Със сурвачката: ЧНГ с по-високи цени, пенсии... Кое и с колко?

Какви са промените от днешния 1 януари
137
Със сурвачката: ЧНГ с по-високи цени, пенсии... Кое и с колко?
Снимка: БГНЕС

Обичайното новогодишно поскъпване по традиция остава и от този 1 януари, има обаче и ръст на доходите за най-бедните пенсионери и работещи.

Минималната работна заплата се увеличава на 650 лева от днес или с 40 лева спрямо вече изтеклата година.
Също толкова става и минималният осигурителен размер за самоосигуряващите се.

Минималното заплащане на час от днес е 3.92 лева.

С 6 лева се вдига линията на бедност за 2021 година и минимумът вече е 369 лева.

Щастлив за най-бедните пенсионери е днешният 1 януари. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 250 лв. на 300 лв. За съжаление обаче около половината от пенсионерите у нас ще получават именно него.

От 1 януари се увеличава и максималната пенсия, като тя расте с 20% до 1440 лева. Досега тя беше 1200 лева и ощетяваше хората с високи доходи, които са се осигурявали в пълния им размер.

Не само през януари, но и в следващите два месеца възрастните хора ще получават по 50 лева бонус към пенсията си като мярка в коронакризата.

Продължават плавно да растат възрастта и стажът за пенсиониране. Така от началото на Новата година жените ще се пенсионират при навършени 61 г. и 8 месеца и 36 години трудов стаж, а мъжете на 64 г. и 4 месеца и 39 години трудов стаж.

Възнaгpaждeниeтo зa нoщния тpyд oт 1 янyapи 2021 г. cтaвa 0.15% oт минимaлнaтa paбoтнa зaплaтa зa вceĸи oтpaбoтeн чac, нo нe пo-мaлĸo oт 1 лв. Досега то беше 0,25 ст за час, а борбата за повишаването му наистина дългогодишна, защото не беше променяно от 2007 г.

Каква ще е цената на природния газ, ще реши в първия ден на Новата година енергийният регулатор КЕВР. Газовият доставчик "Булгаргаз" предлага леко поевтиняване спрямо декември.

Водата ще поскъпне в 7 града, като най-значителният ръст е в София и в Разград - с 6% или с около 20 стотинки за кубик. Намаление на цените има в 16 града. Най-голямо е поевтиняването в Кресна - с почти 17%.

От днес излизат от обращение банкнотите от 2 лева, които престават да бъдат законно платежно средство. Те ще се обменят на касите на БНБ по номинална стойност без такса и краен срок.

От 1 януари 2021 г. българските граждани ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. В този период те ще могат да влизат многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Справедливост!!!!!! Няма!!Няма !!!
115
1
 
1
 
! Отговори
ОставкаКаскет преди 3 години
Това означава,че от първи януари на Тиквата ще трябва да му пълнят с президентския дрон не едно,а две нощни шкафчета,за да го компрометират.
114
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Щирлиц,и хилядарки за премиера,зам.премиерите министрите и накрая на дупетатите,защото примиера все се оплаква,че получавал,по-малко от президента.
113
1
 
8
 
! Отговори
да преди 3 години
за какво веолия софииска вода увеличава в софия водата за качество ли , за сменени тръби ли , не пожелаха да махнат концесията предателите от столична община тази веолия с шутове е изгонена от африка и бразилия
112
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Стотинчици ще има за всеки пенсионер!
111
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Акцията "Не го яж, за Нова година е!" приключи. Сега започна другата - "Яж, че ще се развали!"
110
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо на подземни те миньори не обрщат внимание. 1категория на 3 смени, пенсията мизерна 544лв при много рисков труд я успеем да изезем живи ако неможем да не искарат умрели а спряха и силикозните а стези пенсии трябва да работят да може да вдигнат на полицаите и на военните пенсиите
109
4
 
