Работа 2021: Бизнесът търси готвачи, касиери, медсестри, учители

Заради пандемията търсенето на работна сила се е свило с 40,3%
29 дек 2020 17:45,
90
Работа 2021: Бизнесът търси готвачи, касиери, медсестри, учители
Снимка: БГНЕС

Машинни оператори, готвачи, касиери, строители и електротехници ще са най-нужни на бизнеса, като през следващата година ще се търсят общо над 191 хил. работници и специалисти. Това показва проучване на Агенцията по заетостта сред шефовете на 400 компании в България. То е проведено през септември и октомври и отчита влиянието на коронавируса.

Заради пандемията търсенето на работна сила се е свило с 40,3%, или с общо 129 419 работници и служители по-малко в сравнение с 2019 г., пише "24 часа". Основна причина за големия спад е притеснението на работодателите, че ще успеят да задържат обемите на реализираните приходи в пандемичната обстановка на същите нива отпреди кризата, обясняват експертите от Агенцията по заетостта.

В следващите 12 месеца ще се търсят 108 111 специалисти с квалификация, като най-желани от работодателите ще са икономисти, шивачки, счетоводители, електромонтьори и заварчици. Спрямо 2019 г. търсените работници със специалност са намалели с 57 702, или с 34,8%, показва проучването на агенцията.

При висшистите в топ 5 на най-търсените професии ще са медицински сестри, учители, оператор на металорежещи машини и машинни инженери. В сравнение с предходната година нуждите от високообразовани специалисти намаляват с 45 777, или с 50,5%. Явно кризата налага работодателите да положат усилия да съхранят наетите в момента, за да могат да преживеят трудния период с по-малко инвестиции в обучение, анализират данните от проучването експертите на Агенцията по заетостта.

Въпреки нарастването на безработните след въвеждането на извънредното положение през март повече от половината работодатели срещат затруднения при наемането на персонал.

Най-трудно е да се намерят готвачи, продавачи, електротехници, заварчици, търговски представители и строители. Най-лесно сега се намират озеленители, спедитори, помощници в строителството, рекламни дизайнери, социални асистенти.

Шефовете в Габрово и Враца изпитват най-големи затруднения при търсенето на хора, а най-лесно кадри си намират във Видин.

Готвачите са дефицит във Варна, Пловдив, Добрич и Враца, а най-лесно такива кадри се намират в София, Смолян и Пазарджик.

При продавач-консултантите най-големи затруднения срещат работодателите в областите Ямбол, Пазарджик и Шумен, а най-малко в – София, Силистра и Велико Търново. Електротехниците са проблем за работодателите в Софийска област, Търговище и Пловдив, докато в Стара Загора и Враца затрудненията при намирането им е по-рядко. Заварчиците са проблем в Ловеч и Габрово. Строители не се намират лесно в Перник и Силистра и са сравнително достатъчно във Враца и София.

Все повече фирми заявяват, че ще съкращават персонал. През февруари малко над 15 700 работодатели са имали намерение да намаляват наетия персонал, докато през септември техният брой вече е 18 300. Секторът с най-висок дял на фирми, решили да съкращават хора в началото на годината, е бил този на медиите и творческите продукти, докато след септември на челно място излизат финансовият и секторът на недвижимите имоти.

Основната форма на заетост през следващата една година остава постоянният договор на пълен работен ден, което заявяват 7 от 10 работодатели. Въпреки коронакризата само 1,3% от компаниите са заявили че ще търсят хора, които да работят дистанционно.

В следващите 3 до 5 г. бизнесът ще има нужда от 155 хил. подготвени специалисти с висше образование. Най-много заявки има за икономисти – близо 20 хил., следват специалисти в област “Администрация и управление” със заявка от 14 300 работни места и такива в направление “Електротехника, електроника и автоматика” с 11 800 места. Сравнени с година по-рано, когато ги нямаше притесненията, наложени от пандемията, българските работодатели планираха нужда от 204 700 висшисти. Така кризата е стопила търсенето на близо 50 хил. специалисти с висше образование.

При специалистите със средно образование този спад е с 42 330, или -15,4%. Най-търсени тук през следващите от 3 до 5 г. ще са тези в търговията, металообработването и машиностроенето и строителството. Няма да има голяма нужда от средни специалисти по ветеринарна медицина, горско стопанство и архитектура.

28,9% от работодателите, които са посочили, че ще наемат нови хора, обаче заявяват, че нова вълна на коронавируса ще обезсмисли плановете им за работници. Най-оптимистично гледат на заплахата от локдаун на бизнеса в областите Габрово, Добрич и Ловеч. Там над 60% от работодателите с планове да наемат нов персонал не намират заплаха във втора COVID вълна. В столицата само 27,5% от работодателите не предвиждат да променят решението да наемат нов персонал при втора епидемична вълна.

