Наши учени: Новата мутация на вируса променя действието му

Първоначални резултати показват отслабване на антитела до 50 пъти
164
Наши учени: Новата мутация на вируса променя действието му
Снимка: БГНЕС

Новата мутация в спайк протеина на коронавируса може да промени значимо действието му на молекулярно ниво, предупреждават български учени.

През последните няколко дни те провеждат редица симулации на взаимодействията между така наречения рецепторен домейн на спайк протеина с човешкия АСЕ2 рецептор, чрез който вирусът основно навлиза в клетката.

Още по темата
"Наблюдаваме значително променяне както в структурата на комплекса от двата протеина, така и на взаимодействието между тях", казва ръководителят на научния екип д-р Филип Фратев.

До два дни ние ще имаме много по-точни изчисления чрез използване на суперкомпютри, с помощта на най-точните методи, които са достъпни в момента в света. На практика това ще са първите сериозни данни, на базата на които ще се правят някакви научни заключения, обясни той.

Точността на тези методи са близки до тези на експерименталните, за които ще е нужно повече време, а ситуацията е наистина тревожна, допълва д-р Фратев.

Първоначалните резултати обаче за съжаление показват значително отслабване на свързването на създадените при боледуване антитела към вируса. Степента на това отслабване ще се прецизира през следващите дни, но на база на текущите данни е между 20 и 50 пъти.

Това не значи автоматично, че нашите антитела няма да ни предпазват, но е сериозна индикация за тяхното ослабено действие към мутиралия вирус. Получените изчисления кореспондират добре и са валидирани чрез ефекта на свързване на вируса към човешкия АСЕ2 рецептор на подобни мутации, като N501D например, за които вече има експериментални данни. Става също така ясно, че N501Y предизвиква по-силно свързване към АСЕ2 за разлика от мутацията N501D, която го отслабва над 100 пъти.

Изследването ще се публикува първоначално като препринт, а нашите специалисти ще уведомят за обобщените резултатите и медиите. Това се прави с цел, за да се прецизира какви мерки е нужно да се вземат от съответните власти, посочват от научния екип на Micar Innovation (Micar21).

Повечето хора знаят за хиляди мутации на вируса, но N501Y е в буквално най-значимото място за навлизането му в клетката. Сериозността на мутацията е открита при експерименти с мишки и публикувано в списание Science като целта е била да се увеличи в пъти тежестта на тяхното заболяване и те да бъдат използвани при създаването на нови лекарства.          

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
4
 
! Отговори
До 113 преди 3 години
Съгласен съм с теб. Опасенията ми са обаче че по скоро са отворили кутията на Пандора, защото от тук нататък продължаването на пандемията ще доведе до масови бунтове, които ще застрашат и самите тях от линч. Мисля че в техен интерес е всичко да бъде потушено в най бързи срокове. Но аз мисля че те имаха и една друга цел освен Тръмп - масово тестване на генното инженерство върху милиарди хора, затова съм склонен да мисля че този нов щам е пуснат за да засили страховете и хората да се ваксинират
117
2
 
24
 
! Отговори
lewskar преди 3 години
Естествено,че има вирус.Да ли изкуствено или естествено създаден някои други хора знаят , ама не и ние във форума."Новото нормално" е нищо повече от изфабрикуване на дивиденти от ситуацията за най-богатите хора и организации на земята. И мои познати починаха с вируса ,който провокира различни процеси в организма и за всеки е индивидуално.Затова да отичаме вируса е глупово но за всичко не е виновен вируса.Хората в България умират заради слабата логистика,многото бюрокрация и корупция в медицината
116
3
 
15
 
! Отговори
Новият преди 3 години
Щам идва на време, след като взехме масово да се дърпаме за ваксините. Оказа се, че тази на бързо скалъпена и недоизпитана ваксина е панацея и за новият щам, а имунитета не е. Брех да му се невиди, тия смотани учени, дето още лекарство не могат да намерят за вируса цяла година, намериха ваксина, която даже е по перфектна и от Божия замисъл, за устройството на човека.
115
2
 
2
 
! Отговори
666 преди 3 години
saitovete nali se seshtatate che stoite s imenata si zad dezinformaciata koiato razprostraniavate vsekidnevno i sgte vi se potarsi smetkata i policiata niama da vi spasi
114
9
 
16
 
! Отговори
anonim преди 3 години
От една африканска държава с един *** "метод" опровергаха съществуването на пандемия като показаха заразени с ковид-19 растения и животни но не и хора.За целта изпратили в елитна лаборатория за изследване ,проба от банан, проба от отровно растение,проба от диво животно и от човек с наличен положителен PCR-тест,като посочили, че всички проби са взети от хора .От лабораторията отговорили,че само тази проба,която била взета от човек е отрицателна,а останалите са положителни.
113
2
 
