При купуване на кола е-винетката не се прехвърля автоматично

До 5 минути след купуването на винетката камерите на пътя имат информацията
31 дек 2020 07:53, Елка Василева
53
При купуване на кола е-винетката не се прехвърля автоматично
Снимка: архив, БГНЕС

Електронните винетки не може автоматично да се прехвърлят на нов автомобил, ако човек си купи такъв и го регистрира в КАТ в периода, за който важи винетката. В такава ситуация са изпаднали близо 20 000 български граждани през 2020 г., пише „24 часа“.

Съгласно Закона за пътищата винетката, издавана на регистрационен номер, следва автомобила и при смяна на регистрационните табели тя се прехвърля на новия номер. Но прехвърлянето се извършва от Националното толуправление, и то след подадено заявление, напомнят от ведомството.

Още по темата

При промяна на регистрационния номер на автомобила собственикът или ползвателят му трябва в рамките на три работни дни да подаде заявление в централното управление или в областните пътни управления на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) или на електронния адрес info@bgtoll.bg. Образец на заявлението може да бъде изтеглен от сайта www.bgtoll.bg.

Трябва да се посочат номерът на рамата, идентификационният номер на електронната винетка, както и старият и новият регистрационен номер на автомобила. Към заявлението трябва да се приложи свидетелство за регистрация на колата (старият голям талон), а ако няма - договорът за покупко-продажба с нотариална заверка, застраховка “Гражданска отговорност”, талон за преминат технически преглед или удостоверение от КАТ. Ако не се изпълни всичко това, водачът е в нарушение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
23
 
2
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Брей големи философи тук бе, цялата работа се върши и по електронен път като се подаде заявлението на мейла. Огромната трудност е сканирането на големия талон или на договора. Страшно е трудно. Всичко отнема 4-5 мин.
13
0
 
20
 
! Отговори
Кот преди 3 години
Пак много бумащина за един номер, както винаги...
12
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо държавата се нуждае от заявления за обстоятелства, които вече са и известни?Толкова ли е трудно при поставянето на нов регистрационен номер да се прави проверка по номер на рама какъв е бил стария регистрационен номер и ако има регистрирана валидна винетка на него, да се прехвърля служебно на новия?Толкова ли е трудно?
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо е нужен номер на рамата, след като преди това, не е бил нужен?
10
0
 
30
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
Егати и простотията. Нали е електронно и всичко трябва да става лесно, бързо и автоматично. Да, ама не! Трябва една папка с документи на хартия да носиш. Че то по-добре да си върнат пак лепенките на стъклото!
9
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държава, в която още като се родиш ти съставят АКТ за раждане - не ми я хвали!
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати разправията!То по-добре да си купя нова винетка и след 5 минути всичко е ОК!
7
0
 
28
 
! Отговори
E преди 3 години
Няма такива управници, нямата такава простотия! Тук всеки те третира като престъпник, който има изключително задължения да се изръсва непрекъснато и няма никакви права!Даже вече и не се прикриват!
6
0
 
36
 
! Отговори
Чиновници преди 3 години
Необходимостта от подаване на заявления и всички глупости съпътствани с тях / при положение че живеем в 21 век и топлата вода отдавна е открита във всякакви направления и други държави са автоматизирало огромен брой подобни процедури/ -ние още тъпчем на едно място и даже ходим назад,защото все пак трябва да се намери работа на цели фамилии калинки. На запад ако 1 човек върши качествено 5 неща тук те се вършат некачествено от 10 човека най-малко. За това сме на този ред.
5
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То само с винетките да е така на рамо да ги носиш. Всичко което се прави на тази територия от чиновниците и то съвсем умишлено е за да се приберат допълнително пари от "заможното" население.
4
0
 
16
 
! Отговори
ису преди 3 години
и разрешение от ББ за всеки слуцаи
3
0
 
38
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
А защо не се прехвърля?!Нали се дадоха/откраднаха/ милиони за модерна система?
2
0
 
32
 
! Отговори
БГ трол преди 3 години
Не е в нарушение, от Националното Толуп Управление да си оправят системата или да отидат да се гръмнат.
1
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
един куп разправии по добре да си купя нова , то за това е и измислена тази бюрокрация