Патриарх Неофит: Дано сме по-мъдри след година на изпитание

С нова надежда прекрачваме прага на 2021 г.
83
Патриарх Неофит: Дано сме по-мъдри след година на изпитание
Снимка: БГНЕС

С благодарност към Бога и с нова надежда за България и за целия свят прекрачваме прага на 2021 г. Надяваме се и се молим изминалата 2020 г., която беше година на невижданото изпитание на пандемията от новия и непознат доскоро на човечеството вирус, да ни е направила по-мъдри. Това се казва в обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за новата 2021 г.

Ето пълния текст на обръщението:

"Възлюбени в Господа братя и сестри,

С благодарност към Бога и с нова надежда за България и за целия свят прекрачваме прага на 2021 г. от Рождеството по плът на нашия Господ, Изкупител и Спасител Иисус Христос. Той, чрез Когото всичко е станало, Който отвека е бил и вовеки остава за всички нас „пътят и истината и животът“ (Ин 14:6), е и Този, с Чието божествено Въплъщение вече трето хилядолетие човечеството отмерва историческото време, обновявайки с всяка изминала година паметта за онова решаващо събитие от богочовешката история, което завинаги промени нашия свят, като посочи на всички пътя към спасението и към вечния живот. Светът, в който Христос Господ някога дойде, за да го обнови, беше свят на тъгата, скръбта, безнадеждността, управляван от греха и смъртта, от „поднебесните духове на злобата“ (Еф. 6:12).

С Рождеството на Христа, и особено с Неговото славно Възкресение, този свят веднъж и завинаги беше облян от божествената Светлина, която и сега огрява живота и пътя на всеки човек към неговото лично преображение. С Рождеството на Богочовека историята на човечеството, някога лутаща се из лабиринтите на суетните езически вярвания, стана история богочовешка, придоби смисъл и има цел. И тази цел е най-високата, възможна за човека -достигането на обожение и наследяване на Царството Божие, Царството на обновеното творение, на новото небе и новата земя (Откр. 21:1), където „… ще отрие Бог всяка сълза, … и смърт не ще има вече“ (Откр. 21:4), Царството на Светлината и на вечния живот в лоното на Отца.

Огрени от тази божествена Светлина още тук, на земята, окрилени от нашата вяра, споделяйки нашата обща непомрачена надежда, и днес, както при раздялата ни с всяка стара година, ние се молим Новолетието да ни донесе повече радости, сбъднати надежди и мечти. Да бъде година, през която всеки от нас и всички заедно да разгърнем потенциала си като постигнем още много благословени от Всеподателя Бога достижения и успехи като общество и като народ.

Надяваме се и се молим изминалата 2020 г., която не само за нас, но и за целия свят, беше година на невижданото изпитание на пандемията от новия и непознат доскоро на човечеството вирус, да ни е направила по-мъдри и още повече мотивирани да се борим заедно за дара на живота – за дарувания ни от Бога земен живот, в очакване и подготовка за вечния, защото Бог иска да имаме живот и да го имаме „в изобилие“ (Ин 10:10).

Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

За много и благословени години!”, пожела на всички българи патриарх Неофит./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: патриарх Неофит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
0
 
! Отговори
До Знаещия преди 3 години
Религията не е точно шумерска бъркаш се - религията е един франкенщайн сглобен от митовете на Мала Азия - от шумерския епос за Гилгамеш, врез египетската книга на мъртвите, носи такъв характер , минем през израелците дето избягали от Египет да отидат в Палестина където изтрепали местните, един еврейн изнасилил една бедна палестинка и се родил един наполовина израелец(египтянин) наполовина палестинец (козар) и после някой го убил, а друг го превърнал в най-голямата лъжа на света. Не е биберона!
61
1
 
0
 
! Отговори
Ей Дядкаааа... преди 3 години
Мене ми се струва, че сте станали по-нагли от наглите - ония отвличаха богаташ и някви такива да им вземат парите, вие цял един народ и образованието му искате да му вземете парите е така за кефа. А сега ако ви извадят от Юнеско за нарушаване на спогодбите - приели сте държавна субсидия против законите, Юнеско не може да си позволи закононарушители да финансира!
60
1
 
0
 
! Отговори
И друго знаещ ли ... преди 3 години
Усещам многократни опити да бъда очистен дядка - и ми се струва, че ядове ще берете много за неща за които не само не са ви работа, не само нямате моралното, етичното и конституционното право да се намесвате, но имам чувството, че все едно без мене ще ви се решат проблемите. Напротив, без мене проблемите ви тепърва ще започнат и ще бъдат многооо по-гадни отколкото си мислиш!!!
59
2
 
