20% готови за ваксина срещу COVID веднага, 40% все още мислят

Българите вярват в конспирациите, 43% твърдят, че коронавирусът излиза от лаборатория
124
20% готови за ваксина срещу COVID веднага, 40% все още мислят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Един от най-интересните социални феномени на 2020 г. беше това, как COVID пандемията извади на повърхността, или поне направи по-видими поредица от нови разделителни линии в съвременните общества, вкл. и в българското. Макар и породени от пандемията, тези разделителни оси няма да изчезнат с нея и ще продължат да оказват съществено влияние върху общественото мнение, сочат резултатите от регулярното тримесечно национално-представително проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 11 – 18 декември.

Още по темата

Разбирането за появата на COVID -19 поляризира българите, както и хората в други страни. Равни са дяловете на привържениците на двете противоположните тези: пандемията е естествено възникнала като много други преди нея (43%), пандемията е изкуствено предизвикана (също общо 43%).

В мненията за зловредно човешко участие подозренията са насочени към големи икономически корпорации с цел извличане на крупни печалби (25%) и в по-малка степен - към геополитическите интереси и стремежа за контролиране на населението (18%). Зад конспиративните теории застават най-младите, а зад тезата за естествения произход на пандемията – столичани и хората с по-високи доходи.

Близо 2/3 от българите твърдят, че досега нито те, нито членове на тяхното семейство са проявявали симптоми на инфекцията. На база самооценката на хората за заболеваемостта в семействата им, общо 13% или приблизително 670 000 души (предимно 31 – 50 годишни жители на големите градове) са преминали през коронавируса. Това е три пъти по-висок дял от официално потвърдените с PCR тест случаи, което като обща картина е показателно за предизвикателствата пред контрола върху разпространението на вируса в страната.
В социалните мрежи има разгорещени дискусии „за“ и „против“ носенето на маски, но в българското общество консенсусът по този въпрос е много висок. (77% са за тяхната употреба).

Конспиративните теории може и да са привлекателни като начин на интерпретация на света, но когато стане въпрос за личното здраве, здравият разум определено взема връх. Едва 12% са на мнение, че маската не служи за нищо друго, освен да контролира хората. Тезата за контрола се подкрепя по-силно от най-младите, които принципно са най-критични към мерките, институциите и скептични към силата на пандемията. Обратно, най-силно изложените на риск (възрастните поколения и жителите на големите градове) повече от всички останали възприемат маските като необходимост в усилията за ограничаване на заболеваемостта.

Предстоящото ваксиниране също разделя общественото мнение, но с известен превес на привържениците му. Нагласа за бърза ваксинация изразяват 15% от анкетираните.

По всяка вероятност около 15-20 на сто ще са и доброволците от първите групи, подлежащи на ваксиниране. Този начален етап е изключително важен за преодоляване на страховете и предразсъдъците, както и за успеха на цялата кампания, тъй като 40% предпочитат да изчакат и да вземат решение именно в зависимост от ефекта върху ваксинираните. Ако тези 40% бъдат убедени, те, заедно с 15-те на сто твърди привърженици на имунизацията, имат шанс да достигнат до около 55-60% от населението. Този праг, според специалистите, би бил ключов за изход от пандемията.

Противници на ваксинирането срещу COVID-19 са 45%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Манипулираща и невярна статия -> най-много 5% да е точната цифра
38
1
 
22
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Ваксината НЕ създава, перманентен имунитет, и след няколко месеца трябва да се бие наново. Също ваксината трябва да се бие на здрави хора. Също за да се създаде имунитет, (който на практика явно не може да се създаде) трябва време на организма за да се адаптира към промяната (ако се адаптира). Това, че излиза някой по телевизията и си бие нещо, на практика е вид реклама. Той може да си бие и глюкоза.
37
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко което има България днес е построено при социализма и Тодор Живков. Да си пуснещ водата, тока, топлото, пътищата, 90% от жилищата, да отидеш на лекар и болниците - всичко е от социализма, над 200 електроцентрали, над 100 големи язовира и хиляди малки напоителни за селското стопанство. А днес не могат и 200 километра пътища да построят, всичко беше съсипано, днес България произвежда само евтини черноработници и *** за запада.
36
23
 
4
 
! Отговори
Разумен човек преди 3 години
Имунизационните паспорти за право на пътуване които подготвя Европейската комисия са най-доброто демократично средство срещу антиваксърите да бъдат принудени да се имунизират доброволно, но българите са прости и си мислят, че това е конспирация.
35
1
 
