COVID-19 намали преводите на българските емигранти с 1,43 млрд. лв.

Поставя под въпрос оцеляването на хиляди домакинства
24 дек 2020 22:15, Ния Христова
108
COVID-19 намали преводите на българските емигранти с 1,43 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС
2020 година беше различна в много отношения. Тя донесе промени в много аспекти на личния и обществения живот и разтърси икономиките в цял свят.
 
От началото на 2020 г. до края на октомври българите, които работят зад граница, са изпратили на близките и семействата си в България едва 316,7 млн. евро. Това е със 721,7 млн. евро (1,43 млрд. лв.) по-малко, отколкото за периода януари-октомври 2019 г., когато в страната са влезли близо 2 млрд. лв.
 
За октомври спадът е с 86 млн. евро (спрямо същия месец на 2019 г.) - през десетия месец на годината преведените пари са 12,4 млн. евро, а това пък е с почти 1 млн. евро по-малко, отколкото са били през септември 2020 г. (13,1 млн. евро).
 
Тази година най-слабият месец е бил април, когато емигрантите са превели 10,5 млн. евро. Това е прецедент в статистиката от последните 10 години до момента (актуалните данни на БНБ започват от 2010 г.). Причината вероятно се крие в това, че в края на март пандемията от COVID-19 принуди почти всички държави по света да въведат ограничения, който имаха за цел да намалят разпространението на вируса. Рестрикциите оставиха без работа милиони хора в целия свят и засегнаха предимно сектори, в които работят именно имигранти.
 
Цялата статия можете да прочетете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 50Напротив, най добре се живее в евтина държава със западни доходи. Ти просто си некадърен руски ***,дето дори не си е направил труда да си смени клавиатурата
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТНедей да съдиш другите по себе си. Това че ти си дявол, не значи че ние сме
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 20 години За съжаление мокрите ти мечти няма да се сбъднат. По скоро ще се разпадат деградиралите западни клoakи от многото навлеци на социалните им системи.
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ееее, замина им най голямата гордост на емигрантите миячи на тоалетни
63
1
 
4
 
! Отговори
дебел депутат преди 3 години
не бягайте чада мои , обещах на жената за рожденния и ден 4 x 4 черен металик .
62
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
То бива нагъл народ, но пък толкова? Измъкнаха се от тук като да не казвам какво, колкото можем, бутаме държавата, че и да ме плюят?! Живейте си някъде животеца, не ви интересува какво правим ние и стига с това как сте ни хранели! Храните родителите си!
61
1
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Няма да ти честитя Коледа, праз....на и злобна кратуно! По-добре си стой там, където си и не припарвай тук! От подобни сме на този хал! Беше ти казано културно, че си плащаме данъзи, пенсии и пр., но ти реши да ругаеш и храчиш!
60
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Нагъл чалгар си ти! И хабер нямаш какви данъци плащам! Храни там твоите чалгари и си затваряй мръсната уста! Да плюеш родината си е едно от най-гадните неща, независимо червен или оранжев си! Кой ли те знае какви з.....и миеш.......
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хранят ви разбира се, плащат данъци в европейския съюз от които чалгарите смучат като въшки! внасят няколко милиона в европейския бюджет а присвояват милиарди и били най- великата нация на света! начело с великия бей с великия джип на който ръкопляскат под команда. Нали трябва някой да произвежда автомобили и даже обувки на некадърните нагли чалгари? иначе ще ходят боси и ще се придвижват с магарета некадърниците нагли!
58
2
 
9
 
! Отговори
До 20 години преди 3 години
До 20 години България ще се разпадне тотално. Няма да имате пътища да си карате колите. По кал ще газите. Като врътнете кранчето, вода няма да има. Тогава ще ви питам дали сте патриоти :) Чалга-мутро културата със служебните и лизингови мерцедесчета също ще бъде засегната. Покрай сухото гори и мокрото. Честита Коледа! :)
57
3
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
#52 Поздравления, бъди здрав! Не знам кой може да живее добре в цялата несправедливост ширеща се на територията бг. Със сигурност не и достоен и добър човек. Ако живееш добре в АДА, трябва да си дявол.
56
10
 
11
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Хранят ме, ама друг път! Хранят майките си! Знаят ли тези, колко пенсии плащам с високите удръжки, понеже заплатата ми е добра, за голямо учудване ва емигрантите, дето си мислят, че всички тук сме едва ли гладни и жадни!!!!!!!
55
7
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Вие нещо не сте разбрал - разбира се, че е виновен който ги е изгонил! Тук става дума, че е обидно мнението на немалко, че ни били хранели, какви сме некадърници и че без тях щели сме да свършим! Мнозина се оправяме без никакви други средства! Наистина отишъл наготово някъде и отворил уста като незнам какво си! Не изкривявайте това, което съм казал!
54
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
На мен един момент не ми е ясен - отишъл в уредена страна, за което няма никакъв принос, и отворил една уста срещу нас, дето сме тук.Това е не само нахално, то е нагло, подло, и на всичко отгоре се връща тук при някакво усложнение, и не се спира да грачи и пр.Не вярвам на очите си. Надявам се, че не всички сънародници са подобна паплллллач.
53
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърдете се на тези , които изгониха голяма част от хората, които са енергията и жизнеността на нацията, а именно младите в детеродна възраст и децата!Другото са тролски полююциии!
52
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Според мен всеки да живее където иска, без да плюе другия и най-малко да ми казва, че ме хранел. И тук може да се живее добре, престанете да храчите срещу хората, които са избрали да останат. Защо не си дадете елементарната сметка, че вашите родители са тук, и все някой от тези бала....ци, дето били останали, им прави хляба, снабдява, чисти бокл....ка и т.н. Ама не било луксозно, стойте си там и си гледайте вашия живот, не нашия.......
51
5
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Е, и сега, като не ни храните, какво правим, от глад ли умряхме без вашите пари? Ама се връщате пак, какво правите тук!? Що не сметнете какъв процент са вашите пари от БВП и после да ми кажете как ме храните?
50
8
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Спрете да наричате тези пари инвестиция, защото не са! Сметнете първо колко пари отиват за пенсии, социални и болници, и ще видите кой ни издържа и храни, във всеки случай не са те! На всичко отгоре млади и здрави тук не работят и чакат на тези пари! Но иначе идвате тук и немалко висвате на социалната система, но грачите, как сте ни хранели!? Това е най-малко обидно, само като се сетя какви данъци плащам, вкл. и за вашите родители! Стига вече! Стойте си там, като тук е ко....чина!
49
7
 
10
 
! Отговори
аз преди 3 години
Смятай какви са тия дето ходят по чужбина - миячи на чини. Те гъбите и по време на короната си растат, ама чинии да миеш не може щото са им затворени ресторантите. И ето спад с 4/5.
48
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без тия пари ще настане мизерията в БГ. Колкото и да ги хулим емигрантите са най-големия инвеститор в БГ и спасяват възрастните си родители от гладната смърт наречена ГЕРБ.