Втора фаза: Ваксинират 15 000 души в домовете за стари хора и 11 000 души персонал

Борисов: Изпълнихме ангажиментите си за повишаване на доходите и в пандемията
Обновена: 3 яну 2021 06:41 | 2 яну 2021 16:40, Анисия Иванова
255
Втора фаза: Ваксинират 15 000 души в домовете за стари хора и 11 000 души персонал
Снимка: МС

Положихме огромни усилия, за да изпълним всеки поет ангажимент за повишаване на доходите, дори в условията на пандемия. От 1 януари минималната работна заплата е 650 лева, а минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст вече е 300 лв., за което са осигурени 474 млн. лв. От юли всички пенсии ще се осъвременят с 5%, заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното работно съвещание, което премиерът свика с членове на правителството, съобщихаот пресцентъра на Министерски съвет.

По отношение на ваксинацията министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че вече се създава организация за стартиране и на втората фаза с пристигането в страната на новите доставки ваксини. Подготвя се ваксинацията на 15 000 души в домовете за стари хора и около 11 000 души персонал, като общините вече събират списъците със съгласие. Министърът на здравеопазването докладва също така, че към момента ситуацията в страната се подобрява и има отчетлив резултат от противоепидемичните мерки, а 14-дневната заболеваемост е 180 на 100 000 души. Излекуваните са трайно повече от новозаболелите.

От своя страна премиерът изрази увереност, че ако продължава да се следи внимателно ситуацията и се реагира гъвкаво, страната ни ще преодолее пандемията и ще стане ясно, че България е успяла да управлява най-добре кризата, засегнала целия свят.

Борисов отбеляза още, че продължава и подкрепата за бизнеса и за работещите - от началото на настоящата година възнаграждението за нощен труд е минимум 1 лв. на час, а минималното обезщетение за безработица остава 12 лв. на ден, след като през октомври беше увеличено от 9 лв. Също така до 30 юни хората, пропуснали срока, могат да прехвърлят парите от „вторите“ пенсии от универсален фонд в НОИ, ако сметнат, че така ще е по-изгодно за тях.

Министър-председателят Борисов акцентира върху подкрепата на държавата за най-уязвимите в кризата, породена от пандемията. Премиерът посочи, че през настоящата година екипите на патронажната грижа в 226 общини и 18 столични района ще продължат да доставят храни и лекарства и да помагат за извършване на някои административни услуги. 50 000 възрастни и хора с ниски доходи ще получават топъл обяд.

Над 3000 души ще могат да се хранят в обществените трапезарии в страната, а около 300 000 ще получат пакети с храни от първа необходимост. Продължава подкрепата от 50 лв. към пенсиите за 2,1 млн. пенсионери, а през април 392 000 пенсионери с пенсии от 300,01 лв. до 369 лв. ще получат еднократна добавка от 120 лв. за храна.

Продължават и всички видове социална подкрепа за хората с увреждания и се увеличават заплатите на личните асистенти. Размерът на помощта за отопление отново ще е около 500 лв. за целия зимен сезон.
През новата 2021 година всички семейства със записани в I и в VIII клас деца ще могат да получат по 300 лв. помощ. Осигурени са и 73 млн. лв. за подкрепа на семействата с деца до 14г., които учат от разстояние. Семействата ще имат право на детски надбавки или на данъчни облекчения в зависимост от доходите, а нискодоходните ще имат право и на двете. Увеличава се размерът на данъчното облекчение за деца върху сумата от годишната данъчна основа на родителите.

„Работим по мерките за запазването на заетостта, най-вече сме се фокусирали върху мярката „Запази ме“ за затворените бизнеси. От 1 януари увеличаваме изплащането на обезщетението и то ще бъде 75 % от брутното трудово възнаграждение. Правим всичко възможно да извършваме ритмично плащания, които до момента са почти 11 млн. лв., имаме общо около 50 млн. лв. по тази мярка“, заяви в рамките на работното съвещание министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Министър Сачева добави, че в момента е отворена и схемата за патронажна грижа и общините могат да кандидатстват. „Увеличени са и стандартите за социални услуги. Общините могат да кандидатстват и за т.нар. „COVID стандарт“, чрез който може в домовете за стари хора и за хората с увреждания да могат за се закупуват дезинфектанти и предпазни средства“, каза още министърът на труда и социалната политика.