15
 
! Отговори
anonim преди 3 години
Тая"пандемия"я превърнаха в сага.Сега тече втори сезон ,втора серия с красноречивото име-"ЩАМ".
112
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тези наши велики учени от неделя вечерта ли го работят този щсм. Министъра го обяви и те бръкнаха под масата и го извадиха.Че и за два дни акъл взеха да давст.
111
10
 
17
 
! Отговори
Juls преди 3 години
Боже къде отиде здравият разум у хората, как 7 милиарда души се оставят да бъдат разделяни и манипулирани от шайка властни престъпници с цинична идеология и амбициозни планове.Социалните мрежи ли ни изпиха акъла, че не осъзнаваме какво ни се случва. Едното прасе чело във фейса че го угояват за да му теглят сатъра по Коледа, другото му обяснява, че по телевизията казали, че само ниско интелигентните прасета вярват в конспирации.Дали ще се сварим като жабата на бавен огън или ще успеем да изскочим
110
3
 
7
 
! Отговори
FFF преди 3 години
Ваксината ще работи и за новия щам.... хмм... по тази логика ваксина трябваше да има още преди да се появи тоя Ковид.
109
6
 
9
 
! Отговори
Ром и Джери преди 3 години
"ДНЕС ИЗПИСАХА ЖЕНА МИ ОТ БОЛНИЦА, СЛЕД 8 ДНИ ПРЕСТОЙ ЗАРАДИ КОВИД!"ако я бяха изписали заради хепатит, по-малко патетичен ли шеше да бъдеш? Ако някой твой познат беше починал от спин? Пак да се смирим и да си наливаме в телата каквото решат човеколюбците с милиардите? Ако бяха сгазили някой твой познат? Усещаш ли ме
108
0
 
0
 
! Отговори
Пурко преди 3 години
До ВетЪра на ПОДмянатаЗаблуждаваш читателите. Ти и сега НЯМАШ право да пушиш в ресторант, автобус, самолет. Все неща, които правехме преди няколко години и десетилетия. Но можеш да си намериш друго място за пушене( у дома, в двора и т.н.).
107
8
 
10
 
! Отговори
За байдъньовщината преди 3 години
Вирусът Ковид-19 бе пуснат от тези, които не искаха да допуснат втори мандат на Доналд Тръмп в Белия дом. Целта им е постигната и сега, на пръв поглед, би трябвало да направят необходимото, за да спрат разпространението му в пандемични мащаби. Ако това не стане в близките 3-4 месеца, ще има две възможни обяснения. Първото - отворено е нещо като кутията на Пандора. Второто обяснение е в духа на поговорката, че апетитът идва с яденето, а разпространителите на Ковид-19 стават все по- ненаситни.
106
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахаха, нашите учени и те се наредиха, да изследват - добре че гръмна новината в световен мащаб , иначе нямаше да знаят за новата мутация
105
2
 
19
 
! Отговори
D преди 3 години
Вируса намалява антителата ни многократно, но виждате ли ваксината ще работи при новооткрития щам?? Нещо пак се излагате май.
104
0
 
17
 
! Отговори
Кой го пусна? преди 3 години
Сега идва на дневен ред въпросът кой пусна и продължава да пуска вируса? Ако имаше труп, първо криминалистите щяха да проверят вероятността да е извършено престъпление. (При Ковид има такива съмнения) . След това, детективи те щяха да търсят мотив (при Ковид има такъв), и накрая да търсят доказателства и да заловят убиеца.И тъй, работата с тоя вирус е "мижи да те лажем"
103
9
 
26
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 3 години
Новото нормално , без да си сложиш ваксина :-нямаш да работиш,шефа има право да те уволни- нямаш право да ходиш в магазина за храна - нямаш право да ходиш на училище/унивеситет- нямаш право на болница и медицинска помощ -нямаш право на транспорт- автобус , влак , самолетИначе ви говорят че ваксината е доброволна ,нали? Няма безплатен обяд или ваксина.Всичко си има цена!
102
6
 
9
 
! Отговори
jjhkb преди 3 години
Кои са тези учени??!! В България останаха ли учени въобще?! На *** ли ни правите?!
101
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За откриване на новата мутация кой тест използваха?Този който открива вируси в сока от папая и танзанийските кози и другия, дето ги намира в кока колата.Имаме нужда от по-пълна информация, моля.
100
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Името на Джон Атанасов нашумява при делото Honeywell, Inc. v. Sperry Rand Corp в окръжния съд в Минесота, в което Honeywell обвинява Sperry Rand в патентна измама и монополни практики. Решението по това дело (1973) , обявяващо патента на ENIAC за невалиден, става повратен момент в развитието на компютърната индустрия. Това означава, че от компютърът на Атанасов ABC са "произлязли" първите официално признати компютри EDVAC, ENIAC и т.н.
99
15
 
25
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Наши учен ? Мухахахахахаха за феодалните старци ли иде реч ?Те пеят каквото Борисов си поръча