Ваксинацията срещу коронавивуса - началото на края на пандемията

И все пак по-малкото нови случаи били заради отлагането на посещението при лекар
115
Ваксинацията срещу коронавивуса - началото на края на пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Процесът по ваксинация срещу Covid-19 е започнал според предварителните очаквания. Заради празничния период някои от болниците са предпочели по-голямата част от имунизациите да се случи, когато повече медици са на работа. Това обясни пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, според когото сме поставили „началото на края на тази пандемия“.

Още по темата

Наличието на съмнения и слухове влияе върху нагласите на желаещите да се ваксинират, смята Кунчев. Той припомни, че отделните пратки от ваксините са придружени от кратката характеристика на продукта и листовката за пациента.

Има ли опасност от дефицит на ваксини?

Първите количества са по-скоро символично начало. В началото на новата година ще говорим вече не за 5 хиляди, а за 50-60 хиляди дози, уточни доц. Кунчев в предаването „Преди всички“. Може би в началото не всички, които желаят, ще могат веднага да достигнат до ваксината, но до месец-два това ще се случи, увери главният държавен здравен инспектор.

Най-мотивирани са работещите в Covid отделенията, защото виждат колко коварен и опасен е този вирус, допълни той.

Според Ангел Кунчев ключово е доверието сред обществото, а резултатът от една такава кампания показва колко е зряло едно общество и колко вярва на експертите си.

Кога ваксината ще достигне до възрастните хора?

„С тръгването на реалните количества през януари и включването на другите ваксини ще разполагаме с количества, които ще ни позволят да разгърнем кампанията не само в тази първа фаза – за здравните служители, а и във всички видове домове. Те са над 400, разпръснати са в цялата страна, ще трябва да работят мобилните екипи“, обясни Ангел Кунчев.

Създадена е стройна организация за проследяване както на нежеланите реакции, така и на ефективността на продукта.

Страната ни си има система за съобщаване на нежеланите реакции – всеки може да съобщи за такава реакция. До момента от близо 700 имунизирани вчера лица няма такива, отбеляза доц. Кунчев. По думите му говорим за очаквани реакции, описани в листовката и знаем, че е възможно да се проявят, макар и рядко.

Запитан за тенденцията на намаляване на броя новорегистрирани случаи на инфектирани с коронавирус, Ангел Кунчев изтъкна, че по модела и на предишни грипни епидемии по време на дългите коледно-новогодишни празници се отлага посещението при лекар, затова „официалната статистика почти се срива“. Пълна картина какво се случва ще имаме при изтичането на една пълна работна седмица след 4 януари. Ако тенденцията към намаляване се потвърди, ще има възможност да се обмисля и разхлабване на мерките.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
За съжаление ,по незнайно какви причини природата създава винаги малък процент индивиди , които примерно в днешно време вярват във всякакви световни конспирации , масонски завери , билгейтски безумни идеи за редуциране на населението по света , за ампули пълни с отрови за имунизации . Те обикновено оцветяват от страх бельото си в охра , загрижени за съмнително смисления си животец и обвиняват всеки и всичко , което не е по техния изкривен начин за възприемане на света .
86
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
За коя пандемия говорите?Май ще да е за някаква друга,по-потайна,която представихте като ковид?
85
3
 
12
 
! Отговори
Помните ли преди 3 години
През 94 разболяха кравите в България с американска царевица внос.За тая болест само американците предложиха лекарство. И някой забогатяха яко. Сега е с хората. Обаче мутрите забогатяха.
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коя пандемия?
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИмеКато 'сичкото за 5 мин ти е толкоз ясно, що купувахме разните му там фризери за едни пари или ... съм много питателен?
82
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
има ли наивници, които да вярват на всичко което видят по телевизора? бита му е инжекция на здравния министър. Кой може да гарантира какво точно е било съдържанието на флакона?!? Показва се едно, а може да е съвсем друго. Не бъдете овцее и не вярвайте на всичко
81
1
 
