Как не стегнахме куфарите или имаше ли я туристическата 2020-а?

Секторът беше силно ударен, идат ли по-добри дни за него?
40
Как не стегнахме куфарите или имаше ли я туристическата 2020-а?
Снимка: БГНЕС

Заради пандемията 2020-а се оказа най-голямото предизвикателство за туризма след поредица от ръстове в последните години. Свикнахме да пътуваме повече с все по-добри възможности за по-евтин транспорт и настаняване, но... не и тази година.
    
60-70% стигаха спадовете в отрасъла в отделните месеци и в това отношение страната ни не се различаваше от световните дестинации в туризма.

През лятото България изгуби немалка част от обичайните си чуждестранни туристи, а курортите ни се напълниха с... българи.

Да, пандемията промени начина ни на почивка, макар че желаещите да отдъхнат в съседна Гърция също не липсваха въпреки въведеното изискване за отрицателен PCR тест, направен до 72 часа от пътуването. Опашки, разходи, нерви, но упоритостта на мнозина все пак беше възнаградена.

Но немалка част се наложи да се откажат от планираната почивка или екскурзия и в последния момент заради мерки в конкретните страни, отменени полети, карантина... Несигурността и притесненията от неизвестните провалиха обичайния безгрижен начин на стягане на куфарите.

И в момента една от мерките срещу коронавируса е свързана със забрана на организираните екскурзии, в които се използва общ транспорт и групово се посещават туристически обекти.

В първата вълна на пандемията Банско стана и първата карантинирана община в страната, а на населението беше направено масово тестване. Малкото останали там туристи се наложи бързо да си тръгнат, а ситуацията в един от емблематичните ни зимни курорти с днешна дата съвсем не е по-лесна.

Макар хотелите да работят, свързаният с тях ресторантьорски бранш беше ударен с целогодишни рестрикции. Нощните заведения на практика така и не отвориха съвсем и първи попадаха в режим "Затворено". Ресторантите и кафенетата пък за кратко се "порадваха" на работен режим, макар и с промяна в цялостната организация на предлаганата услуга.

Предстои да видим дали възможността да се хранят в ресторантите на хотелите до 22 часа и по график ще върне поне част от туристите. Засега има плахи индикации за активен сезон, но и сериозен спад на резервациите. Едно е сигурно - забраните за работа на бранша с питейните и увеселителни заведения ще го удари много силно по празничните дни, за които е в сила максимата "ден година храни".

От ресорното министерство заявиха, че ще се разчита на българи и на туристи от балканските страни, които могат да дойдат у нас с личен автомобил. Всъщност така до голяма степен беше и през летния сезон, когато емблематичният Слънчев бряг опустя без обичайните шумни купони и чуждестранни младежки компании. За сметка на това на гости се радваха малките и по-евтини курорти и места за настаняване, както като мярка срещу струпването на хора, така и заради по-евтината почивка.

Над 4 хил. работодатели в тази сфера вече са кандидатствали за запазването на над 23 хил. заети с подкрепа от 24 лева на ден. През януари, когато ресторантите остават затворени, помощта ще бъде 75% от осигурителния доход на персонала.

Министерството на туризма подпомага бизнеса с 10 млн. лева по Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност".

Друга мярка е в размер на 51 млн. лв. за помощ на туроператори и туристически агенти под формата на безвъзмездни средства в размер на 4 на сто от техния оборот без ДДС през 2019 г.

Друга схема за преодоляване на последиците от пандемията е осигурената от правителството държавна помощ от 35 евро за седалка в чартърните полети. Предвидени са 55 млн. лв. за настоящата и за следващата година, като мярката е разчетена за 400 хил. туристи за двете години.

Наскоро офииалните данни показаха, че годишният темп на спад на посещенията на чужденци в България за първите десет месеца на годината е 60.6%, реализираните нощувки в местата за настаняване са също със съществен спад спрямо предходната година с 66.2%.