24
 
! Отговори
Манолов преди 3 години
По Конституция, България е СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА. Ето, какво значи това днес: увеличение на минималната заплата с 40 лв - на 650 лв, увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст с 50 лв. - на 300 лв. - за буйна радост на ПОЛОВИНАТА ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ, увеличение на максималната пенсия с 220 лв. - от 1200 на 1440 лв, щото, досега били ощетени тези, с максималната, горките "полицаи" и "офицери" от ДС, МВР и МНО, и "плавно" увеличение на пенсионната възраст и необходимия стаж! ОТ СОЦИАЛНО ПО-СОЦИАЛНО
108
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистическата номенклатура се вкопа в държавата с Мутрите.Сега Мутрите са на власт и дърти те ДС та взимат пенсия 1400лв.За това младите и кадърни бягат от Държавата на Мутрите в Германия за да получават доходи с които да живеят достойно.България е мизе рия за честния данъкоплатец!
107
1
 
2
 
! Отговори
Морз преди 3 години
ДА,ааа не винаги гусинчо, туваришч, аркадаш. Анадън му. понял. Окей?Трябва да имаш поне понятия за труд, квалификация, категория на труда, що е то дохд, командировка, а бе и, ощ куп неща. Но нали си Нейков математикът, и още много "яксперти и спесиялисти с по двама,че и трима висша образован.
106
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами комунистите, които бяха с високи заплати, сега са с високи пенсии. Кво толкова. Тогава не се плащаха осигуровки по размер, а имаше данък Обществено осигуряване, който отиваше в бюджета. С него се осигуряваха високите заплати на комунистите.
105
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ръст на доходите има, но има и инфлацийка...
104
5
 
11
 
! Отговори
Минималната 350 лева преди 3 години
Минималната пенсия трябваше да е 350 лева а максималната да си остане 1200 лева.Това трябваше да е.
103
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайска корпорацияИмате две крави.Имате 300 човека, които ги доят.Претендирате за пълна заетост, висока волска производителност и арестувате репортерите, които са съобщили числата.Израелска корпорацияЕ, ето ги тези две еврейски крави, нали така?Те отварят млечна фабрика и магазин за сладолед, и тогава продават филмовите права.Изпращат телетата си в Харвард, за да станат доктори. Така че, за какво са им хора?
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българска корпорацияНямате никакви крави, но твърдите, че сте експерт в гледането им.Наемате гръцки консултант, който да ви напише проект, с който кандидатствате да получите две безплатни крави по ФАР и едно теле по САПАРД.След тригодишни мъки получавате само двете крави, които веднага давате на гръцкия консултант като разплащане за услугите му.Консултантът твърди, че му дължите още две крави и едно теле и ви съди в Брюксел.
101
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистНа българина все някой друг му е виновен, особено този, който е по-добре от него.
100
11
 
13
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Като чета, май в тази страна се счита за престъпление ако изкарваш високи доходи и плащаш големи данъци. Злоба, завист, малоумие, и винаги някой друг ви е виновен.
99
2
 
7
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ОТГОВОРИ... НЕ САМО МИНУСИ.
98
7
 
16
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
20 ГОД. 1ВА КАТЕГОРИЯ +2 Г0Д. КАЗАРМА + 3 ГОД. МЕТ ФАБРИКА+ ОЩЕ 12 ГОД. +7 ГОД. ЧУЖБИНА. КОЛКО СА??? 33 ПЪРВА ПРЕРАВНЕНАНА ТРЕТА +17 ГОДТРЕТА=НА 50 ГОД ТРЕТА. +ЧУЖБИНА =====СТАЖ ИМА ПАРИ НЕМА ДОБРЕ, ЧЕ Е ПУСТАТА ЧУЖБИНА.
97
4
 
5
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ДО БИБОТОГАВА "КОМПИТЕНТНИ"МИ РАЗКАЗВАЧ НА ЛАКАРДИИ. ТАКИВА БЯХА ЗАКОНИТЕ. 20 ГОД И АУТ. СЪКРАЩЕНИЯ. ПОСЛЕ РАБОТИХ ОЩЕ 12 ГОД. ТУК И ЧЕТИ КАКВО ПИША ЧУЖБИНА 7 ГОДИНИ. РАЗБРА ЛИ ГЛАВО НЕ УСВОЯВАЩА НЕЩА ЩО ЧЕТЕ..????!!!!!.