5
 
! Отговори
Нцйжйжйжйжйж преди 3 години
До Чист комунистТи си чист ***! След 30 години още бълнувате за комунисти! Явно носталгията е много силна! Вие не разбрахте ли , пумпаляци, че най-чистия капитализъм е в Русия и се изповядва от БСП?!?!?!
80
1
 
4
 
! Отговори
Кжкбйжйжйб преди 3 години
До Гамен Грипенов ВетовБегай си пий хапчетата, неграмотнико!
79
1
 
1
 
! Отговори
Hchcucuchchc преди 3 години
До Анонимен 80Пумпали сър, Кво да ги правиш!
78
8
 
4
 
! Отговори
Име преди 3 години
След 5 мин търсене в интернет: Транспортирането на ваксината е детайлно планирано от производителя, 975 шишенца = 4875 дози ваксина се транспортират в специално конструирана от производителя за целта "кутия" (box), пълна със сух лед (твърд CO2). Това съхранение е достатъчно за две седмици. (т.е. не е нужен хладилен камион) След доставката "кутията" може да се отваря само два пъти дневно за кратко време. Не знам кой ги пуска тези фалшиви "сензации" с кренвиршите, но явно иска много да навреди...
77
12
 
3
 
! Отговори
Di преди 3 години
Щом мужиците вият на умряло , значи всичко е наред с ваксинацията.
76
0
 
6
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 години
Да,да,ша има мноо да чакате. Пандемията си е пандемия и ще си остане вечен спътник на човечеството,каквато е чумата,спина,еболата,проказата диабета,паркинсона,рака и още няколко болести. ще има и още много пандемии...
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Образът на победата", който си представят западните кукловоди е свалянето на Путин. Според тях само Путин "да си ходи" (по всякакъв начин), веднага Русия ще рухне или ще попадне в ръцете на поредния Горбачов или Елцин (Западът ще помогне) и ще се разпадне по същия начин, както СССР навремето. Заради постигането на тази заветна цел Западът е готов известно време да търпи неудобствата с присъствието на световната политическа арена на този злобен персонаж Путин.
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин, разбира се, рано или късно ще си отиде, макар че историята няма да свърши с него. В Русия има достатъчно патриотично настроени хора - политици и общественици, които ще продължат делото му по възстановяването и укрепването на ролята на Русия на международната арена. Вече познаваме мнозина от тях.
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другите мерки предвиждат увеличаване на еднократната парична помощ при раждане на второ дете до 616 хиляди рубли (близо 18 000 лв.). При това решението ще се прилага със задна дата от 1 януари 2020 г. И една добра новина за много рускини еднократна помощ вече ще се дава и за първо дете тя ще е в размер на 466 хиляди рубли (над 13 000 лв.).
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първата руска термоядрена електроцентрала в град Саров ще бъде няколко ХИЛЯДИ пъти по-мощна от атомните. Средната пенсия в Русия е около 15 000 рубли - около 340 лева. След като един руски пенсионер си плати водата, тока, наема, отоплението от пенсията му остават 12 хил рубли - към 260 лева за храна.
71
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименУмът не ми побира как за толкова години на сума ти дебилен народ не му стана ясно, че в Москва червени няма, че в Русия върлува див капитализъм както у нас, само с разлика в размерите, че Путин е националист-капиталист. КПСС не е на власт вече 29 години.
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новото и различно на ковид-19 е че наистина диюането става опасен проблем. Случва се обаче, ссмо ако си се надценил и си се нагълтал със студена напитка, после си се разходил я в студа навън, я си таботил на течение, изстудяващ климатик и от сорта охлаждащи моменти. Всеки вирус се радва на простудени смелчаци. Умната! - и еирусите ще бъдат обезсилени. Значи: топло, ама и хубава храна, де, нали.
69
2
 
9
 
! Отговори
. преди 3 години
Няма нежелани реакции? Оставаше и да има. Автоимунните и злокачествените заболявания не се отключват за два часа.
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя трезво молещата на база някакви научни последни открития ли е решила да не се ваксинира? Нещо екип от изявени епидемиолози ли им го каза това?