80 г. от рождението на Емил Димитров отбелязват в Плевен

Всеки ден негови песни звучат от градския часовник
Обновена: 23 дек 2020 12:31 | 23 дек 2020 12:24, Елка Василева
13
80 г. от рождението на Емил Димитров отбелязват в Плевен
Снимка: архив, БГНЕС

Осемдесет години от рождението на незабравимия изпълнител и композитор Емил Димитров отбелязват в родния му град Плевен. Ръководството на Общината поднесе цветя пред паметника на именития плевенчанин.

Всеки ден от градския часовник на Общината звучат песни на Емил Димитров три пъти на ден - в 9 часа „Ако си дал“, в 12 „Моя страна, моя България“ и в 18.00 - „Песен за Плевен“.

В Регионалния исторически музей пазят лични вещи и отличия на любимия съгражданин.

Какви са те обясни Анелия Първанова пред БНР. „Златен Орфей“, през 1974 г. получава тази награда. Друга награда, която имаме, е Лавров венец от Френската академия на изкуствата, по време на своя престой, благодарение на своя принос е включен и участва в Съюза на френските композитори, също така имаме указ с орден и значка „Стара Планина“ I-ва степен, които са му връчени през 2000 г. по повод на неговия 60-годишен юбилей“.

И днес много плевенчани ще поднесат цветя пред паметника на певеца. Автор на скулптурата е Константин Симеонов-Костика, който приживе я определи като „творбата на живота си“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Роза преди 3 години
Няма да имаме вече такъв певец и композитор като Емил Димитров.Неговия глас беше специфичен,а емоцията която носеше неговото пеене-неповторима!Беше твърде чувствителна душа и за съжаление-нещастен в личния си живот.Но той остави светла диря след себе си и името му дълго ще се помни.Ненапразно казват ,че човек не умира , докато има хора ,които да го помнят и обичат!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЕЛИКАН
6
6
 
0
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Добър певец,голЕм гей !
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА с бай мУ Й и с Годжи ли да се занимаваме.Чети си техните новини и се наслаждавай на фростотията.
4
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора в това чумаво време точно с музика ли трябва да се занимаваме?Къде е благоприличието.Гледам и Бнт и останалите. срам нямате,Содом и Гомор.За вас няма ни Рождество ни човешката мъка.Пирувайте,комунисти скапани.
3
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-великият за всички времета български певец и композитор. Истински аристократ.Ако перефразирам думите на Селин Дион трябва да кажа, че ако Господ можеше да пее щеше да е като Емил Димитров.Вечна памет и дано да е на по-добро място.
2
4
 
6
 
! Отговори
Име дупка не праи преди 3 години
То затова име тире към името-Резилзоро.Емил си отиде на 65а Ревизоро е само на 62.Има време,десетилетия.По-важно е няколко години да твориш истински и да доставяш удоволствие на хората,отколкото да грачиш като оскубан петел.Ние не сме го оценили.Не е член на съюза на бълг.композитори,но за сметка на това е на френските.
1
1
 
6
 
! Отговори
Учуден преди 3 години
Ревизоро ли????Че той изглежда много по-млад, браво!