Борисов: На 1 януари посрещаме азерския газ, за който говореха

Годишно ще получаваме 1 млрд. куб. м за срок от 25 г.
Обновена: 22 дек 2020 12:02 | 22 дек 2020 11:31, Веселина Йорданова
123
Борисов: На 1 януари посрещаме азерския газ, за който говореха

България започва да получава природен газ от Азербайджан от 31 декември. Съгласно подписания договор на "Булгаргаз" с азербайджанската нефтена компания SOCAR в страната ни ще се доставят 1 млрд. куб. м. природен газ годишно от находището Шах Дениз 2 за срок от 25 години.

"Гарантираме, че на 1 януари следващата година имаме вече не само диверсификация, а и доставки на азерски газ, който влиза на територията на България през Гърция. На 1.01 2021 г. ще посрещнем азерския газ, за който толкова поколения политици говориха с Азербайджан. Правителството на Обединени патриоти и ГЕРБ работи добре и даде тази възможност за пълна диверсификация", заяви премиерът на днешното правителствено заседание.

Министър Теменужка Петкова отбеляза важността на договора с Азербайджан. "Това е един изключително важен договор, който е свързан с изпълнението на нашите приоритети - диверсификацията на доставките на природен газ. Той ще ни даде възможност от 31 декември тази година България да има нов, различен източник", заяви Петкова.

До началото на октомври следващата година природния газ ще получаваме през временна възможна точка на доставка - "Кулата", която свързва газопровода TAП с гръцката газопреносна система.

Междувременно продължаваме изграждането на Междусистемната газова връзка Гърция - България. Именно точката на свързване между TAП и IGB - Комотини, ще бъде точката на доставка на азербайджански газ след този преходен период от няколко месеца. Забавянето в изграждането на междусистемната връзка е заради пандемията от коронавируса, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
5
 
! Отговори
До трола Калеко преди 3 години
До другият Брус,каква газ ще "тече" по Патока и кой го строи?
42
8
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Важното е, че по тръбътъ за Сърбия нищо няма да тече :))))))))))))))))))))))Вучич на 30.12.2020г. ще пуска газ, ама от отзад :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
41
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** Грипенов"Някой тогава снима ли чекмеджетата на Станишев, Костов,Орешарски,Първанов, Р.Овч. и др.другари."Не, защото тия дето снимаха чекмеджетата (но само тях не и Борисов до чекмеджетата с нещата) са същите, които покровителстват въпросните.
40
3
 
7
 
! Отговори
До Калеко преди 3 години
Скрий се, инвалид нещастен
39
6
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Бойко след малко ще направи тръбопровод от САЩ, по който тече ваксина срещу коронавирус...
38
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Защо, всички знаехме, че руската газ е доста по-скъпа за нас. Не беше никаква тайна. Кой всъщност има сметка от противопоставяне на ЕС с Русия? Това взела, онова направила, защото другите са теменужки сигурно. По-добро да не е враг, но някои няма да допуснат това, защото просто ще пътуват при съюз с Русия. Прочетете Дж. Фридман.
37
13
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Това е така наречената диверсификация, която докарваше другарете и товарищите до нервен срив, защото е пирон в ковчегът на кремълската им зависимост ... !!!
36
12
 
11
 
! Отговори
Каун Грипенов преди 3 години
Кажете цената. Червената хунта казваше ли цените на руската газ,когато тя беше 25% по-скъпа от тази на Германия се оправдаха с дългосрочни договори, сделки на база цената на нефта и т.нНякой тогава снима ли чекмеджетата на Станишев, Костов,Орешарски,Първанов, Р.Овч. и др.другари.
35
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Най-много злато се добива в Южна Африка, но наистина Русия е в десятката. М. Г. беше на първо място по добив на зърно. Вярно е, че е олигархия, но има потенциал за разлика от нас. Който я подценява, ще сбърка. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ И В МОЩЕН ВРАГ.
34
3
 
9
 
! Отговори
До Зозо преди 3 години
Брус,я ни припомни по оня Паток каква Газ ще тече и кой зарови едни милиарди в тръби?И по важното,кой ще ги плаща след като по Тях(тръбите)газ Няма да потече?
33
5
 
5
 
! Отговори
Шенол преди 3 години
Работа Работа Работа. Ам нямат алтернатива управляващите. Дал съм обет доживот за тях ще гласувам. Сега с новия газ още повече ще се усети подобряване на благосъстоянието на народа. Бих сравнил тази новина с приемането ни в ЕС.
32
4
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
А каква е цената - или Европа ще продължи да ползува евтина руска газ, а ние скъпа не знам каква си и ще продължим да се мазним на всеки по-силен? Дано Русия да спре всякакви доставки /по-точно да не продължи договорите/ и да видим тогава силната европейска икономика какви ще ги забърка? Русия ще намери къде да си пласира горивата, освен това е на първите места по износ на зърно, злато, и др. стратегически суровини. Жалко, че е олигархия.
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма по-хубав от американския шистов газ, особено ако ви го менажира синът на Байдън от Украйна.
30
6
 
15
 
! Отговори
до Тиквата преди 3 години
От къде ще го посрещнеш бе кратуно празна ? От въздуха ли ще го изсипват този таз ? Тръбите ти стоят още складирани и все още не са положени, кой лъжеш и заблуждаваш ! Управлява ни най големия измамник и крадец !
29
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавник. След исторически най ниската цена на газта към БГ сметките ми паднаха драстично. Само ГЕРб
28
10
 
4
 
! Отговори
Бай Баяни преди 3 години
Ще купува газ, който има пари,бе. Който няма пари ще търси по-евтин газ от няколко страни,които го предлагат, а не само от ГАЗПРОМ. Червената хунта е в "цайтнот".
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И от луната да дойде газ, топлофикациите пак ще ви дерат като за последно. Ликуй народе
26
1
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
няма значение от къде идва нас ни интересува цената не я казвате било търг таинаа топлофикация ми праща 4 писма вече с различни цифри не мога да разбера имамли да давам или да вземам цената е определяща а не от къде идва кажете каквоще плащаме за да си пуснем парното а не да студуваме
25
2
 
6
 
! Отговори
бъзикат ни преди 3 години
Над 403 млн. куб. метра природен газ е закупил през 2019 държавният газов доставчик "Булгаргаз" от алтернативни на руската "Газпром" доставчици. Това представлява 14% от реализираните на българския пазар количества и показва, че диверсификацията е възможна, без да е напълно изградена съответната инфраструктура. Повечето от тези доставки НЕ СА ФИЗИЧЕСКИ, а представляват суапови сделки - вместо реален внос на LNG от Гърция съответните количества се приспадат ОТ РУСКИЯ ТРАНЗИТ за южната съседка.
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВасилМандат 4,5,6!