През настоящата година продължава да действа мярката за запазване на заетостта 60/40, за което са предвидени 600 млн. лв. С 40 млн. лв. до края на март продължава и мярката 80/20 за секторите „Туризъм“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Транспорт“. До 31 март работниците от затворените бизнеси ще могат да получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход.

Министър Лъчезар Борисов докладва, че по линия на Министерството на икономиката държавата е помогнала на българския бизнес с над 500 милиона лева от началото на пандемията. „Очакваме сериозно ускоряване на този процес през следващите месеци, като се надяваме тази сума да бъде удвоена“, съобщи той.  Министърът на икономика заяви, че вече 2538 фирми са подали заявления за участие в програмата, по която министерството работи заедно с НАП. Очаква се скоро Европейската комисия да нотифицира схемата, за да може тя да заработи. „През този месец ще разгледаме и 3354 заявления по програмата за помощ на микро- и малки предприятия. Вече сме подписали 147 договора на стойност 65,6 милиона лева, с която подпомагаме инвестиции по процедурата за производствен капацитет на средните предприятия“, съобщи още министър Борисов. В рамките на работното съвещание той докладва още, че в Хърватия е пристигнала и помощта, изпратена от българската държава, във връзка със силното земетресение. С подкрепата на българските военни в Хърватия вече са получени 100 радиатора и 500 походни легла. Към страната пътуват и камиони и с минерална вода. Българският бизнес също е изразил желание да помогне на хърватския народ.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов акцентира върху увеличението на доходите в сектор сигурност. „За четвърта поредна година доходите на служителите в сектор сигурност бяха увеличени – както на военнослужещите, така и на полицаите. Четири поредни години с по 10%. Ако вземем и комулативния ефект, реално е около 48% увеличението на заплатите на хората в сектора - нещо, което в практиката на въоръжените сили не се е случвало никога“, отбеляза вицепремиерът. Каракачанов акцентира също върху отделените средства за модернизация и възстановяване на бойната техника и инвестициите в способностите на армията. „Средствата отиват за сигурност, но минават и през българската икономика“, изтъкна вицепремиерът и даде пример с проектите за фрегатите, машините на специалните сили и модернизацията на танковете Т-72. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирането продължава само срещу представяне на членска карта от Партия-Майка ГЕРП. Други приоритетни са шефове в разрушеното здравеопазване което видяхме как се справи. И нищо за възрастните бедни хора. Диктатора от Банкя си знае бизнеса.
64
4
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
оффф!..Опитах да прочета статията,но още първия ред.."Положихме огромни усилия" попари мерака ми....Та за това,само ще попитам:-ПО КАКЪВ КРИТЕРИЙ и по каква "логика" "Мъдреците от Харема" определят кой да бъде дезинфекциран?!..пардон,"ваксиниран"?И друго:..-Цели 300 МИЛИОНА лева Тиквоклоуните са отделили вече за тая пуста "ваксина".Е,на какви цени и колко бройки от смехорията СА ДОГОВОРЕНИ?..С КОЙ ДОСТАВЧИК?..това НЕ е "държавна тайна"!!!..НИЕ ще платим за тях и имаме право да знае
63
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Втората ваксина трябва да се направи след 2 седмици, след 21 дни вече няма никаква полза от първата. Но сега гледат да набоцкат колкото се може повече хора, и затова няма да има достатъчно ваксини за втората, ще я правят след 21 дни когото дойдат новите бройки, но каква полза. Всичко е на вятъра, само да оправдаят парите които ЕС са дали, купили са над 1 милиард ваксини, а хората в Европа не искат да се ваксинират.
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 61: ако беше така тези постово изобщо нямаше да стигат до останалите потребители и да ги виждат.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общините правят списъци със съгласните да се ваксинират.Не е ли по правилно да се каже,желаещите.Все пак внушението е различно.
60
17
 
