Българите харчат за комуникации най-много в ЕС

Дали са близо 5% от доходите си за тях през 2019 г.
31 дек 2020 08:01, Миглена Иванова
47
Българите харчат за комуникации най-много в ЕС
Снимка: Pixabay

България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по дял на разходите за комуникации от разходите на домакинствата през 2019 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Общо 4,7% от разходите на домакинствата у нас са за комуникационни услуги, в които влизат пощенски услуги, телефонно и телефакс оборудване и услуги, пише Investor.bg.

По текущи цени стойността на ползваните от българите комуникационни услуги е 1,776 млрд. евро, което е малко под 3% от БВП, става още ясно от данните.

На второ място по разходи за комуникационни услуги е Хърватия, а на трето – Гърция. Румъния и Словакия допълват топ 5.

На последно място е Люксембург с 1,3% от разходите. Сред петте страни от ЕС, където домакинствата харчат най-малко за комуникационни услуги, са още Австрия, Дания, Полша и Белгия.

През 2019 г. домакинствата в ЕС са похарчили 175 млрд. евро за комуникации. Това представлява 2,4% от общите разходи за потребление на домакинствата – двойно по-малко от разходите в България.

От всички разходи на домакинствата тези за комуникации отбелязват най-значителен спад през последното десетилетие в ЕС. От 2009 г.  до края на 2019 г. те се свиват от 3% до 2,4% средно за ЕС.

Най-големият спад е регистриран в Естония (от 4% до 2,3%, или с 1,7 пр. п.), Нидерландия (1,1 пр. п.), Франция (1 пр. п.), Ирландия и Полша (с по 0,9 пр. п.).

В Румъния, Хърватия и Швеция е отбелязан най-силен ръст на разходите за комуникации.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
7
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Крадци се ширят във палати,работници мизерстват на заплати,святата република на Левски няма я,ДС строи лъжедемокрация !
20
2
 
6
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
До Waffen SSЗащо само Бойко ?!Той е поредно подставено лице на ДС, команваща от байтошово време до днес.Тази ДС мафия има план, да командва още поколения занапред.
19
2
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
До Бати ви Боко/// Да пребъде името на Борисов,той ще остане незабравим ,че така натъпка България в блатото на корупцията ,разрухата и бедността така,че много хора вече не могат да мислят, и да вярват ,че е възможен друг свят, и друг начин на живот,освен бедност, и мизерия
18
12
 
2
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Е и какъв е смисъла от статията ? Щом харчим значи можем да си го позволим . другите като не могат нека се стискат.
17
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи от българите. Аз примерно карам на супер ниска тарифа за телефон и интернет и никога не съм си взимала скъпи телефони (макс 200-300 лв)просто защото не ми е нужно. Познавам хора, които купуват на тях или на детето си тел за 1000-2000 лв на изплащане, щото не можело те или то без айфон да бъдат - всички имали. Българина не е толкова беден, *** е до безобразие, комплексиран и му липсва финансова култура.
16
1
 
5
 
! Отговори
Ганев преди 3 години
Сма 3 такси по 100лв на някаква измислена тарифа, не на промо тарифата от 20лв на която си.А за ЕС че ни челастрят много не е точно така, защото сме с най-мизерните доходи.
15
2
 
29
 
! Отговори
Бати ви Боко преди 3 години
Казах ви аз ще ще сме първи на всякъде! Ето:Разходи за Храна - на 1 мястоРазходи за Комуникации - пакПо най ниски заплати - пак *** 1 мястоПо Смъртност - абсолютни шампиониПо Корупция - просто ненадминати!То направо нема смисъл да продължавам (че требва да преброя кюлчетата и пачките в Чекмедженцето, ама май трябва още едно да си купя)
14
4
 
4
 
! Отговори
инж. Ганев преди 3 години
При Виваком можеш да прекратиш договора, с изплащането на 3 месечни такси.
13
3
 
16
 
! Отговори
Пурко преди 3 години
У нас много хора се хващат на въдицата с неограничени минути с всички оператори! В резултат плащат нещо, което не им е нужно, но за да не са си хвърлили парите на вятъра говорят непрекъснато! Щуротии основно. Но "неограничено"!
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Исках да кажа, че в Дания нямат договори като в България за 2г.. или както излиза за вечни времена. В България когато сключиш договор с един мобилен оператор е до гроб. Почти е невъзможно да го смениш или да се откажеш от него. Изключително трудно и с един тон нерви може да се случи. Така ще те обълтаят, че става невъзможно да развалиш договора. Или по-бързо ще получиш документ за развод, отколкото ще се откъснеш от лапите им.
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Австрия постоянно има конкуренция между мобилните оператори с цел да задържат или привличат клиент.У нас и на трите цените на плановете са им еднакви +- 10-15 стотинки.Постоянно звънят и предлагат промоция за две годишни абонаменти, които са по-скъпи от тива, което плащаш в момента.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е много сигурно колко са дали за разговори щото всички имат Viber и WhatsApp. Дали са ги за абонамент. В Дания няма абонамент при мобилните оператори. Там е свободно ползване на услугата и който не е доволен отива при друг оператор.Един оператор в Б-я, който може да намерите и в Дания е с различни цени на услугите. Там е много по-евтино като оферти да поддържаш карта.Цените на устройствата са почти еднакви, но заплатите в България са в пъти по-ниски. От там идва разликата като съотношение.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5% от средно 500 евра средно смятайте колко е а 2 от 2000 , така че тази статистика е ала бала
8
7
 
4
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Бай *** е с много дебела глава,с чип ще го действат и с 666 знак.Няма значение 5, 6 или `N`G,голтака ще е пак без пари.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харчат като за последно. Колата му може да струва 2000 лв., но в джобовете трябва да носи 2 устройства по за хиляда.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В парично изражение нашите разходи за комуникация са може би най ниските в ЕС,но тъй като сме бедни като църковни мишки,нечия болна глава е в състояние да ни убеди,че Българинът харчи най много за това удоволствие-комуникацията!
5
0
 
8
 
! Отговори
Ганьос преди 3 години
Я да не се оплакват а да се огледат, дали няма още някой гладен мафиот, на който да напълнят гушата.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европа им подаряват устройства мобилните оператори. За обудване е дал много българина. Щото да е г.ъзар носи в джоба си по два телефона. Някои са и с по при от всеки мобилен оператор телефон в джоба.Идете в Столипиново да видите - безплетен НЕТ от МОН и всеки с таблет или лаптоп в ръката и мааат кючеци!Децата им на 6 г. имат карти за интернет и профили във ФБ.А онези с офис оборусването голяяям праааз го вадяят. Хем беден българина-хем мобилен.Пари за обувки няма-ама тръгнал с айфон за 1000лв
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харчат най-много за комуникации за да четат пълни простотии из фейса.
2
0
 
31
 
! Отговори
Нормално преди 3 години
Ниски доходи и постоянно вдигащи се цени на мобилните оператори. Които се вдигат заедно и са почти еднакви по стойност. Важното е че картел няма. Да не вземе някой случайно да вземе да търси за картелно споразумение. Никога няма да намери....