Шефът на НЗОК: Касата не се източва от частни болници

Не е ясно колко струва пациент с лек COVID-19 и колко с тежък, каза проф. Петко Салчев
23 дек 2020 16:11, Ния Христова
19
Шефът на НЗОК: Касата не се източва от частни болници
Снимка: БГНЕС
Клиничната пътека за лечение на пациенти с COVID-19 не е една, а са три за по 1200 лв. и при тежките случаи процедурата е по 780 лв. на ден за пациент. Това обясни управителят на НЗОК проф. Петко Салчев в ефира на bTV. 
 
"Първоначалната цена на клиничната пътека беше 620 лв. По искане на специалистите стана 1200 лв. Ако те покажат реално каква е себестойността на различните типове пациенти, касата ще тръгне на преговори с БЛС", допълни проф. Салчев.
 
Той каза още, че той и здравният министър проф. Костадин Ангелов са настоявали за единен протокол, чрез който да става ясно колко струват грижите за лек случай, колко за средно тежък и колко за тежък случай на COVID-19. "Имах среща с инфекционисти и ги помолих да се срещнем отново когато са готови с отговор на моя въпрос "Колко?". Чакам среща...".
 
Проф. Салчев акцентира върху това, че болниците имат механизъм, чрез който могат да получат пари за лечение на здравно неосигурени, но изтъкна, че това зависи от възможностите на мениджмънта на съответните лечебни заведения.
 
Разкриването на отделения за болни от COVID-19 също е тяхна работа. "Преобразуването на един креват в легло не е толкова лесен процес - той трябва да бъде осигурен както с апаратура, така и персонал. Не можете да откриете отделение - както го направиха няколко болници, когато няма нито един лекар", добави той.
 
Относно скандала от началото на годината с лекарства, закупени с пари на НЗОК от частни болници на завишени цени, управителят на здравната каса обясни, че в момента има защитен механизъм и медикаменти, медицински изделия и услуги се плащат само най-ниската постигната цена - била тя на централизирана процедура или по друго договаряне. За лекарствата таванът е цената в Позитивния лекарствен списък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При общо 350 болници в България,над 120 са"частни"които"усвояват"над 35% от бюджета на касата,хайде сега управителят на НЗОК да каже в това Чумаво време,колко пациента с Covid-19 са приели досега???
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
преди малко написах че 200-300% не е никаква 'надценка и източване' - ама го изтриха!Предполагам че причината е прекалено ниските цифри - тези дето точат работят с поне 3000%!
15
1
 
4
 
! Отговори
nekoj преди 3 години
Не е луд който Яде Баницата а който му я дава! (народна поговорка)Шефа на НЗОК - явно дава! Ама дали е Луд (според поговорката) или е клиент на Прокуратурата (пардон - Каскетурата)?Май не - Гарвано ГарванОко не вади (пак народна поговорка)...
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По цял свят частните болници работят с частни фондове. У нас закриваме държавни болници и даваме общите пари на новите частни болници, които даже си избират какви услуги да предлагат, на какви цени да им се покриват лекарствата и още куп други форми за цицане на пари от общата каса.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, касата се изпразни от частните болници.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я от кои се източва ! От общинските или държавните болници )до като няма частни здравни каси като вьес ,частните болници тоест частните собственици с помощта на лекарите и държавата, източват бюджета
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а шефа на НЗОК каква заплата взима и каква му работата точно, защото нито е лекар нито има някаква полза от него и хилядите служители в тази измислица единственото за което допринасят е харчене на пари които може да отиват за лекуване на болни!
10
0
 
15
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Не знам точно кой, обаче касата яко се точи и това е факт. В държавните болници положението е трагично. Все едно си във филм на ужасите, буквално.
9
1
 
10
 
! Отговори
ха ха ха преди 3 години
Много ясно ,че източват нзок ! частните болници са на "наши хора" и краденото се отчита с процент нагоре по веригата , г-н началника е от по-дребните риби , по-едрите са неговите началници ! и с у-щата е същото -директорката се назначава отгоре , защото при 3000 ученика са Милиони ,които тя разпределя !
8
2
 
20
 
! Отговори
що преди 3 години
По глупаво изказване не бях чувал.Интересно защо всички мафиоти си направиха частни болници.Токуда банк и Софиямед са за пример
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече никой не иска санитари. Един болничен шеф глупаво разкри далаверата със санитарите връзкари и трябваше да връща 250 души кандидати. Оттогава настъпи мир и санитарна достатъчност.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Далаверата е голяма. Не спирайте пандемията.
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Манипулационно заглавие, целящо да предизвика лошо отношение на хората към това, че частните клиники могат да им правят услуги по здравна каса. Звучи абсурдно на пръв поглед. Но за да закрият изцяло държавното здравеопазване, каквато е целта, това е поредната логична стъпка.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХАХАХАХАХАХАА МДАААА ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНА НАИСТИНА, УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОФОРМИХА КАСТА
3
0
 
28
 
! Отговори
Здравна каца преди 3 години
Щом не се източва, значи се изсмуква.
2
0
 
26
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
куче влачи диря няма .....плащайте задължителни здравни ,и като се разболеете чакайте в ковид отделението да ви пее поп за здраве
1
0
 
12
 
! Отговори
Ваксиниран преди 3 години
Засега странични ефекти няма, тъй като още не е прилаганаКакви а страничните ефекти предстои да видим.