Най-малко 9 000 лв. трябват за втора пожизнена пенсия

20% са събрали достатъчна сума, за да я получават
22 дек 2020 08:25, Елка Василева
44
Най-малко 9 000 лв. трябват за втора пожизнена пенсия
Снимка: архив, Dnes.bg

Поне 9000 лева трябва да имате в партидата си в универсален пенсионен фонд, за да може да ви бъде изчислена пожизнена пенсия над 45 лева. Толкова ще бъде нейният минимален размер за догодина, когато започва отпускането на първите плащания от т.нар. втори стълб. Това сочат данните на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, предоставени специално за „Телеграф“.

Тези пари трябва да са налични в партидата към момента на пенсиониране.

Първите жени, които ще получават т. нар. втора пенсия от частен фонд, която ще допълва плащането от НОИ, ще навършат възрастта за пенсиониране и ще излязат в заслужен отдих през 2021 и 2022 г. Около 20% от тях ще отговарят на условията за пожизнена пенсия, сочат данните на асоциацията, цитирани от „Монитор“.

Съгласно проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, изготвен от социалното министерство, минималният размер на пожизнената пенсия от УФП е 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от Държавното обществено осигуряване. От януари следващата година тази минимална пенсия става 300 лева. Така пожизнената пенсия от частен фонд трябва да е минимум 45 лева месечно.

Пенсията за всеки конкретен човек се изчислява индивидуално. Но като цяло хората, които нямат значителни пропуски в осигуряването, ще получават от УФП плащания, които ще са в рамките на 5-7 процента от последния им осигурителен доход. Това обаче се отнася за първите пенсионери. Този процент на заместване ще продължи да нараства заедно с периода на осигуряване, защото колкото по-дълго време правим отчисления към партидата си в частния фонд, толкова повече пари ще се натрупат в нея.

При първите пенсионери, получаващи пожизнени пенсии, тези пенсии ще бъдат в рамките от 45 лева до около 150 лева месечно.

Осигуряващите се в УПФ, които нямат достатъчни натрупвания в партидата си, за да получават втора пенсия до живот, ще могат да получат средствата си чрез разсрочено плащане. Съгласно предвиденото в проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване минималният размер на разсроченото плащане ще е 45 лева, а максималното – 300 лева. Тези прагове отново са обвързани с минималната пенсия от ДОО. А срокът за тези плащания ще определят самите пенсионери.

Съгласно законопроекта хората с най-малки суми по партидите ще получат натрупаните средства еднократно. Това важи за случаите, когато парите в партидите са по-ниски от трикратния размер на минималната пенсия. За следващата година това ще са 900 лева. От отговарящите на условията за пенсиониране през следващата година лицата с наличности под 900 лева са от порядъка на 20%. Това означава, че всеки пети нов пенсионер ще получи парите си за втора пенсия наведнъж.

Важно е да отбележим, че това са лица, които имат сериозни пропуски в осигуряването, посочват от асоциацията. За 18 години осигуряване средният брой вноски на тези лица е за около 20 месеца от общо над 200. Това означава, че те ефективно са се осигурявали 1,5 години през тези 18 г. Тези хора или са трайно безработни, или са част от сивия сектор, или в добрия случай работят в чужбина.

Лицата от първите две групи, ако са имали редовно осигуряване преди 2002 г., вероятно ще могат да се пенсионират при условие да имат осигурителен стаж от поне 15 години и възраст за 2021 от 66 години и 8 месеца, нарастваща до 67 години от 2022 г. Възможно е много голяма част от тях въобще да не успеят да отговорят на условията за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст от първия стълб, тоест да вземат държавна пенсия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
2
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 3 години
До 42Явно не знаеш за пенсионния фонд от царско време, който плащаше пенсиите на 53000 човека до 1951 година, а останалите над 2 милиона възрастни хора в България нямаха пенсии. След 1951 година как продължиха да плащат пенсии на осигурявалите се във фонда? Нали според теб фонда е ограбен...
34
1
 
2
 
! Отговори
До 26 Замислен преди 3 години
По принцип си прав, но не съвсем. Сега към пенсиите са прикачени социални плащания, неправилно наричани пенсии и затова изглежда, че осигурителните вноски не достигат за пенсиите. Примерно така наречената минимална пенсия е сбор от изчислената пенсия и социално плащане до размера на минималната пенсия.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30... и как ще стане елит ромското население! Ех, че светли времена ще настанат!Не е хубаво хора без акъл да се пробват да разсъждават, че и на другите публично акъл да дават.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТАЯ ДЕМОКРАЦИЯАми бегай тогава в някоя тоталитарна държава, на благинка и свобода. Кеф ти Беларус, кеф ти Русия, кеф ти Северна Корея... Избор богат, щом демокрацията ти е крива.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Ало, коя е тази банка, дето дава 5% лихва? Кажи, да си преместя парите в нея! Щото всички банки от няколко години насам дават годишна лихва от порядъка на 0.2%.
30
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Сега да ви обясня. Това със ограбването на пенсионния фонд от комунистите го измислиха СДС на времето. По причина "да им вървят демократичните промени". Такива фондове от типа "пещерата на Али-баба" пълни с пари от където комунистите гребат и пълнят пазвите си ги има само в сънищата на "гладни демократи". Германеца Бисмарк /не бъркай с Карл Маркс/ е измислил разходо-покривната пенсионна система. Комунист това не може го измисли. Умен човек е Бисмарк - да го знаеш!
29
3
 
