Колективен имунитет около септември, но при 60-70% ваксинирани

Антителата - 2-3 месеца след втората имунизация, посочи проф. Христо Тасков
29 дек 2020 09:08, Красимир Ангелов
92

"Колективен имунитет ще има, когато се ваксинират около 60-70% от населението, но тук трябва да включим и тези, които са преболедували." Това заяви бившият директор на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Христо Тасков в ефира на "България сутрин".

"Очаквам това да се случи около септември догодина", посочи проф. Тасков. И добави, че няма смисъл от ваксинация, ако заболяването е преболедувано скоро.

Още по темата
"Ако са го прекарали преди 6-7 месеца - до година, трябва да се имунизират. Затова трябва да се даде предимство на тези, които не са прекарали. Опитът показва, че този имунитет е краткотраен и не знаем с този коронавирус, който циркулира, докога ще имаме антитела", отбеляза експертът.

По думите му в момента се правят изследвания за трайността на имунологичната памет.

"Затова трябва да има готовност и прекаралите Ковид-19 да се ваксинират, а това трябва да се случи към лятото-есента", каза още проф. Тасков пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че се надява ваксината да има дълготраен успех.

"Безсимптомно прекаралите вируса спокойно могат да бъдат ваксинирани. Те образуват много малко антитела за кратко време", подчерта той и допълни, че единствените противопоказания са за хората с тежка алергия.

"И те могат да бъдат ваксинирани, но при специални условия. При онкоболните може да очакваме по-слаб имунен отговор, ако са на такова лечение, което потиска имунната система", обясни проф. Тасков.

По думите му ваксината съдържа частица от вируса - РНК, увита в мастни капчици, която кара клетките да образуват шипче и след него да се образуват антитела: "самият организъм си образува сам този антиген".

"2-3 седмици след втората ваксина ще се изградят антитела. Ако човек се имунизира сега, след 2-3 месеца ще има антителата. Все още обаче не се знае дали ще се наложи повтаряне на имунизацията", каза събеседникът.

Проф. Тасков посочи още, че той вече е заявил своето желание да се ваксинира и не се притеснява от нищо: "дълбоко съм убеден, че това е една ефикасна ваксина - по-добра от тези, които са ни поставяли преди".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За вас не знам.Аз обаче ще се ваксинирам.Щом евреите масово се ваксинират значи има неква далавера!И то сами искат,не е като в концлагерите да ги карат на ''баня''!!!!
41
1
 
13
 
! Отговори
съвет преди 3 години
Спрете да давате трибуна на всякакви изкукали " професори" по всичкология.
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имате ги Германците за перфекционисти, но се оказа, че са поставили на 8 човека петорна доза от ваксината. На онези 8 човека с петорната доза за сега нищо им нямало. Хората се питат как се поставя цял флакон от ваксината в малката спринцовка, която е дадена специално за имунизацията. Едно флаконче е за 5 дози. Колко трябва да са неграмотни тези германски доктори? Намирисва на умишлено объркване с цел.Представете си това да се беше случило в България..... щеше да се вдигне врява до неебесата.
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами започнете от Ромите , те са 30-40% ! Дайте им по 10лв и сами даже ще скочат !
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И стига с тия лъжи,че ваксините са безплатни!Всичко е от нашите данъци.Държава без данъци няма!Няма нищо безплатно,спрете с онази комунистическа пропаганда и тогава не беше безплатно,на всеки се удържаше!А днес има тарикати не плащат здравно.
37
2
 
9
 
! Отговори
BladeRunner преди 3 години
Който не приема ваксината/чипа с номер и ID, ще влиза в автоматичен регистър на опасен за новият световен ред. Специален роботизиран софтуер AI (artificial intelligence) следи поведението на индивида и предприема стъпки по неутрализирането му. На такъв индивид се забранява да търгува, прави разплащания, започва работа, получава помощи, да се движи безпроблемно. Той е "терорист", враг на новият световен ред и трябва да приема правилата "доброволно".1982 г - глупости са това!2020 г - реалност!
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До септември ще пуснат нов вирус,заблагна им!Измислиха си бизнес.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засега всички мишкуват, ама все някога ще им писне да ги изтезават с отрови. Тогава ще види Боко Тиквата един колективен имунитет.
34
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще включите тези, които са преболедували, след като при повечето няма изградени антитела? Онези, които преболедуваха преди 6 месеца вече нямат антитела. Другите, където го изкараха като безсимптомни - никога не са имали висок праг на антитела.Антителата се губят с времето. За това ако не се направи ударно имунизацията за 45 дена на над 60% от населението - пандемията ще се разтегне. Няма как да контролирате неконтролеруеми и неграмотни хора.
33
1
 
13
 
! Отговори
Мисля си??? преди 3 години
Защо:1.ваксинират възрастните хора-колкото и лошо да звучи те не са икономически двигател2. не ваксинират масово военни, инженери ,политици 3.лекарите , желаещи са под 20%/някъде ги плашат с уволнение без ваксина4.младите са инфекциозен двигател-те са най-активни, но никъде не започват от тях5. 82 млн души са боледували-няма единно мнение за тяхната ваксинация 6. няма имунизационен план за реваксинация и т.н.7,8,9.Някъде нещо не е както трябва.
32
1
 
16
 
! Отговори
накратко преди 3 години
Мангъров има го намангърии показа всъщност какво ще направим всички ниеще им го намънгърим
31
9
 
5
 
! Отговори
Хе,хе ! преди 3 години
Тук се бъркат някакви ***, които тръгнали да крещят, че в Русия заплатите били по-големи от нашите !!! Че кой ви пита ,бе, мър-ши ? В ко.чи.ната на джуджето рублите стават само за задни нужди !
30
5
 
10
 
! Отговори
бацо преди 3 години
А стадото какво мисли по въпроса за стадния имунитет. Аз мисля да се ваксинирам на 28-ми март против калинки, мутри и простаци.
29
5
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
България нищо не е сключвала. ЕС решава за ваксините. Ще се допускат имунизации само с одобрените от ЕС ваксини. Кое не разбрахте?
28
2
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Доцент Мангъров отказа да се "чипира" публично и кампанията с ваксинирането пропадна ... сега остава и Румбата да обяви ВЕТО на ваксината и "чипирането" на населението ще се провали, така ще дадем твърд отпор на злонамерените конспиративни сили ... !!!
27
4
 
5
 
! Отговори
Въпросчо преди 3 години
А колективен имунитет срещу простотията , кога ???
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срещу ГЕРБ също има добра ваксина - добрата стара гилотина!
25
1
 
11
 
! Отговори
Планета на Май.....? преди 3 години
Не им вярвайте! Такива нагли и безочливи долни лъжци са!
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКакво е постигнала Френската велика революция?Премахнала е едни елити и ги е заменила с друго, по-прогресивни, защото старите са били тежко компрометирани.И сега ко прайм?------Toгава подтиснатите са имали критично мислене и са били обединени. Затова са се случвали революциите. Днешните мъърши само мишкуват, гледат те да са добре и не ги интересува общото. Никаква революция не може да има днес. Армия от зомбирани мишоци, които приемат каквото им кажат отгоре.
23
1
 
24
 
! Отговори
??? преди 3 години
Няма как чисто имунологично, след боледуване имунитетът да е 6месеца ,а след ваксинация по-дълъг,т.е. ваксинираните сега трябва лятото отново.Технически това е невъзможно. Цялата тази работа е много мътна