2020-та за личните лекари - дълъг маратон без почивка

Д-р Гергана Николова е общопрактикуващ лекар с 30 години стаж
22 дек 2020 21:17, Красимир Ангелов
11

Личните лекари се оказаха на първа линия в борбата с новата зараза от Ковид-19. Наложи им се да лекуват по телефона, без да почиват и въпреки страха за тяхното здраве и това на близките им.

Каква е действителността в кабинета на личния лекар Гергана Николова?

Тя е общопрактикуващ лекар с 30 години стаж. "Вторник и четвъртък имаме зелени коридори, които са създадени, за да можем да извършваме имунизации на децатa и денят започва с тях, преди да дойдат пациентите, които са рискови. Тях изтегляме в края на деня", сподели д-р Николова.

Още по темата
Мобилният ѝ телефон не спира да звъни и прекъсва прегледите.

"Досега, докато говорих, имам 3 пропуснати. От всички обаждания на ден - около 95 % са за Ковид-19", коментира още тя.

Наред с телефонните разговорите, работата продължава. А пред кабинета се трупат още и още пациенти.  Оплакванията се повтарят - температура, кашлица, загуба на обоняние и вкус. Случаите на Ковид се увеличават, все повече хора минават под карантина.

"На ден провеждаме минимум 150 разговора, които продължават много, след като сме напуснали кабинета, защото тестове излизат и по друго време на деня, не само когато ние сме на работа", каза още д-р Гергана Николова.

В информационната система д-р Николова може да проследи състоянието на карантинираните пациенти. Но има проблем - здравните инспекции се бавят с отразяването на заразените в системата.

Междувременно в кабинета на д-р Николова влиза Сергин Мустафа. Преболедувал Ковид-19. След 14 дни под домашна карантина, идва за преглед и болничен.

"Бях изолиран в самостоятелна стая, децата помагаха през вратата", сподели той.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мхм, първа линия отзад напред. Маратон по телефона, ако им се занимава, защото и да не го вдигаш този телефон заплатката си върви, че и плюс допълнителните пари за първата линия. Запишете си го това, да не го забравите другия път като се юрнат лекарите нищолози, че им били малко парите.
10
1
 
0
 
! Отговори
пострадалотФронта преди 3 години
питам личния лекар-ка,бех настинал та по теле-фона и се обяснявам,а тя ми вика,не мой *** ала от маа скокуть,демек скучно и било та нямала настроение
9
0
 
0
 
! Отговори
бела работа е преди 3 години
кофти е да ти е кофти от кофти-19,20,21,22,23.................
8
1
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Личният лекар лекува от разстояние и по телефона.Ако си болен не те приема в кабинета.
7
1
 
8
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Каква първа линия бееее ......Първа линия са лекарите в отделенията в болниците.Личните лекари лекуват по телефона.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжци, източващи касата, служат да възпрепятстват хората да се лекуват, най големите участници в геноцида
5
1
 
11
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Скъсала се да лекува по телефона! Да си наеме един кол център, да и пеят репертояра по цял ден! Същата работа е. Въобще даже не ти трябва медицинско образование, за да вършиш работата на едно днешно GP. Дипшомата служи само за сключване на договор с НЗОК.
4
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 години
Да бе, маратон по телефона, ако му е кеф да го вдигне...
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моя бил болен от коронавирус каза да се оправяме както можем.Жив и здрав дано оживее.
2
1
 
6
 
! Отговори
16326 преди 3 години
Не споделя с какво лекарство е лекувала пациентите си от Ковид. Нищо не споменава за прегледи и изскледвания на прекаралите вируса - бели дробове, черен дроб, бъбреци, сърце, за да се установят евентуални поражения. Наби това е смисълът на един преглед при лекар...
1
1
 
19
 
! Отговори
някоя си преди 3 години
Хайде без да украсяваме истината, а? Истината е, че личните лекари са само по има "лични". Прегледите са по телефона, рецептата също е телефонна. Сле преболедуван коронавирус и съответната карантина получаваш болничен от сестрата. Лекарят дори не желае да те види как изглеждаш, какво остава да те прегледа. И тъй кат от 20 години плащам здравни осигуровки, а сега ми се наложи да ползвам "услугите" на "личния" си лекар, се чудя не може ли и да му плащам по телефона...