Ваксината е единственият начин да се противодейства на пандемията

"Новият щам на коронавируса е със 70% по-заразен", посочи проф. Петрова
21 дек 2020 16:10, Ния Христова
45

 

Хората трябва да разберат, че ваксините са единственият начин да се противодейства на пандемията. Това заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.
 
"5000 души са малко като начало, за да почувстваме облекчение и за да бъдат намалени рестрикциите", коментира проф. Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя смята, че определено трябва да се направи информационна кампания за ваксините, затова, освен здравното министерство, сега и БАН започва такава кампания. 
 
"Ваксините са безопасни и с много малко странични ефекти. Не трябва да се говори и че са направени много бързо - това не е бързо, подобен метод за РНК е познат от 20 години", посочи микробиологът.
 
И добави, че в нито една от поръчаните ваксини не е вкаран жив вирус. 
 
"За руската ваксина се каза, че до 2 години се създава имунитет, а Pfizer - до 6 месеца след създаване на имунен отговор. Както противогрипните ваксини се поставят всяка година, може да се наложи и за Ковид, но противорипната има 21% успеваемост, докато срещу Ковид има 95% -  тя е много по-успеваема", коментира микробиологът.
 
Относно новия щам на коронавируса, който беше открит във Великобритания, проф. Петрова отбеляза, че е със 70% по-заразен.
 
"След поетапното ваксиниране може да започнем да живеем по-спокойно. Хубаво е и преболедувалите да се ваксинират", каза тя на финала и допълни, че тази зима не се очаква тежка грипна епидемия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Ами ваксинирайте се по три пъти на денонощие,стига сте вили като гладни вълци.
27
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 години
мангъра се покри, излезнаха водкаджиите от бан. а цялата плява и "немането на доказателства" за ваксините, ще се покрие, когато ек одобри и руската ваксина за прилагане у нас. чисто случайно.
26
1
 
7
 
! Отговори
Ал Бънди преди 3 години
Ха ха ха хаПенка от БАН дава акъл.Ама да си слага каквото иска. Всеки сам си преценява за него.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Твърдо НЕ!
24
0
 
13
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
И без ваксини става. Просто лечението е погрешно или недостатъчно. Повечето хора умират от тромбозите - явно тяхното лечение не е достатъчно. Дайте на хората протокол за лечение в първите 6 дни , за да не стигат до болница!!! Явно никой няма интерес да го направи. А има с какво!!!
23
0
 
7
 
! Отговори
Питам само преди 3 години
Като е така, защо създателят на тази ваксина НЕ си я сложи?!?! Хммммм.
22
0
 
6
 
! Отговори
крум преди 3 години
на тая га и гледам физионом.усещам че лъже,а и тъщата ми се кажува Пенка,луда до отКат,ора не вярвайте на чужди акъли,Бог е дал разум на умните,и малко на лъжците за да ги отдели после,бъдете разумни не се подлъгвайте,всичко е БАЛОН
21
0
 
8
 
! Отговори
Фокус мокус преди 3 години
Абе аз пак да попитам:ЩО СТАНА С ГРИПО БЕ,ДЕКА ИЗЧЕЗНА???
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маймунчев днес каза, че ваксината защитавала до 6 месеца, и какво, ще се боцкаме два пъти годишно ли!? Айде благодаря, искам всички, които лансират колко е опасен ковид да си я сложат, останалите не ни мислете
19
0
 
3
 
! Отговори
Supermen преди 3 години
Penke nedei obivai nevini hora. Ako iskash dase vaksenirash sloji si gi NO nedei laji horata bog shete nakaje za deto karash horata dago pravqt pri nulev procent sigornost..
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние разбрахме много добре, че ваксина по принцип бори пандемия. Но въпросът е тези конкретно ваксини дали са безопасни, тъй като засега никой не може да отговори на този въпрос със сигурност. 20 години се работело върху РНК ваксина, ама много интересно как стана така, че я избълваха точно сега, и на много хора това се вижда прибързано и не достатъчно проучено как ще се отрази на хората. Появи се нов щам, тези ваксини действат ли или само ще си се боцкаме е така , за да оправдаем изхарчените пари
17
4
 
12
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Единственият вариант е естественият отбор. Който оцелее - оцелее! Да спасяваме хронично болни е лудост! 80 годишни можели да живеят още няколко месеца? Идиотщина!Нека оцеляват здравите и нормалните! Животът продължава и без маските им! Но... политиката е нещо, с което искат да ни манипулират, принуждават и контролират!!!
16
1
 
14
 
! Отговори
Имунитет преди 3 години
Това за Германия не е вярно ! Процентът на НЕжелаещи да се ваксинират е 70%. При болничен и медицинския персонал е дори под 20 !! Мисля те знаят, защо .. Правителството говори за 70%, които са необходими за създаването на Стадният имунитет ..Едно винаги съм се питал, защо имунизираните и всички, които са за имунизациите, се притесняват от тези, които не са или против това !?!? Тялото на човек е непрекосновенно !
15
3
 
20
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Ваксините са безопасни и с много малко странични ефекти.======================Проблемът е, че това не е верно или поне не е сигурно, защото няма достатъчно време нито за тестове, нито за статистика и въпросната специалистка го знае. Този пасквил, с който ни заливат, а именно: Ваксините са безопасни и с много малко странични ефекти., няма нищо общо с точната наука а просто е политически лозунг.
14
2
 
22
 
! Отговори
Макак така преди 3 години
Хората трябва да разберат, че ги правят на маймуни, ама много яко ги правят на маймуни.
13
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Месеци вече чета коментарите на анархисти и глуповатии хора ...които са против всичко.Странно обаче не прочетох никой да има решение на проблема. Да има решение , как да погребе починалите. Реално нямаме нужда от вашите мнения те са тотално безполезни . Нямате нито образование за вируси, нито за кризи , нито нищо. Просто сте едни квартални балалайки. На никой не може да помогнете с нищо.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото щамовете на грипа овладяхте. Дрън дрън
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доколкото помня, в библията пишеше, че който вземе печата 666, ще му се случи ужасна случка - тялото му ще се покрие с люти струпеи- - Откровение на Йоан...Не съм религиозен, но вярвам повече на библията, отколкото на някаква масонска професорка от Ротари клуб.
10
5
 
22
 
! Отговори
Панде-каквоо ?? преди 3 години
Ваксина за вирус, който научно не е изолиран до сега, за да се докаже съществуване му изобщо... вирус, който, за да разбереш дали си болен първо трябва да се тестваш... с тест,на който циклите са завишени до 45 при допустими 25.. ваксина, която съдържа чужд ген, и която няма да те предпази от бъдещи заразявания, но пък ако се случи ще премине по-леко... Вирус медийна звезда, който служи за много други дела..
9
2
 
15
 
! Отговори
ЖивкоТодоров преди 3 години
Интересно , препарати за ЛЕЧЕНИЕ на заболяването няма ли да се търсят и разработват, хората изградили имунитет няма ли да спомогнат за достигане на колективен такъв?Защо едиствено ваксината трябва да се разглежда, като фактор за справяне с пандемията??Имам приятел, който 10(!!) месеца след преболедуване е с високи нива на антитела, т.е. изгражда се траен имунитет.