Воля за живот: Млад мъж меси погачи, събира средства за лечение

Едва на 26 години Ники е без родители и парализиран, но не се предава
29 дек 2020 22:00,
15
Воля за живот: Млад мъж меси погачи, събира средства за лечение
Снимка: Facebook

Преди 6 години болестта на Бехтерев застава на пътя на 26-годишния Николай Дерменджиев и го спира да прави това, което най-много обича - да се движи. Волята и желанието му за живот обаче му помагат и той не се предава.

Едва на 26 години Николай е вече без родители и парализиран. Отчаянието обаче младият мъж държи далеч от себе си.

Днес Николай изработва необикновени фигури от стари автомобилни гуми и меси празнични погачи, за да създава настроение наоколо и за да си помага със средства за лечението.

"Направиха му операция на краката на 2 декември. При кръвните изследвания два от показателите бяха лоши. Лекарите се усъмниха, че Ники е с Лимфом на Ходжкин. Беше му назначен ПЕТ скенер. Нямахме пари за него", разказа пред Нова тв Агнеса Трайкова, която помага на мъжа в борбата с болестта.

"Дядо Господ му е взел здравето, но му е дал акъл. Всичко прави. И питки меси, и торти прави, и ястия прави, всичко. И мъжка работа, и животни гледа, всичко", разказва дъщеря й Надежда Петрова.

"Гледам 20 пилета, 8 пуйчета и 6 заека. Отделно има гугутки и четири пъдпъдъка", обяснява Николай.

"Като почина майка му, Бог да я прости, и го изхвърлиха навън - пред вратата там, където живееха на квартира. Аз казах на дъщерите: "Вижте какво, Ники остава тук!". Една паничка повече вода ще сипя в тенджерата, но за него ще има. И така Ники остана 13 години вече. И си е наш", разказва Надежда.

Съседския младеж в онзи момент, семейството на Надежда вече познавало добре. Помагал винаги, когато и с каквото може.

"Първата фигурка, която направи беше един лебед преди години и точно за 8 март я продадохме на едно момиче и с парите той купи букети на всички баби в махалата, за да ги зарадва", разказва Агнеса.

След като в Турция вдигнали Николай на крака, той не се отказал и продължил да доставя радост с гуми. Шест години по-късно, фигурите му са известни в целия район. Купили си и от общината в Елин Пелин. За да ги поставят пред сградата.

"Някой ако иска да си купи, в интернет аз ги качвам. Има страница "Дари надежда за Ники". Много хора се обаждат и си поръчват фигурки, искат да помогнат на Ники. На месец лекарствата са около 450 лева", разказва Агнеса.

Тъй като е със 100% нужда от чужда помощ, Агнеса е негов асистент. На всеки шест месеца със средства събрани от благотворителни концерти, базари и дарения, двамата пътуват до Турция, където следят състоянието на Николай. Болестта на Бехтерев в момента е в ремисия, но увреждането на белите дробове продължава.

"Той си е наше дете. Много го обичам. С него живея втори живот. Искаме да оздравее, да работи, да създаде семейство и баба тогава ще се успокои", заявява Надежда.

"Ники е един прекрасен младеж, който има една мечта - да оздравее и да работи. Каквато и да е работа, но да ходи на работа", допълва Агнеса.

Всеки, който желае да помогне на Ники, може да си поръча погача от Facebook страница "Дари надежда за Ники".


   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Представете си каква низост от страна на тази прогнила здравна система...Над 400 болници..Търси пари за лечение а лечение какво означава ....Техниката прави изследванията а лекарството лекува.В тази кастова система над 100 болници са изхвърляне...Измамници колкото искате - от високо ниво до най-ниското стъпало.Идват избори и мислете.Касата се източва като за световно.Една купчина некадърници ви говорят какви ли не глупости...Пример един сайт се прави за 5-7 дена...Един PCR тест се прави за 3 мин
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бай СтавриЕй човек - никой не знае какво го чака утре, недей така :) Всъщност, никой не знае какво го чака след 5 минути. При мен така стана - бях див, много див, един ден, до обяд бях на работа, следобяд с линейка ме возеха към болница. Вечерта ме оперираха по спешност. 5 часова операция. Проблема беше здравословен, на който въпреки съветите на лекари, аз игнорирах и казвах "А бе аз съм здав като бик". Е.... само за часове ми се обърна живота. Не знаех дали ще съм жив на следващия ден...
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Държавата сме НИЕ, хората. Това че всеки път избираме или манипулират избори грешните хора да ни управляват... не всички имат вина за това. Така че аз съм сигурен, че хората (аз също) ще помогнат на това момче. То се бори, не е легнало да хленчи че някой задължително трябва да му помогне. Опитва се да си помага сам, и не иска да проси а да продава това което прави. Ще успее, сигурен съм.А коментара на "За малко" - изобщо не искам да коментирам. Не е хубаво да се подиграваш така.
9
3
 
7
 
! Отговори
Живота е преди 3 години
Ентропия. Случайности и непредвидимост.Каша. Някои уцелват добро, други лошо. Няма карма, няма живот след смъртта.Това ни е. Живот ще има винаги, ако ще да се бомбардирате утре и да разцепите Земята на 4 части, пак ще има живот и след вас.И вие няма да сте в него. Така че, дайте по-смирено. Раздавайте го по-кротко. Пробвайте да оставите някое велико дело след себе си - това е което остава след вас, а не кармата или клипчетата ви.Никой не ви гледа и помни малоyмните клипчета и коментари.
8
2
 
4
 
! Отговори
За малко преди 3 години
Медията ви е толкова прокажена, че първата ми реакция за коментар беше да си измисля подигравка за момчето.Добре че имам самоконтрол. Живи и здрави, успех на момчето!
7
3
 
11
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Държава на самотек ! Това е България...
6
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е карма.Грешки от предишен живот, за които душата трбява да разплати с тялото което си е избрала и плана за живот в това прераждане.
5
6
 
15
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
До НякойТоя твой господ здраве не му е дал, както става ясно от статията. Крайно време е да спрете да се надявате на химери, а да започнете да си помагате малко взаимно, не да чакате богове, божества и таласъми да вършат всичко вместо вас.
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това способно момче ще се справи с живота.
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давайте направо банкова сметка. Със сегашния темп пари няма да се съберат скоро. Много хора ще помогнем, но и трябва ясен отчет за разходите.
2
0
 
75
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Господ здраве да дава на него и на семейството, което му е подало ръка в този труден за него момент! Големи хора, с още по-големи сърца!
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ако прави и торти може да си намери приятелка.