Здравният министър ще е първият ваксиниран, още утре в 10 сутринта

Ясни са и първите ваксинирани в Пловдив и Бургас
Обновена: 26 дек 2020 17:29 | 26 дек 2020 16:55, Красимир Ангелов
213
Здравният министър ще е първият ваксиниран, още утре в 10 сутринта
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От утре, 27 декември, започва имунизационната кампания срещу COVID-19 в България, съобщиха от здравното министерство.

Първите градове, където това ще се случи, са София, Пловдив и Бургас, като вече има и изготвен график за ваксинирането на първите медици.

Още по темата
Първият ваксиниран българин ще е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Очаква се неговото ваксиниране да се случи в 10 часа утре в УМБАЛ "Света Анна".

След него срещу коронавирусна инфекция ще се имунизират д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

В 10.01 часа пък ще започне ваксинирането на част от личния състав на Военномедицинска академия (ВМА) срещу SARS-CoV-2.

Първият ваксиниран в лечебното заведение ще бъде генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. След него, личен пример ще дадат редица знакови имена в родната медицина, сред които проф. Никола Владов, професор Крум Кацаров, професор Илия Салтиров и т.н.

В първата група, която ще бъде ваксинирана – съобразно бройките за ВМА, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия в борбата със заразата в десетте COVID-клиники.

Също в 10 часа сутринта ще стартират ваксинациите в Пловдив и Бургас.

В града под тепетата първите имунизации срещу COVID-19 ще бъдат направени на Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено „Вътрешни болести“ към същото отделение.

В Бургас в Медицински център "Св. Николай Чудотворец" в сградата на УМБАЛ - Бургас първата имунизация срещу COVID-19 ще бъде направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Парушева е на 59 г., като последните 10 години работи в Спешното отделение на болницата.

От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика. След нея ще се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 години работи в ОАИЛ, като специализира анестезиология и реанимация.

Същевременно този следобед ваксините пристигнаха и във Варна, откъдето ще бъдат разпределени и в други градове в Североизточната част на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
12
 
! Отговори
Алергии преди 3 години
Алергии към ваксини ,не е нищо ново.Затова след ваксината се изчаква един период от 20-30 мин на място където има епинефрин и кислород,в случай на анафилактична реакция(най -острата алергична реакция).А и хора със сериозни алергии не трябва да се ваксинират.
98
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В статията са изброени единствените хора в България които ще се ваксинират. Жалко, че ще е с холивудска игла която се прибира или физиологичен разтвор и няма да можем да гледме шътдаун на хора по телевизията.
97
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предпочитам да се ваксинирам и да си живея и пътува нормално, че то ако така продължава така или иначе не е никакъв живот
96
5
 
17
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Абе не знам колко ще те излекува таз ваксина ама със сигурност ще те лепне я иширихия коли..я салмонела от месарския бус!
95
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кремвиршите Леки са по-безопасни от ваксината, макар, че и в двете не се знае какво има вътре!
94
3
 
22
 
! Отговори
F-16 преди 3 години
Между другото, какво става с визите за САЩ, можем ли да пътуваме свободно за САЩ след 30 години свобода, демокрация и целуване на американски ***?
93
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербаджийски екскремент ще бъде първият ваксиниран. Затова изчезваме като нация.
92
7
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До Час Пикхахах, добро :D
91
1
 
14
 
! Отговори
Час Пик преди 3 години
Wall street Jornal - Сделката на година! Българската компания "Леки" изкупи на 100% фармацевтичния гигант Файзър!
90
2
 
11
 
! Отговори
Разчувствуван преди 3 години
Ох, разчувствувах се от умиление, плача от радост и умиление, ох, много се разчувствувах, ох!
89
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно политик ще даде пример дето най-много лъжат и мамят.
88
7
 
4
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 3 години
НИКАКВА ВАКСИНАЦИЯ , ДРУГАРИИИИИ....!ПРИ МЕН ВИ ЧАКА НАЙ-ЩАСТЛИВОТО БЪДЕЩЕ НА КОМУНИЗМА!ВЕРВАЙТЕ МИ!
87
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците ще ни накрат да си сложим всички ваксините по великден :))
86
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато започна ваксинирането при британците някакъв обясняваше, че организацията е страшно важна, защото хладилникът, в който са поставени всички ваксини може да се отваря до 4 пъти. Трябвало прецизен график, за да се извадят от там и да се разпратят. При нас за това никой не споменава, да не говорим, че ги държат в обикновен хладилник. Руски, от миналия век
85
7
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
аз чух, че ще ги инжектират с лична урина. Така е сигурно, че няма да я отхвърли човека!
84
6
 
1
 
! Отговори
До 78 и относно алер преди 3 години
Съгласна съм,че всеки може да има индивидуална реакция.Например съпругата,това не означава че хиляди жени не биха имали.И да прав си,всеки да прецени риска.Но като разглеждаш 44000,разбираш че не е висок vs Ковид.Но всеки да реши.Определено за хората с висок риск е добре да се ваксинират.
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
82
1
 
1
 
! Отговори
Коледа няма общо с преди 3 години
До Бау 67Господ или сина му, ***.Коледа, бе! Това е празник на слънцестоенето. И слънце ли няма? Има, значи ще го празнуваш и почиташ. То те топли и храни, то й ще те затрие. Рано или късно ще избухне в свръхнова звезда.Кой те кара да празнуваш Рождество Христово? Което се е насадило връз стария езически праСник.
81
0
 
9
 
! Отговори
Историк преди 3 години
Исторически ден за българската демокрация))))А ще има ли специален ритуал при жертвоприношението на жертвения агнец?Поканени ли са камери,апарати,публика, обикновени сеирджии и всякакъв род *** за запечатване в историята на това велико събитие!?)))
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С това постоянно тръбене за ваксини, показване на ваксиниране на живо и съобщаване кой в колко часа щал да бъде ваксиниран мисля, че ще отблъсне хората. Ама то това е нормално за нашите управляващи, те не те оставят да си направиш информиран избор. А дали на тези, дето ще ги ваксинират по ТВ, няма да сложат просто безвреден разтвор???