Само за първите шест месеца на 2020 г. най-силно свиване на икономическата активност сред всички основни сектори в икономиката е отчетено при услугите по туристическа агентска и операторска дейност с 83.2%. Общо за хотелиерството и ресторантьорството понижението на активността е със 70.2%. Сравнително по-силно засегнат е подсекторът на хотелиерството, при който понижението на производството достига до минус 76.4% спрямо минус 38.1% в ресторантьорството.

Основна мярка за подкрепа на сектора беше намаленото ДДС от 20% на 9%, което не беше променяно години наред за никой бранш. Доколко обаче ще бъде достатъчно и каква част от туристическата 2021 година отново ще бъде ударена от рестрикции около пандемията, предстои да видим. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Не само,че стегнах куфара но И летях,плавах:... никой не ме провери никъде,нито ме попита... Така,че тази Корона си е лъжа!...
16
0
 
2
 
! Отговори
морето насрано преди 3 години
До Анонименпълно с бактерии и вируси...
15
0
 
1
 
! Отговори
край на Балкантурист преди 3 години
До край на туризмаОснован от ярменци и свърталище на МВР-ДС и военни пенсионери. Само за чужденци!
14
0
 
1
 
! Отговори
край на туризма преди 3 години
Край на Общественото недояждане с малограмажните порции и надписаните сметки!!!
13
4
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
СЕГА ДРУГИ ЩЕ СТЯГАТ КУФАРИТЕ-ТАКА КАЗА Д-Р РЕЙНЕР ФУЛМИЧ.-РГАНИЗАТОРИТЕ НА КОВИДГЕНОЦИДА ГИ ОЧАКВА НАКАЗАТЕЛЕН СЪД.
12
3
 
8
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Таз година ми беше силна - ядох агнешко на Великден, на Гергьовден, ходих на море в Гърция веднъж и два пъти в България. Живот и здраве догодина пак.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Днес БГкогато аз напиша истината ме затваряте за 24 да пишаа тук от 48 часа има един де.бил... който е изпуснат от *** фабриката на некад.ърниците и сее умопомрачително г.лупости в сайта на минута по 5 неадекватни съобщенияРезнете му налъмите.. ба-си на.глото.. не спира да с.пами. Натряскан е до козирката
10
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Секторът беше пресилено ударен, тъй като повечето имат по 8 фирми като Ричи Алибегов и вечно реват за пари. Те все фалират откакто ги помня и вечно фирмите им се увеличават. Ричито Алибегов с неговите 8 фирми като не му изнася - да ги направи на 4.Да ги направи - ама не ще. Що да ги прави като с 9% ДДС ще продължи да укрива данъци? Уж обеща да изкара заплатите на светло...но нанай.Прогониха българите в Гърция да търсят почивка от преди години.. СЕГА ДА ФАЛИРАТ! НА НИКОЙ НЕ МУ МРЕМЕ! КОЖОДЕРИ.
9
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У тубата има филмчета - пътувай от дивана .Не са на български но стават. То вече ко ли българско става за нещо. Та може да си пътувате от вкъщи .Хората ви показват всички забележителности и не можете да пропусните нищо. А самолетите цапат въздуха и разнасят болести.
8
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо физическото пътуване в пространството трябва да е цел и фиксация на съвременния човек. Човек може да пътува в мислите си, в идеите си, в рефлексията за себе си и близкия си социален кръг. Засипват ни с ментални модели които са чужди за нашата култура.
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На който не му харесват магистралите да ходи пеш... е как да стигна пеш до Банско ще чакате !
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да станат програмисти ;)
5
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой не е стегнал куфарите?! *** с до 1500лв. заплати се наредиха до един по софрите по селата да обясняват как вирус няма и да се надлъгват с великите си роднини.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как може час и половина нямахме ток на Коледа?
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен ми отпадна Черна гора и Хърватия през пролетта, планирана още зимата
2
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашето семейство беше поне 60 дни по плажовете.Пожелавам си и догодина да е най-малко толкова.И да сте здрави и ние да сме здрави!
1
4
 
21
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Силно ударен?Колко силно ...Затова ли се строят нови обекти в общината, за хиляди туристи ?!