2
 
! Отговори
Шофера преди 3 години
Браво, това е пътя и начина. Давай Бойко, щом комунистите и производните им ДБ и вся осталая *** реве, значи сме на прав път. Четвъртия мандат е нужен за да завършиш започнатото и ние, нормалните хора ще ти го дадем през Март.
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яде ми се салатен боб с праз и лютеница.
58
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господин MaймyНата, Само да вметнем, че в подобни сайтове постове, като твоя, се трият автоматично. 2 реда код е проверката, пишат я ученици пети клас. Жокери не давам защо. Никой не стои да ти чете малоумщините, сами се чистят. Ама, айде, мисли си, че някой стои и прави това, което става с 2 реда код.
57
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
разбира се. винаги ги заслужвам благодарение на такива като вас. добре, че ви има
56
2
 
2
 
! Отговори
пак същия преди 3 години
грешка,простете!..Числата тук се менят по-бързо от ветровете в гаванката на Тиквата....така че да гледаме смисъла,НЕ номера!
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце пак го е ударил на подаяния за народа.Ние не сме клоша ри, а работещи данъкоплатци на тази държава.Прарите от ЕС отиват в джобовете на маз ните и дебе лосери политици и измислени бизнесмени.
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВТОРАТА фаза трябва да включва,на първо време Изриването на един крадец - популист от власта!
53
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А фигуранта ЗАЩО НЕ СЕ ВАКСИНИРА????????????????????????????
52
13
 
6
 
! Отговори
до 54 преди 3 години
Кой е работил 40 години (СЪВЕСТНО Плащал осигурвки) и взима 300лв., много моля да посочиш ЕГН да проверим! НЯМА такъв! Всеки около мен е с близо до прага (при всички случаи над 1000лв.) и никой няма дори 40г. стаж, а масово са с по 35-38 (баща, майка, тъст, тъща, чичовци, лели- до един). Няма държавни служители. Хора, работили интелектуален труд и честно плащали всеки данък цял живот. Със здраве. Смотан мрънкач безработен.
51
5
 
0
 
! Отговори
пак същия преди 3 години
До Анонимен..уточни смисъла на "52-"До 51"",ако обичаш!
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно ненужно е да се ваксинират най-възрастните над 90 год. Те и без това имат 100 заболявания, някои едва дишат. И ако развият макар и леки симптоми, за някои може да е фатално. Представете си да имунизират баба ви, която е с диабед, бъбречна или дихателна недостатъчност...
49
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗА БЕЗРАБОТЕН : 30 ДНИ ПО 12 ЛЕВА = 360 ЛЕВА ЗА НАЙ ВЪЗРАСТНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ КОИТО СА РАБОТИЛИ И СА СЕ ОСИГУРЯВАЛИ 35-40 ГОДИНИПЛАЩАЛИ ОСИГУРОВКИ ЕДВАМ 300 ЛЕВА . ЛОГИКАТА НА КЛОУНА СЛЪНЦЕ И МУТРИТЕ МУ КОИТО ПРОТЕСТИРАТ Е ЧЕ КОИТО НЕ РАБОТИ ВЗИМА ПОВЕЧЕ ОТ КОИТО Е РАБОТИЛ И ПЛАЩАЛ ОСИГУРОВКИ 40 ГОДИНИ
48
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименкаква ваксина срещу малоумие?..Нема такава!..Ще си крета с багажеца си.....лошото е,че сме се оставили да ни влачи със себе си!!!!!!
47
14
 
9
 
! Отговори
до 46 преди 3 години
Пускам сАлза за пенсионерите с по 300лв., които са работили има няма 10-12 години, а останалото време- по софрите и в сивия сектор. И 300лв. са им прекалено много!
46
12
 
9
 
! Отговори
до 46 преди 3 години
Помощта за беразботни е спрямо платените осигуровки! НИКОЙ не ти е виновен, че си със заплата в плик! Разбирам аз да се оплаквам, че не мога да живея с някакви жалки 80% от някакъв смешен праг, ама седнал някакъв, който стотинка данък не е платил да лае. АЗ имам право да рева, който плащам по над 2000лв. месечни удръжки и издъжам ***! Смятай, ако хора, като мен, загубят работата си къде отиваш. !