0
 
! Отговори
Юнеско преди 3 години
Да си им имат грижата бееееееее, не случайно си плащаме вноската - Виж го на снимката как застанал като в картината на Салвадор Дали - вдигнал кръста и рекъл марш дяволи и и.з.ч.а.д.и.я - дявола рече дръж дявола, дявола плаши с някъв палестинец-израелец разпънат от римляните накръст преди много време и костите му в момента лежат в един израелски склад! Дядка - краднете пари ... а трябват за друго ...
58
1
 
0
 
! Отговори
За наказание: преди 3 години
Плюс закуската: 13 милиона лева станаха извънредна субсидия за - значи имаме парички да строиме на попчетата път до църквичката, пари нямаме за едно училище а? За мене Юнеско са в грешка с тая работа, айде добре за тая сграда влиза под егидата на Юнеско, лошото е, че пътя до там не е под егидата на Юнеско - и ако така се подмазваме на църквата, докарваме по-лесно пари в църквата, то това се явява нераглементиран държавен приоритет при условие, че други неща са приоритетни и по-важни! Скар,скар
57
1
 
0
 
! Отговори
Ей дядкаааааа.... преди 3 години
Аз знам много неща дето могат да се направят с 12 милиона лева дето ще имаме много по-голяма полза от тях отколкото от вас и още нещо знам.... Не играете честно дядка - като змий се държите ... Ще закусвам явно....
56
1
 
0
 
! Отговори
Таралежа: преди 3 години
С това Вероучение захапахте жестоко, а на бодлите, с тия 12 милиона за Рилския манастир захапахте още по-жестоко, а на бодлите. Захап .... ама сте гнусни за ядене!
55
2
 
0
 
! Отговори
Таралежа: преди 3 години
Таралежа си върви едно такова спокойно търси си нещо както винаги дали за хапване или просто си търси и гледа нещо се свило, тръгва да разбере какво е: А това хапе! На бодлите! Подушва да види: Това какво е? А това хапе! Третия път: Ааа захап и пречуп врат! И после закуска!
54
1
 
0
 
! Отговори
Таралежа: преди 3 години
Знаеш ли дядка - таралежа никога не вижда змията точно като враг с който да си заслужава да се пази или заслужава да има специална техника. Таралежа я вижда като закуска!
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЕЗСРАМИЕТО И ПРЕДАТЕЛСТВОТО КЪМ СЪЮЗНИЦИ СА ГРЕХОВЕ КОИТО ЦЪРКОВНИЯ САН НЕ ИЗКУПВА.
52
1
 
0
 
! Отговори
Джоузи-Евологий-Фейк преди 3 години
Официално от БСП и ПРЕЗИДЕНСТВОТО на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.Време е патриарха да спре този театър и да започне да се държи мъдро!!!От този ден докато не дойде СВ. Илия и не изобличи фейк духовниците - Джоузи и Евлогий. Докато ПАТРИАРХА не излезе от КОМАТА? Докато не бъде разкрита до край тайна завера между ЕВЛОГИЙ И ГРОБ. Докато не бъде разкрито, как майката на Джоузи купи короната му с пълни чанти в продължение на 5 години в стаичката на Евлогий. Докато свидетели не дадът показания за педофилият
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Мерил ли е кръвното на Тулупа
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този дедо от ДС наясно ли е какъв терор се прилага в България и как има държавна програма за опити с хора и изтезания срещу неудобни,във Великобритания е имало такава програма и е прекратена през 2014 година поради многото жертви и пострадали!
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приридата ...няма поп няма ходжа ..
48
5
 
3
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Доносникът на комунистическата ДС-агент Симеонов!Срам за българите!
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече хора да се вслушат е словата на Патриарха,без злоба и нечестиви мисли,а с разум,разбиране и човещина !За много години,живи и здрави,а мъдростта изисква себепознание!
46
4
 
1
 
! Отговори
Дионисий Зарята преди 3 години
Румен Радев е обещал да ме направи патриарх, след като вземе властта. Тогава ще видите истински патриарх!
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затворихме си очите пред късните посещения на Миролюб от Варна при Евлогий.Затворихме си очите, когато Миролюбов се изповяда и свещеника не му даде причастие. Дори и той остана потресен от чутото. Тия късни посещения.Чанти,купени корони, гробаджийски милиони, строителни фирми, евлогии,педофилия, чанти,млад владика...КОЙ СЕГА ТРЯБВА ДА БЪДЕ МЪДЪР НЕОФИТЕ?СВ. НЕОФИТЕ, ДА НЕ СА ТЕ ДРОГИРАЛИ, ЧЕ НВ ВИЖДАШ КАКВО СЕ СЛУЧВА? ЗАЩО ДОПУСНА ДЯВОЛА ДЖОУЗИ ПРИ ВАС? ЗАЩО ДОПУСНА ГРОБАДЖИИ ДА БЕЛЕЖАТ
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да пази българите от представителите му в парламента.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми беше интересно да наблюдавам как най-големите безверници комунистите след 89-та станаха най-големите вярващи разбира се точно в техен стил шуробаджанашки, наши хора и т.н.