Бум на ипотеките за покупка или строеж на къща

Пандемията повиши търсенето на големи жилища
22 дек 2020 14:52, Елка Василева
10
Бум на ипотеките за покупка или строеж на къща
Снимка: архив, БГНЕС

През последните месеци се наблюдава нарастване на изтеглените ипотечни кредити за покупка или строеж на къща, казват брокери от агенциите за недвижими имоти.

Според кредитния консултант Тихомир Тошев има ръст на изтеглените заеми за над 100 хил. евро и това е именно заради увеличения интерес за покупка или строеж на къща или придобиване на по-големи апартаменти (четиристайни или многостайни).

„Делът им за тази година се очаква да е 8% и спрямо миналата година те са с 30-35 на сто повече от 2019-та. Такива кредити обаче се теглят основно в София, Варна, Пловдив и Бургас“, поясни той.

По думите му обаче не бива да се забравя, че повечето хора решили да купят къща, я плащат със собствени средства. „Най-често те купуват терен на харесано от тях място и си строят къщата. Когато се случи да се поиска ипотека за подобно начинание, банката оценява бъдещият имот по проекта му, но отпуска парите на части на определени етапи от строителството му. Обикновено това става на 3 транша“, поясни експертът. Той съветва, че сега не е удачно да се инвестира в имот за даване под наем, защото в момента подобно начинание е рисково.

Още по темата

Председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Добромир Ганев обясни за „Монитор“, че основната причина за интереса към големите жилища е породен от пандемията. По думите му хората, имащи финансова възможност да сменят жилището с по-ново, предпочитат да купят имот, в който да има повече помещения и по този начин всички в домакинството да могат безпроблемно да работят от вкъщи.

„Не бива да се забравя, че и децата в къщи учат дистанционно“, добави брокерът. Според него по тези причини нараства и интересът към еднофамилните къщи. Ганев уточни, че около половината от сделките за покупка на жилища са станали с ипотечен кредит. „Такъв е делът за деветмесечието в София, но във Варна той е по-нисък - около една трета. Причина за спада на отпускането на тези заеми е, че част от хората, напр. заетите в туризма и ресторантьорството, трудно биха били одобрени за такъв кредит“, смята той.

Ганев поясни още, че масовото прилагане на работата от къщи накара немалко хора от провинцията, изкарващи прехраната си в големите градове, да се върнат по родните си места. За това в момента има известно свръхпредлагане на квартири и наемите падат.

От Bulgaran properties отчитат, че в столицата делът на купените тристайни вече е по-висок, отколкото на по-малките. „Нараснал е поне с десетина процента. Основно този тип жилища се купуват за собствено ползване“, поясни Полина Стойкова, изп. директор на фирмата. Тя обясни още, че има немалък ръст и на интереса към луксозни, обзаведени жилища на цени над 200 хил. евро в предпочитани квартали. При това някои от сделките за такива имоти са били реализирани в много кратки срокове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
klkm преди 2 години
Прочетете свидетелството миКазвам се Лиза Хюботер . Живея в ГЕМАНИЯ, гражданин съм на БЪЛГАРИЯ и днес съм щастлива жена и си казах, че всеки кредитор, който спаси семейството ми от нашето лошо положение, ще насоча всеки, който търси заем към него, даде той Щастие за мен и моето семейство, имах нужда от заем от 60 000 евро, за да започна живота си отначало, тъй като съм самотна майка с 3 деца срещнах този честен и страхуващ се от БОГ мъж заемодател, който ми помогна със заем от 60 000 евро,
5
0
 
0
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Имам приятелка брокерка и тя казва, че видите ли, ние няма как да позволим да паднат цените, защото какво тогава ще печелим :))) Хора.. На какъв "пазарен принцип" работи пазара за имоти? Само помислете колко народ се набълбука с кредити.. Отворете сайтовете на ЧСИ-тата и вижте обявите вътре от цяла България. За мен това е лудост някаква. Хора, които имат доход от 3-4000лв месечно взимат ипотечни кредити от по 50000?. Безумие...
4
3
 
11
 
! Отговори
Бивш къщовник преди 3 години
Къща звучи добре, но реалността е друга. Дори в София, канализацията е мираж. Зимата пътищата са непроходими, градски транспорт дори в баровските села почти липсва. Отделно къщата има всички недостатъци като първи етаж и ремонт на покрива. Ако пък съседите решат да режат дърва идилията става пълна.
3
6
 
11
 
! Отговори
курумпе преди 3 години
Ха, ха, ха...тези размазват, до суш са кат Би ВиткУ..в паралелна реалност живеят!!!Та, дека викате имало ръст....у Долно ***, или в Поручик Чурково?!Щото в Софето за 100илядо ойро не мож си купиш и сто квадрата по златните баири, а в центрото всичкото градинка отдавна го застроиха..Та викате яко ръсТ , горе - долу, колкото разтежа и развитиети в Тулупария!
2
2
 
23
 
! Отговори
Ае стига вече преди 3 години
Не ни стигаха агитаторите за ваксината, ами сега и за кредитите.Всъщност,както беше писал колега, кредитът е единственият начин да те държи жив, щото после заробваш и наследниците си.
1
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха! Бързо народе, апартаменти отдавна няма, а сега и къщи няма да останат. Тичайте да теглите ипотеки и да не забравите да оставите бакшиш на брокерите за тази изключително полезна информация.