Секторите, в които втора вълна най-слабо ще се отрази на процеса на развитие на бизнеса, са “Държавно управление” със 71,8% от работодателите и “Селско, горско и рибно стопанство” с 63,2%. Най-уязвим пък се оказа секторът на “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти”, където само 15,2% от работодателите са заявили, че ще наемат нови специалисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като знак за умножение се използват знаците: средна точка× средно кръстче (да не се бърка с буквата x)✱ средна звездичкаЕдно време са ги записвали с точка както показаното на снимката. :D За това е спора в коментарите. Голям спор.... Вижте втората задача е записана равилно. Първата също.. но има оптическа илюзия. Математичката е написала вярно знак за умножение СРЕДНА ТОЧКА.
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
работодателчета герберасти жалки
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като няма работа,поне ще има повече време за живот ;)
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Багерист шести разряд търси работа за вкъщи.
71
2
 
6
 
! Отговори
до 80 преди 3 години
Мани го, бе... Той не осъзнава, че девет цяло и две десети можеш да означиш, както ти душа иска... 9.2 или 9,2 и т.н..
70
3
 
6
 
! Отговори
до 78 преди 3 години
Господин дървен философе, стига коментирахте кое как означавали децата в първи клас. Разбрахме, че знаете какво са числа, различни от целите. Аман... Не сте интересен.
69
1
 
9
 
! Отговори
до 76 преди 3 години
Вие сериозно ли?! Предполагам се шегувате?! Децата от основните класове знаят, че умножението се означава по три начина- с точка, с хикс и със звезда. Те не са учили друго, освен цели числа. Числата с някаква част след десетичната запетайка се означават по следния начин: 9,2. Разбира се и 9.2 е валиден запис на това число, според зависи от шрифт и означения. Смешно е да се правите на интересен. Наистина няма смисъл.
68
14
 
2
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До до 74Земетресение 9.4 по Рихтер = 36 по РихтерЗнакът за умножение не е точка.
67
2
 
9
 
! Отговори
до 76 преди 3 години
Не продължавай да се излагаш, много те моля. Ясен си, че работиш в склад за 1500лв., много моля- спри се. Смешен си.
66
9
 
1
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До до 74Ами като видиш 9.2 защо трябва да го умножаваш бе? Като това може да число (9 цяло и 2) ти ли си неграмотният?
65
3
 
10
 
! Отговори
до 74 преди 3 години
Какво значение има дали ще изобразиш умножението с ".", "*" или "х"?! Тотално неграмотен си. Седни си. Слаб 2, Калинке мила.
64
10
 
1
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До Анонимен9.2 или 9х2 ???? Защото 9.2 аз го виждам друго.
63
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ученик нямах и 1лв. в джоба. Докато съучениците ми лаеха как няма да работят за жълти стотинки, аз работех, за да събера пари за университет. Изучих се с труд и мъка. Помагах и на болните си бедни родители. Бившите ми съученици по софрите разправяха как няма да работят за жълти стотинки. Развих се, започнах работа в израелска компания, смених с австрийска, немска. Сега ръководя 30 души на 32г. и взимам над 13000лв.. Съучениците ми още са по софрите и не работят. Не можело да се успее у нас.
62
3
 
1
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До АнонименИмам 3-ти завършен.За те 9.2 какво е?
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До StoyanovПоне 5 клас завършен имаш ли?
60
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** едно изречение правилно не може да напише (идея си няма къде се слага пълен член, например), но иска да работи за 10к лв.. За 10к работят доста хора у нас- факт, но ти, ***, няма как да работиш в склада за повече от 2000, защото си неграмотен. И в коментарите си личи. През живота си за по-малко от 1200лв. (преди 11 години) не съм работил никога. В момента само удръжките от заплатата ми са двойни на онази заплата от едно време. Така са всички около мен. Квалифицирани, успели, можещи
59
4
 
10
 
! Отговори
боко тиквата преди 3 години
Светло бъдеще ви чака .Вервайте ми .Киро гела каза че е важно само МРЗ то да е афганистанско и готово .Светлото еврог.ейско бъдеще идва с афганистански заплати .А не питайте що Киро гела плаща в САЩ ,а неще да плаща в България .Въпреки че България му даде да нареже русенската корабостроителница ,ама забрай да нареже яхтата си ;) Светло бъдеще ще има за тарикати получили предприятия чиято недвижима собственост многократно привишава цената ;)
58
6
 
3
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
(9.2=18 , 9.3=27) Какви са тия точки на снимката? 9 цяло и 2 = 18или 9х2=18 ?????Какви са тия калинки по снмките???? И никой не вижда това?
57
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тия заплати, които предлагат, ще има да търсят... и най-много да намерят някой закъсал пакистанец напуснал Великобритания след брекзира, ама едва ли, защото и пакитата не са глупави и ще предпочетат други държави от ЕС.
56
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България няма как да се развива нормален бизнес. Причините за това са много. Но да изброя основните:1. Законодателството и регулациите са антибизнес. Държавата прави всичко възможно да те съсипе много преди да излезеш на печалба.2. Няма кой да работи. Изключително трудно е да намериш добри специалисти които да работят сериозно. Няма значение каква заплата даваш. И на 5000лв заплата пак няма добри кадри.3. Вътрешния пазар е изключително слаб. Българина е беден и не купува нищо.