Наши учени: Новата мутация на вируса променя действието му

Първоначални резултати показват отслабване на антитела до 50 пъти
164
Наши учени: Новата мутация на вируса променя действието му
Снимка: БГНЕС

Новата мутация в спайк протеина на коронавируса може да промени значимо действието му на молекулярно ниво, предупреждават български учени.

През последните няколко дни те провеждат редица симулации на взаимодействията между така наречения рецепторен домейн на спайк протеина с човешкия АСЕ2 рецептор, чрез който вирусът основно навлиза в клетката.

Още по темата
"Наблюдаваме значително променяне както в структурата на комплекса от двата протеина, така и на взаимодействието между тях", казва ръководителят на научния екип д-р Филип Фратев.

До два дни ние ще имаме много по-точни изчисления чрез използване на суперкомпютри, с помощта на най-точните методи, които са достъпни в момента в света. На практика това ще са първите сериозни данни, на базата на които ще се правят някакви научни заключения, обясни той.

Точността на тези методи са близки до тези на експерименталните, за които ще е нужно повече време, а ситуацията е наистина тревожна, допълва д-р Фратев.

Първоначалните резултати обаче за съжаление показват значително отслабване на свързването на създадените при боледуване антитела към вируса. Степента на това отслабване ще се прецизира през следващите дни, но на база на текущите данни е между 20 и 50 пъти.

Това не значи автоматично, че нашите антитела няма да ни предпазват, но е сериозна индикация за тяхното ослабено действие към мутиралия вирус. Получените изчисления кореспондират добре и са валидирани чрез ефекта на свързване на вируса към човешкия АСЕ2 рецептор на подобни мутации, като N501D например, за които вече има експериментални данни. Става също така ясно, че N501Y предизвиква по-силно свързване към АСЕ2 за разлика от мутацията N501D, която го отслабва над 100 пъти.

Изследването ще се публикува първоначално като препринт, а нашите специалисти ще уведомят за обобщените резултатите и медиите. Това се прави с цел, за да се прецизира какви мерки е нужно да се вземат от съответните власти, посочват от научния екип на Micar Innovation (Micar21).

Повечето хора знаят за хиляди мутации на вируса, но N501Y е в буквално най-значимото място за навлизането му в клетката. Сериозността на мутацията е открита при експерименти с мишки и публикувано в списание Science като целта е била да се увеличи в пъти тежестта на тяхното заболяване и те да бъдат използвани при създаването на нови лекарства.          

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
13
 
43
 
! Отговори
123 преди 3 години
От самолетите могат да ни пускат и ебола. Докато не изгоним слугите на глобалистите от власта ще ни заразяват и тровят и ваксинират с отрови.
97
7
 
4
 
! Отговори
До ИТ Спец преди 3 години
Мъко мъкооооо....Никакъв ИТ спец не си. Компютърът ABC нито е програмируем, нито е цялостен по Тюринг.Специализирано изчислително устройство е, макар и доста интересно. Ако американците не се бяха заяли заради патентите, никой нямаше и да е чувал за тоя компютър.
96
3
 
7
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До До Джон АтанасовДжон Атанасов е създал за учебни цели калкулатор за пресмятане на квадравни уравнения, което не го прави "компютър". Всеки съвременен клакулатор може да прави много повече различни изчиления.А компютърът Z3 се изпозлва доста години лед края на войната именно като компютър.
95
2
 
6
 
! Отговори
До Джон Атанасов преди 3 години
Компютърът ABC трудно може да се нарече компютър в съвременното разбиране. Германският Z1 е доста повече компютър от него.Единственото, което наистина е останало от Атанасов и се ползва и до днес е динамичната памет.
94
5
 
41
 
! Отговори
неизвестен преди 3 години
Отначало говореха ,че генома е стабилен и няма шанс вируса да мутира, сега говорят точно обратното. Ако някой умишлено се намесва в генома на вируса и го пуска всред хората, може и да има много лоши последствия. Има безмозъчни хора, които за пари убиват милиони човешки същества.
93
7
 
45
 
! Отговори
>< преди 3 години
Това с мутациите е измама. Целта е, след като се "ваксинират" една шепа недъгави да кажат - всички трябва да се ваксинираме, защото вируса мутира и нас ваксината не ни пази. Този побъркан свят скоро ще гори. Умопомрачените *** от Швейцария си позволиха твърде много.
92
3
 