3
 
! Отговори
Готъм преди 3 години
Към този месец би трябвало да имам малко над 20000 по моята партида и съм на 35. Ако не беше коронакризата, може и 25000 да станат. А вноската ми е много малка, заради ограниченията за макс осигурителен доход от 3000лв. Бях гледал в онлайн калкулатор, че ако се пенаионирам на 65 при 3% доходност на година средно, ще взимам втора пенсия от 1037.19лв (инфлацията... един Бог знае)
28
1
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Ако бира и 2 кока коли са ти първите разходи, няма да доживееш до пенсия
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата система работи само, ако целия си живот сте се осигурявали в нея. Много е важно да се натрупа доходност за много години, проста математическа зависимост. Другото важно е, да не се пенсионирате в лоша година с лоша доходност (като тази година). В заключение, тези които се пенсионират сега са много прецакани!
26
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябва да има пенсии - кой колкото деца е направил те да го хранят- ще видите тогава как ще изпищят всякакви гейове и гейки - другото е кражба от нормалните хора...
25
1
 
0
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
:)"Ако имам тоз късмет, да доживея, чак до пенсия ... ще разкажа свойте спомени, въпреки че нямам полза от това ."Чия е тази песен , помни ли някой :)
24
3
 
15
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи КРАЖБИ КРАЖБИ КРАЖБИ и пак КРАЖБИ! тия фондове КРАДЪТ толкова пари, че шефовете им и ръководството им получават по над 100к заплати месечно! Но коато се пенсионирам на 67, както се говори напоследък, при 45 лв на месец КОЛКО години трябва да живея за да си ги върна!? Не за друго но средната продължителност на живота в БГ е 70г за мъже и 74 за жени! Ай да ви го начукам!!! Цял живот ме КРАДЕТЕ и даже и след смърта ми ще ме крадете!!!!!!!!!
23
2
 
8
 
! Отговори
Замислен преди 3 години
Този "пенсионен" проблем ще се задълбочава с огромна скорост. В момента използваме пенсионния модел "Бисмарк" ама той е създаден 1918-та година. Тогава, двама родители са оставяли по 4..5..6..8...12 деца. И е работил. Днес няма как да се получи. Пенсионните вноски от работещите не знам дали покриват и половината от разходите за пенсии. Та се налага да се вкарват пари от съвсем други пера. Реално ако ползваме само вноските една пенсия днес би трябвало да е около 100 лева.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой няма да Ви остави да живеете до пенсия за да взимате пенсия! Още колко ковида ни чакат
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трбва да внеса 9000, за да взимам 45 лв на месец. Това значи,че за да си върна тези 9000 лв трябва да ми изплащат почти 20 г пенсия. А нали се сещате колко пенсионери доживяват такава възраст. Предпочитам да ми върнат парите накуп и да си ги харча както искам преди да ги е изяла инфлацията.
20
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-младите не помнят, но комунистите вече веднъж присвоиха пенсиите на народа. Сега го правят за втори път и ни убеждават, че всичко е законно
19
4
 
5
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Двойку бурЮСУФ е дъното на Юропата и сфита. Напрай на първи пу смъртност ф света.Очаквайти чудеса *** пенциити, какту със здравната система.Над 22 пенсионни фонда има, никуй нищу ниги знай. Ши стани кат Катебету.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Главният прокурор трябва да ги разследва
17
9
 
10
 
! Отговори
Тарикат преди 3 години
Колеги, на 42 години съм вече. За 20 и кусур години здраво, ама много здраво бачкане нямам и месец официален трудов стаж. Цялото плащане кеш, на ръка, без данъци! Само дето още довечера мога да се пенсионирам с 1200 евро наеми от търговски помещения. А ги имам, защото вместо да изхранвам държавни служители и пенсионери, които не познавам съм си ги купил във времето със спестените пари. Пък като се гътна, живот и здраве, имотите отиват при децата. Това е положението.
16
2
 
19
 
! Отговори
Сметалото преди 3 години
Тази криминална история "пенсионни осигуровки" трябва НЕЗАБАВНО да се премахне и въведе "пенсионна застраховка" ! С възможност за онаследяване на натрупаната сума. Нямам никакъв стимул 40 години да ви давам пари и ако се гътна на 65, събраните пари да изгарят!