20% готови за ваксина срещу COVID веднага, 40% все още мислят

Българите вярват в конспирациите, 43% твърдят, че коронавирусът излиза от лаборатория
124
20% готови за ваксина срещу COVID веднага, 40% все още мислят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Един от най-интересните социални феномени на 2020 г. беше това, как COVID пандемията извади на повърхността, или поне направи по-видими поредица от нови разделителни линии в съвременните общества, вкл. и в българското. Макар и породени от пандемията, тези разделителни оси няма да изчезнат с нея и ще продължат да оказват съществено влияние върху общественото мнение, сочат резултатите от регулярното тримесечно национално-представително проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 11 – 18 декември.

Още по темата

Разбирането за появата на COVID -19 поляризира българите, както и хората в други страни. Равни са дяловете на привържениците на двете противоположните тези: пандемията е естествено възникнала като много други преди нея (43%), пандемията е изкуствено предизвикана (също общо 43%).

В мненията за зловредно човешко участие подозренията са насочени към големи икономически корпорации с цел извличане на крупни печалби (25%) и в по-малка степен - към геополитическите интереси и стремежа за контролиране на населението (18%). Зад конспиративните теории застават най-младите, а зад тезата за естествения произход на пандемията – столичани и хората с по-високи доходи.

Близо 2/3 от българите твърдят, че досега нито те, нито членове на тяхното семейство са проявявали симптоми на инфекцията. На база самооценката на хората за заболеваемостта в семействата им, общо 13% или приблизително 670 000 души (предимно 31 – 50 годишни жители на големите градове) са преминали през коронавируса. Това е три пъти по-висок дял от официално потвърдените с PCR тест случаи, което като обща картина е показателно за предизвикателствата пред контрола върху разпространението на вируса в страната.
В социалните мрежи има разгорещени дискусии „за“ и „против“ носенето на маски, но в българското общество консенсусът по този въпрос е много висок. (77% са за тяхната употреба).

Конспиративните теории може и да са привлекателни като начин на интерпретация на света, но когато стане въпрос за личното здраве, здравият разум определено взема връх. Едва 12% са на мнение, че маската не служи за нищо друго, освен да контролира хората. Тезата за контрола се подкрепя по-силно от най-младите, които принципно са най-критични към мерките, институциите и скептични към силата на пандемията. Обратно, най-силно изложените на риск (възрастните поколения и жителите на големите градове) повече от всички останали възприемат маските като необходимост в усилията за ограничаване на заболеваемостта.

Предстоящото ваксиниране също разделя общественото мнение, но с известен превес на привържениците му. Нагласа за бърза ваксинация изразяват 15% от анкетираните.

По всяка вероятност около 15-20 на сто ще са и доброволците от първите групи, подлежащи на ваксиниране. Този начален етап е изключително важен за преодоляване на страховете и предразсъдъците, както и за успеха на цялата кампания, тъй като 40% предпочитат да изчакат и да вземат решение именно в зависимост от ефекта върху ваксинираните. Ако тези 40% бъдат убедени, те, заедно с 15-те на сто твърди привърженици на имунизацията, имат шанс да достигнат до около 55-60% от населението. Този праг, според специалистите, би бил ключов за изход от пандемията.

Противници на ваксинирането срещу COVID-19 са 45%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
1
 
! Отговори
Проблема е голям: преди 3 години
С тия малки неща дърпате надолу организация или институция дето в настоящия момент не трябва по никакъв начин да бъде дърпана надолу и тия глупости са като камък на шията. Дори и да съм ги решил тия неща по един или друг начин, то не е защото са били на лична основа или искам да извлека някаква користна изгода. Няма такова нещо - някой каза, че професионалистите са им големи длъжници и държава и бизнес, а това е направено да се върне професионализма и етиката. В спора между Платон и Аристотел!
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете ги Vaccine BMW edition, iVac, FaceVacc, Adivac и т.н. и веднага ще почнем да се ваксинираме. В крайна сметка всичко е суета.
17
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога ще повтаряте като папагали, че българите вярвали в конспирацията? Люк Монтание - откривателят на HIV ясно каза, че това е пипнат вирус. Шефът на Пирогов каза, че вирусът е тунингован. Професор Боян Чуков каза, че има черно на бяло, където Бил Гейтс и Сорос говорят за редуциране населението на Земята, защото сме били много и ресурсите на планетата свършват. Е, кажете при това положение къде са конспирациите? Дефакто това си е чистата истина.
16
8
 