7
 
! Отговори
Джон Атанасов преди 3 години
Компютърът ABC е различен от всички компютри, правени преди това. Приносите на Атанасов са: Регенеративна памет.Електронен последователен суматор.Паралелен процесор.Използва двоична система. Използва двоични операции.
91
2
 
9
 
! Отговори
Джон Атанасов преди 3 години
В началото на 70-те години на XX век името на Атанасов и българските му корени нашумяват в България.Повод за това става книгата на Ричардс, в която за първи път се споменава работата му, а покрай шумното съдебно дело стават известни подробности от живота му. Благовест Сендов първи издирва адреса на Атанасов и му пише. Атанасов отговаря с писмо през септември 1970 г., в което описва живота си, дава сведения за изобретението си.Компютърът ABC е различен от всички компютри, правени преди това.
90
4
 
8
 
! Отговори
Проф.Д-р преди 3 години
Учен от БГ? Ще го отучим!
89
3
 
7
 
! Отговори
Българин си е преди 3 години
Баща му Иван Атанасов е родом от Ямболско, но рано остава без баща, който загива в Бояджикското клане през 1876 г. През 1889 г., на 13-годишна възраст, Иван Атанасов емигрира в Америка заедно с чичо си.
88
3
 
8
 
! Отговори
ДО 91 93 преди 3 години
До Анонимен 91 93ВИЕ СТЕ такива манга-ли и във вас няма нищо българско. Неграмотни *** простаци и хейтъри. Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. Баща му Иван Атанасов е родом от Ямболско.
87
13
 
6
 
! Отговори
шматарок преди 3 години
до хахаха нашият Джон Атанасов:Хехе не знам как сте докарали темата до там, но съм съгласен с вас. Джон Атанасов няма нищо българско в него. Отделно не е толкова велик. Американците признават компютърът на Атанасов за важен момент и постижение, но не е първият. Това наистина е доказателство, че македонците са българи, защото само истински българин може така лесно да си измисля история хахахах
86
6
 
16
 
! Отговори
шмatka преди 3 години
Свършиха се другите микроби та само с тоя *** вирус се занимават нашите тиквеници! Така човек започва да се замисля дали тая лакърдия е вярна при положение че хората си ходят здрави и прави по улиците и си умират за съжаление тези с тежки хрон заболявания. А бе с една дума ''има нещо гнило в англия''.
85
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашият Джон Атанасов ...Хахаха ... американец, роден в америка, изучен в америка, работил в америка, но заради баща си набеден, че е българин. Въпреки че и баща му е напуснал територията в детска възраст, и също е изучен в америка, работил в америка. Въпреки че майка му не е българка. Въпреки всичко, той е наш, както и макетата са славянски потомци на гръцката македония.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
наши какво?
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В България този "нов мутирал вирус" беше установен още през април. Беше установен в Националната лаборатория по СПИН, която прави секвениране на различни щамове вируси,
82
7
 
8
 
! Отговори
ИТ Спец преди 3 години
Продуктите на Apple както и първият дървен компютър сложен в дървена щайга са опаковки на вече създадени технологии. Математика Алън Тюринг създава универсален модел на изчислителна машина основа за всички компютри. Преди това е имало механични изчислителни устройство. Нашият Джон Атанасов създава първият електронен компютър.Предприемачите от Apple правят дизайн и опаковки и крадат готови продукти още от основаването си.Защо такава злоба има срещу учените независимо дали са българи или не.
81
0
 
4
 
! Отговори
трезвеника преди 3 години
До Анонимен64И аз го познавам. Той няма вече пари, изхарчи всичко което остана от майка му. Има само имоти, от тях събира наеми. Иска, но не може да ги продаде, защото е женен. А жена му, не дава и дума да става за продажби на имотите. Още повече, че той я прави на нищо, ходи по бордеи, насам натам. Дори не са заедно, но не са разведени. А той без нея, нищо не може да продаде. Елина се казва жена му. Пари му даде държавата, ти не ми обяснявай.
80
2
 
6
 
! Отговори
До 82 преди 3 години
До 82Виждам че си нахъсан злобар и хейтър. Няма нещо което да не оплюеш. Сигурно Джон Атанасов ще заплюеш и други доказали се учени българи по Света.Поне ти изявяваш ли се като предприемач и иноватор? Защо пък да не давам примера за прототипа на Apple направен от дърво с идеята за домашен компютър? Компютъра е преди всичко труд на учени, а не на търговци и маркетолози. Винаги може да изместим и светлината на прожекторите и върху българските стартъпи какви безобразия и глупости правят.
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Променя ли действието му върху папаята и танзанийските кози?