от Великобритания, която е и негова родина, макар че от 15 години развива успешни производства и туризъм в България.

"За тази зима няма да дойдат нашите редовни клиенти от Великобритания. Почти затворих хотела. Само хора, които искат да живеят постоянно в Банско, им давам квартира. Печалбата е много, много по-малка. Трябва да променим нашия начин на работа, за да оцелеем. Като мечки трябва да спим тази зима, догодина да отворим пак", казва той.

От Съюза на туристическия бизнес в Банско са загрижени и за колегите си ресторантьори, които ще останат затворени до края на януари. От бранша приемат това за нелогично противопоставяне. Ресторантьорите очакват обезщетение от държавата.

Димитър Попов, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции, коментира, че тази зима няма да се разчита на туристи, които идват с чартърни полети у нас:

"Идващите с чартъри реализират поне 7 нощувки, а някои и повече. Те допринасят много повече от туристите скиори, които идват от съседните страни. С туристопоток, който е предимно от България и от съседните страни, ще бъдат заети удължените уикенди, а от понеделник до петък курортът ще е обречен да бъде почти празен".

Според него не само хотелиерите, но и туроператорите, които работят със ски туризъм, да бъдат обезщетени за проваления сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Бари преди 3 години
Дано се посъживи туризмът, ще се радвам, ако въпреки всичко, сезонът е успешен.
16
0
 
2
 
! Отговори
Константина преди 3 години
Поне тази година, ако не друго, имахме възможността да осъзнаем изцяло красотата на страната ни и да се вгледаме в приказните курорти по Черноморието и планините. А да им се възползваме де! Моята ваканция ще е в Банско!
15
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Бе никой не ви кара да ходите бе! Повече за нас :) we беше страааашно!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не като мечки ще спите като лалугери... алчни лалугери такива!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СТИГА С ТЕЗИ ПЕЧАЛБИ ! НА ВАС ПАРИТЕ , НА МЕН ДАЙТЕ З Д Р А В Е Т О !! ИСКАМ ЗДРАВЕ !
12
0
 
2
 
! Отговори
Искате от два месеца преди 3 години
Искате от ДВА месеца сезон да спечелите за ДВАДЕСЕТ години !
11
1
 
8
 
! Отговори
Карандаш преди 3 години
На хотелиери, ресторантьори, нацепени батки и таксисти както и да им го вкараш все не им е натаман...
10
2
 
1
 
! Отговори
? преди 3 години
Хайде на Банско - утре кацам от Англия с мойте френдс и утре ела в кабинката на Банксо. Носим си малко тъмна бира и Ковид- Новичок! Качи се на кабикновия с нас. Ще ти хареса. Ще караме ски като за последно!
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата на абсурдите...Същото е да наливаш масло в огън, който трябва да се угаси ...
8
4
 
10
 
! Отговори
123 преди 3 години
Банско, най-шибаното мутренско село... Вече караме ски в Австрия, Италия, Франция и Сърбия. Е, догодина де, пак живи здрави. ДГД Банско.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да уведомя, че в болницата в Разлог почина поредния лекар ренгенолог от ковид, няма ренген в Разлог, в Благоевград болницата е препълнена, докторите едни умряха, другите напуснаха, опичайте си акъла, Банско е пълно със софиянци, които имат апартаменти там, затова хотелите реват, има и македонци
6
2
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Горките туристи...
5
3
 
9
 
! Отговори
А, така! преди 3 години
Поръчайте и туристи от Великобритания, Австралия и Нова Зеландия с мутиралия вирус убиец, да eва ваща мaмма да евa!
4
3
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ФОТОГРАФА МРЪЗНАЛ ПОЛОВИН ЧАС ДОКАТО СЕ НАМЕРИ ПОНЕ ОЩЕ ЕДИН ЧОВЕК ТА ДА СНИМА ПОНЕ 2-*** ЗА СНИМКАТА!!!!
3
1
 
6
 
! Отговори
Таню преди 3 години
"а от понеделник до петък курортът ще е обречен да бъде почти празен"... Ще вземе да се случи невъзможното, аз да се дигна към Банско (едно тихо и спокойно селце)...
2
8
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
*** от мек локдаун не разбира. Затова ще има твърди мерки.
1
4
 
23
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
То ако пропуснете Банско за една година ще умрете щото. Ей , *** народ - юруш на Банско и яко селфита да ви видят де сте.