21
 
! Отговори
НЯМА ЕПИДЕМИЯ преди 3 години
Няма епидемия няма вирус !!!За грипо-гоподобен вирус с недоработена ваксина искат да увредят здравето на хората.Освен тона на новите щамове както при сезонните грипове ваксини не действат пак боледува само с отрови се трови.Няма лечение и няма лекарство, НО пък пробутват ни ваксини, които също НЕ лекуват. Вижте worldometers от всички случаи 99.5 % го карат леко и сами оздравяват без лечение и без ваксини. Едва 0,5% са тежките случаи на вече болни стари и / или инвалидизирани хора.
15
7
 
25
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Няма да се ваксинирам, коронавирусът не е нищо особено - дребно грипче, което минава малко по-бавно от обикновено. Няма никакъв смисъл да се ваксинира човек с опасна нетествана ваксина срещу болест, смъртността от която е под 1%.
14
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината е личен избор. Като се ваксинираш,част от мерките не следва да те засягат.
13
31
 
9
 
! Отговори
Ма ви оглупяла... преди 3 години
Слагам си ваксинката и си пея. Който не се ваксинира - зверски глоби, пандела и отказ от лечение.Ще ви дам аз едни конспиративни теории, то името си не знае как да пише, мисли, че като вземе две дози от витамин В-6 се получава витамин В-12, тръгнало да се дълбочей по вирусология и имунология и конспиративни теории.
12
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конспиративните теории са нов вид суеверие, вид ,,дяволска намеса,,.Лично аз в този смисъл съм в групата на атеистите.
11
10
 
0
 
! Отговори
Само казвам: преди 3 години
Че това не е начина - има го вица с момчето и момичето в киното. И това не е начина ... не е начина личните ви отмъщения да се забъркват и омотват с едно друго отмъщение дето е на цял народ, цяла държава и респективно на много по-могъщи същностти ...
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато неолибералите нямат доводи започват да говорят за конспиративни теории, това е един вид защитна реакция.
9
1
 
18
 
! Отговори
До Германец преди 3 години
Хасане, стой си в Германия, като не харесваш България!
8
11
 
4
 
! Отговори
Знаеш ли к'во м преди 3 години
Има някакъв много интересен манталитет на някой български жени - скъса с гаджето си, разведе се с мъжа си или просто иска да му отмъсти за нещо - иде намери някъв *** - и.з.ч.у.к.а се с него, ама записва на клип всичко и после му го праща само и само да го унижи и да му отмъсти. Значи с такива жени си нямам работа аз, проблема е, че тяхното отмъщение после рефлектира върху цялата им организация и цялата мотивация на тия дето ги познават и после що ми гледате гърба!
7
11
 
4
 
! Отговори
Германец преди 3 години
100% - 20% = 80%Хмм... нямаше ли нещо с тези 80%? СлучаЕност???!!!
6
7
 
15
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Тези дето не водят здравословен начин на живот, ще трябва да се ваксинират, но за тези дето водят здравословен начин на живот не е нужно да се ваксинират, а и те няма да искат, защото ваксината за тях не е здравословна.
5
24
 
8
 
! Отговори
точно така преди 3 години
Еми значи 80% ще си живеем в същото положение - ама без да мрънкате, че нещо е затворено и не ви дават да пътувате, ей! Човек сам каквото си направи, никой не може да му го направи
4
29
 
11
 
! Отговори
Бау преди 3 години
любопитно е да се види кои вярват в конспирациите базирано на образование и професия.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази снимка на Фандъкова я ползват доста в статиите на Днес.бг
2
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че ни е калпава здравната система не е повод да се ваксинирам.
1
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вас какво Ви интересува, колко ще се ваксинират? Ваксинацията е личен избор, както аз не съм отишъл да убеждавам желаещите да се ваксинират да не го правят, така искам и те да ме оставят на мира, ако съм решил да не се ваксинирам.