11
 
! Отговори
alf преди 3 години
аз съм готов срещу 2 000 000? да приема ваксината още сега
34
2
 
24
 
! Отговори
КОВИД-21 преди 3 години
аз чакам новият вирус!
33
0
 
7
 
! Отговори
Фактите са: преди 3 години
Че атомна бомба да падне върху повечето участъци на автомагистрала Хемус - има вероятност да отскочи взрива на горе и кратера ще е много малък! А на човека дето го е измислил това му дали не помня колко беше няколко хиляди лева за оптимизацията на производството и за основата на най-здравата магистрала в света! Толкова за социализма и дали българите знаят да строят! А пък "царь" Симо само ги разпродаде на безценица и зема рушветите ... 1$ Дали не е подигравка а Митал?
32
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако махнете нулите, можете да се доближите до истината. Не повече от 2-5% са желаещите за ваксина срещу ковид в момента.Но пишете, щом ви плащат, без друго никой не ви вярва.
31
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирам се веднага няма какво да му мисля,аз съм рисков и чакам ваксините.Който е здрав може да чака.Ваксинирам ли се ще пиша тук има ли ми нещо или не и как се чувствам.
30
1
 
9
 
! Отговори
Смешно е! преди 3 години
По времето на социализма един от инжинерите в Кремиковци измислил много интересно решение как да се отърват от шлаката на пещите. Да я изсипват отдолу за основа на магистрала Хемус, трябвало да поизчакат година поне да поизстине и да се оталожи и чак после да слагат асфалта. И слагали два - три слоя асфалт, защото първият се понапукал. Но мисълта ми е, че на тоя човек някога му връчили награда за оптимизация на производството ... Усещаш ли намека?
29
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си тотално куку да се ваксинирап с РНК ваксина
28
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва ли 6% са хората които ще се ваксинират направихме проучване във фейсбук 150 човека с профили с над 4000 приятеля
27
6
 
0
 
! Отговори
Давам примери: преди 3 години
Проблемите дето бяха решени с неочакваните изходи на Ветко Арабаджиев и Васил Божков трябва да бъдат решени, защото ни влачеха надолу като воденични камъни на шията и колкото повече такива проблеми биват решавани по тоя начин се отварят врати и прозорци за да се върне държавността. Но решаването на тия проблеми е със заплащане, не е професионално да се работи без пари, оборудване, в крак с времето и си помисли дали ще налееш пак някви пари в хамбургер Виктор Кръстев. Затлачени проблеми решени!
26
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екстра, да се боцкат по-бързо да не ни закачат нормалните. Само че като гледам учителите и лекарите колко малко искат, ме съмнява и тея 20% от населението да е истинска. Аз не познавам човек, който иска да се ваксинира срещу Ковид.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
e тъкмо 20+40=60% и преболедувалите 10% както твърдят = 70%готови сме
24
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както искате, не се ваксинирайте, той вируса мутира. Не се знае как ще мутира. И трябва да знаем - това не е грип. Мангъров успя да заблуди част от хората с неговия "стаден имунитет". Антиваксърите упорито разгръщат теориите си че няма нищо страшно. Като стане напечено не може ги избута от опашката за ваксиниране. Какви работи само ще разправят тогава.
23
9
 
7
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
80-90% са в смъртен страх от вирусЪТ, но само 20% искат да се ваксинират. Няма оправия този народ.
22
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е на антиваксърите мога да благодаря, че със своите данъци плащат ваксините на хора, които могат да мислят и нямат желание да станат потенциални жертви на естествения подбор, който ОБОЖАВА конспиратори.
21
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата като отговорна за здравето на нацията трябва да информира хората /всички/ за доброто и лошото от това ваксиниране. Хората ще си вземат решение и всеки ще си носи отговорността и за "ДА" и за "НЕ". Тия които не искат, така да бъде. Само че, тези които не искат яростно убеждават другата част и тя да не се ваксинира. Е, тук въпроса е ЗАЩО? За мен отговора е: Създава се изкуствена неравнопоставеност и не ваксинираните завиждат на другите за теоретичната възможност да са по-защитени.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Това черно на бяло на Бил Гейтс можеш да го чуеш и ти, но гледай цялото предаване, а не само подбраните 7 секунди въпреки, че и от тях и най-глуповатото дете ще разбере какво има предвид Гейтс и няма да се подведе като конспираторите. Конспирациите са просто начин за избиване на комплекси на по-некадърните. Ако в някоя конспираци яима достатъчно хляб, доказателства или резон то тогава тя не се нарича конспирация въобще.