Акад. Петрунов: Само с ваксината ще се изгради колективен имунитет

Постоянно ще се появяват мутации на вируса, отбеляза акад. Богдан Петрунов
23 дек 2020 18:25, Ния Христова
31
Акад. Петрунов: Само с ваксината ще се изгради колективен имунитет
Снимка: БГНЕС

"Правеното досега съответства на факта, който сме наблюдавали, всепризнат навсякъде по света. Затова приравняването на антигенните тестове към PCR тестовете няма да промени съществено мерките срещу коронавируса". Това каза пред БНР акад. Богдан Петрунов.

Още по темата
Той е на мнение, че постоянно ще се появяват мутации на коронавируса:  
 
"Важно е мутацията да не бъде в тази част на вируса, на базата на която са направени ваксините. Засега няма данни за това. Да се наложи разработване на нов тип ваксина - това не бива да ни изненадва... Малко е излишна паниката с новия щам, регистриран във Великобритания", допълни ученият.
 
Акад. Петрунов допълни:
 
"Скептицизмът към ваксините идва от лошата информация. Трябва по-добра "промоция". Няма нищо по-добро в момента от това да се направи имунизация. Единствено ваксината ще подпомогне изграждането на т.нар. "колективен имунитет", допълни той.

Според него данните, които имаме, показват, че няма сериозни странични реакции.

"За да видим какво е най-добро за всеки пациент, трябва първо да видим "визитната картичка" на ваксината - какви са показанията, противопоказанията"., допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
един приятел пита преди 3 години
1. Защо производителят отказва да даде гаранции? 2. Защо ваксината е забранена за бременни? Нали на тях се препоръчва винаги най- доброто? Чакам отговор от някой специалист.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петрунов, лъжеш! Ваксините са средство за изграждане на колективен имунитет, но не единственото. А той - колективният имунитет в България вече е на път да стане факт от преболедуване на населението. Май-само ти не си наясно с това.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 23.Не позна с вратата за мен. Аз ги разкарах преди да ми посочат вратата, точно по такъв повод. И новите ще разкарам, ако се наложи. И теб ще разкарам още преди да си ми скръцнал със зъби.Не позна и за прагматиците. Няма нищо по-практично като подтик за действие от добрата теория. А добрата теория се прави от теоретици. Ваксините са също следствие от елитно теоретично познание.
23
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителствата да се правят на колкото либерални искат. Да дават "право" на гражданите си, да им дават "свободата да решават" и т.н. Те от това се хранят, от мнозинството на което се опитват да угаждат.Частният сектор ще оправи положението. Като скръцнат със зъби и посочат вратата за това, че нямаш ваксина не една, а по една на месец ще си слагаш. Светът се движи от прагматици, а теоритици-политици са там за парлама и да си показват лицата по медиите.
22
2
 
2
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Вирус няма, нали не сте забравили тая дребна подробност? Иначе може да си фантазирате колко си сакате.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми, изграждайте. Аз ще почакам докато го изградите.
20
1
 
2
 
! Отговори
акад.Д.С.Лихачов преди 3 години
Верно ли бе,Петрунка?!
19
1
 
9
 
! Отговори
Недоверието преди 3 години
Произлиза от поведението на СЗО през цялото време на пандемията - първо маски не трабват, после маски задължително, хлорикинът помага, после не помага, ремдисивир помага после не...сега ваксината помага ...утре ще кажат че не и едва ли не е вредна...всеки ден ново пет.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами какво да кажа... то колективен имунитет си има.Само че той не е "манна небесна".Както и ваксините не са.Комбинацията между тях, съчетана с края на зимата се надявам че ще доведе до края на епидемията по нашите географски ширини.За страничните ефекти има данни, само че тук още не са ни ги казали.Най-голямото притеснение са алергичните реакции - на сайта на Европейската Агенция по Лекарствата си го пише - трябва да се ваксинират милиони, за да се разбере за алергичните реакции.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е феодален стар човек, къде е мнението на Танас Мангъров?
16
2
 
3
 
! Отговори
До Петрова: преди 3 години
Аз се казвам Иванка Стоянова Димитрова и както виждаш вече не съм анонимна :)))))
15
4
 
4
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
До Кръстьо КостовКой е доказал че няма колективен?! Напротив. Един на 5000 заразени е повтарял и винаги е някой с много леки симптоми 1вия път. С ваксините няма да има такива защото предвизвикват по-силен отговор. Грипа, настинката и короната нямат много общо. И за твоя информация в момента се тества ваксина за грип, която ще е много по-ефективна от сегашните (до 40%) и ще е ефективна много години.
14
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До ПетроваКак ли пък ще да сме анонимни!? Всички имаме IP и като притрябваме на някой ще ни намерят на адреса! Ако пък толкова настояваш за публичност - дай пример! Пиши си името, адреса, телефона, емайла...! Ама истинските, щото може и мъж да си, нали!
13
0
 
1
 
! Отговори
Ую Уев до Петрова преди 3 години
Няма такова нещо, госпожа!
12
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Пак ли тоя!? Все едно гледам "Мумията се завръща"!
11
0
 
11
 
! Отговори
112 преди 3 години
Какво е споменал, учЕният, колективен имунитет или колективен дебилитет?
10
10
 
0
 
! Отговори
Петрова преди 3 години
Защо всички ,които пишат са все анонимни?
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите сме индивудалисти. Колективите не са за нас. Не се напрягайте да ни убеждавате. Ваксина няма да си сложим. Дано ви потърсят сметка за хонорарите за агитацията, дето тук не успяха да подлъжат хората
8
1
 
9
 
! Отговори
Thalidomide baby преди 3 години
И за Талидомид нямаше сериозни странични реакции през първата година... Докато не се появиха през втората.
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И не само това, после ще кажат че през 6 месеца трябва да се поставя ваксина. После през 3, после всеки месец. Накрая ще раздадат wifi инжекции и ще трябва да си ги слагаме всяка сутрин. Много важно е да откаазваме всякаква ваксинация и да ги бием още сега. Мине ли веднъж номера, няма да ни оставят на мира.