Одобриха промени за изплащане на пенсии от втория стълб

Те засягат 17 хил. жени, които ще се пенсионират през септември
22
Одобриха промени за изплащане на пенсии от втория стълб
Снимка: Правителствена пресслужба

Промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се регулира фазата на изплащане от втория пенсионен стълб, одобри правителството на днешното си заседание.

"Това е изключително важно за 17 000 жени, които предстои да се пенсионират през септември 2021 г. и още около 200 000 души в следващите години", докладва социалният министър Деница Сачева на премиера Бойко Борисов.

Министър Сачева уточни, че се залага през универсалните пенсионни фондове да има 3 вида пенсионни продукти - пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида и еднократно изплащане на средствата по индивидуална партида, когато размерът на средствата е по-малък от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване и актуализиране на пенсиите, както и правата на наследниците на осигурените лица и на пенсионерите от универсалните пенсионни фондове, съобщиха от правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.