Изтичат над 180 хил. безплатни винетки за хора с увреждания

Те са за хора с над 50% намалена работоспособност
16
Изтичат над 180 хил. безплатни винетки за хора с увреждания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В първите четири месеца на 2021 г. изтича валидността на 181 756 електронни винетки, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане на хора с намалена работоспособност. Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хора с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания, припомнят от АПИ.

Правото е за един автомобил с мощност на двигателя до 160 к.с.

Повече от половината безплатни винетки изтичат през януари 2021 г.- 119 814. Общо 227 725 са е-винетките, предоставени през 2020 г. на хора с увреждания. Те са за над 22 млн. лв. и са за сметка на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Проверка за срока на валидност на е-винетките, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане, може да бъде направена на сайта на АПИ www.api.bg и на сайта www.bgtoll.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg.

Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им.

Хората, които имат право на безплатна винетка, трябва да подадат заявление в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

При прехвърляне на собствеността на пътното превозно средство, смяна на регистрационните табели или бракуване на автомобила, например, безплатната е-винетка не следва автомобила. В този случай правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка до изтичането на валидността на първата.

При затруднения и нужда от консултация желаещите да им бъде издадена безплатна е-винетка чрез Агенцията за социално подпомагане могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол управление на тел.: 0700 10 876 или в писмен вид на e-mail: info@bgtoll.bg.


16
Още по темата: винеткаАПИ
Още от Общество
И 2021 година пълна с почивки – кога ще работим и кога ще почиваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пак да обясня за Олаф.

Пеевски и Бойко са казала. Ако пари влязат по държавните сметки отвън (примерно чрез лична сметка) Просто превеждате пари по банков път от Вашата банка по официалната сметка на Търговски регисрър или ТОЛ система. Да парите влизат в държавата. Обаче няма да получите нищо и няма да Ви ги върнат. ПРИЧИНАТА Е , ЧЕ ПЕЕВСКИ ИСКА ПАРИТЕ ДА ВЛИЗАТ ПРЕЗ КОМПРОМЕНТИРАНА С-МА, ЗА ДА МОЖЕ ЧАСТ ОТ ТРАНЗАКЦИИТЕ ДА БЪДАТ ОТКЛОНЯВАНИ. ТАКА ПРЕЗ ТАЗИ СХЕМА БОЙКО БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ КРАДАТ
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По телевизията няма един журналист, който да направи едно разследване при условие, че се краде яко от Тол системата и търговския/имотен регистър.

Превеждате пари от Вашата лична сметка от банка ОББ до държавната сметка в ТОЛ или Търговски Регистър. Познай какво се случва с парите? Влизат в държавата, но после нямаш нищо. Защо?

ЗАЩОТО ПЕЕВСКИ Е КАЗАЛ, ЧЕ ТРАНЗАКЦИИТЕ ТРЯБВА ДА МИНАВАТ ПРЕЗ ЕДНА СИСТЕМА, ДО КОЯТО ТЕ ИМАТ ПЪЛЕН ДОСТЪП И МОГАТ ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ ДА ОТКЛОНЯВАТ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВНАТ
14
2
 
1
 
! Отговори
Пеевски краде преди 3 седмици
Пеевски и Борисов прибират месечно чрез кражба от Тол системата милиони. Схемата е същата като в Търговския Регистър - зареждане на личен портфейл.

В търговския/имотния регистър и в ТОЛ системата определени транзакции се разпределят към офшорна сметка, а не по-сметката на държавата.

Олаф знаят за това. Дори направиха тест и видяха как се откраднаха пари. Знаете ли, че ако изпратиш банкова транзакция от ДСК по сметката на търговския регистър парите изчезват. Всички знаят това, дори ДСК.
13
0
 
0
 
! Отговори
менко преди 3 седмици
За всичко неясно по това,какво се полага и как да караш кола без никаква вина и без пара,справки,консултации и права в АПТЕКИ МАРЕШКИ НА ОПАШКА ОТСЕГА!
12
1
 
1
 
! Отговори
фори преди 3 седмици
Да оставим инвалидите,но да прибавим към тях и толкова индийци,разни министерства,транспотрни фирми с групова винетка,групата на Марешки,крадлижите Патриоти,малко розови депутати,нахакани бизнес лица и много от лани до сега!То какво остана плаща само този,който не краде нищо от дома!
11
1
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 3 седмици
Най много в света на хора с увреждане са в България който претижават мерцедеси бмв и други скъпи коли.Щтото да не плащат данъци.
10
2
 
4
 
! Отговори
Новини преди 3 седмици
Ами синът ми е с95 процента инвалид с чужда помощ,трябвало автомобила да е нанегово име за да получите винетка,как да стане това,разкарвАне по институции,нали имаме решение на ТЕЛК.защо колата трябва да е на негово име плюс това,че по решение е с придружител.какво още да доказваме.някой се възползват от това.мафията е голяма в тая държава.
9
1
 
2
 
! Отговори
До елемаг преди 3 седмици
Кое в обяснението за оборудване не ви стана ясно???
И как сляп човек ще кара автомобил, та да не може друг да го кара
8
2
 
2
 
! Отговори
Елемаг преди 3 седмици
До 7 кое в часта,която съм написал "обурудвана за специфичните изисквания на даденият инвалид" не ви стана ясна?
7
0
 
5
 
! Отговори
До Елемаг преди 3 седмици
Ами ако човекът е сляп,какво оборудване да му направят и как ще си кара колата? Инвалид е общо понятие и не включва само хората с физически увреждания.
Офце се опитват да мислят от собствената камбанария. Не завиждайте за "привилегиите", за да не ви дойде до главата. За фалшивите ТЕЛК-ове съм напълно съгласна.
6
2
 
22
 
! Отговори
cinik преди 3 седмици
От тези 180 хиляди поне половината са фалшиви смукачи, а поне 100 хиляди са с ТЕЛК и са на държавна хранилка. Дъщеря ми работи няколко месеца като държавен служител и после се махна, защото в отдела й бяха 80% телкаджии с много права и не искащи да работят, но получаващи пенсия +заплата+ привилегии. Разправяше, че като стане дума за работа и се почва- тази не може с телк е , онази също, другата и тя, четвъртата е политическа фигура и накрая от 20 човека в отдела работят здраво четири....
5
0
 
0
 
! Отговори
вай вай ваййй преди 3 седмици
И защо това трябва да е новина?!
4
2
 
5
 
! Отговори
ygfyg преди 3 седмици
Инвалидно Бугати Вейрон с 1000 коня и газеняк.
3
4
 
17
 
! Отговори
Елемаг преди 3 седмици
Кола за Инвалиди до 82 коня и то след преглед дали е обурудвана за псецифичните изисквания на даденият инвалид.Без право на прехвърляне пълномощно или управление на друг.Инвалид ама Х6-ца,как става това бе братче?
2
0
 
14
 
! Отговори
истина е преди 3 седмици
Колкто повече винетки се купят ,толкова повече дупките стават все по големи !! На места съм въждал табели за винетки ,а то път няма !
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва да премахнат тези глупости.Всички престъпници в България от всякакъв етнос,пол,раса и религия са "хора с увреждания" Всичките там "гольовци,ропотамовци,германците,дамбовците абе всички за които някога някъде журналист е писал са с по 10 телка"