Калоферци на бунт за мъжкото хоро на Богоявление

Глобите не ги плашели, ще влязат в река Тунджа
123
Калоферци на бунт за мъжкото хоро на Богоявление
Снимка: БГНЕС

Мъжко хоро в ледените води на река Тунджа в Калофер на Богоявление ще има, въпреки призивите на властите местните да си останат по къщите и в града да не идват гости.

За това се заканват по социалните мрежи калоферци, които са категорични, че никой не може да ги спре да се хвърлят в реката и да танцуват мъжкото хоро. Заканите са дори и от жени, които казват, че „бой ще има, но няма да предадат ритуала“, пише „Монитор“.

Още по темата

Само преди дни кметът на града Румен Стоянов призова хората да не играят мъжкото хоро в реката с оглед на тяхната и на близките им безопасност.

На 6 януари над реката ще бъде отслужена само молитва от свещениците в Калофер, които ще хвърлят кръста и ще осветят нова икона. Ритуалът след хвърлянето на кръста, който се практикува само в Калофер, а именно – без значение кой от мъжете на хорото ще хване кръста, го подава на най-малкия участник, няма да се проведе.

„Ще направим ритуала, който провеждахме и по комунистическо време. И тогава ни забраняваха, биеха ни, арестуваха ни, но пак играехме мъжко хоро, та сега ли?! Глобите не ни плашат. Мъжкото хоро в реката е за здраве и берекет. Който е влязъл в реката, не се е разболял през цялата година. Няма да предадем обичая“, обаче се заканват местните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяла година ги държат заключени, мълчат и се крият като мишки. Сега, като не им дават да се напият групово, се правят на мъже. Роби! Ботев се обръща в гроба.
94
23
 
5
 
! Отговори
Хикса преди 3 години
*** да ги опуат полицаите та да кандисат.Е таа година нема си мокрите м.дете,кво толкова.*** кьоравили сте за това което се случва по света и у нас.Голема работа ,че кокошките нема да снасят,ако не си направите традицията та година
93
38
 
14
 
! Отговори
Тошето Ю ЕС ЕЙ преди 3 години
Балканска диващина, с тези "традиции" още дълго ще мечтаете за стандарта на Запада!
92
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ,който не пречи на другите,може да си прави каквото си иска!Какво ви пречи някой,че влиза в реката?Усмихнете се и толкова.Хората по света гонят кашкавалени пити,надбягват се с жени на раменете и тнт.Голям проблем вече станал,ей!Човек ли убиха?Кога се превърнахме в такива хейтъри?
91
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това хоро е един пиянски бабаитлък, нямащ нищо общо с празника.
90
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди да влязат в ледената вода да ги кастрират, да не им измръзнат кайсииките
89
5
 
7
 
! Отговори
желание 2 преди 3 години
Тогава изобщо не влизаха в храмовете и манастирите, а и никой изобщо не е хвърлял кръста в реката, никой не е играл хоро, освен на площада и в кръчмите старите комунисти и техните дупецелувчици. Какво да ви пиша още, освен да пожелая здраве и щастие, и Бог да налее акъл в главите ни.
88
15
 
13
 
! Отговори
желание преди 3 години
Щом са толкова смели и държат на около 15 годишна традиция, нека да се ваксинират преди да скочат в студената вода на река Тунджа. По комунизма никой не ги биеше, защото тогава бяха смотани плямпалници и само Ботев им беше на устата. Тази традиция е само на около 15 години. Преди 1989 на Богоявление празнуваха рождения ден на Ботев и село Калофер се пълнеше с чавдарчета, пионери, комсомолци и комунисти от цялата страна. Автобусите паркирани по разбитите им павета от двете страни на улиците...
87
14
 
19
 
! Отговори
Евала преди 3 години
Абе хора, вие бани в къщи нямате ли? Или не можете да траете некъпани от лятото? Колко е зимата, че толкова ви е зор, сега да се бухнете у ряката? Традиция било, за изтрезняване след бакър вино, патриотизъм, все едно Априлско и Илинденско въстание правели.Аферим!
86
15
 
19
 
! Отговори
стефчо преди 3 години
На кой му пука за селските пиянски простотии,ако щат и цялото село да скочат в ряката....
85
16
 
15
 
! Отговори
Кикимора преди 3 години
Пияндурници Хванете Се За Замръзналите Си Умрели Курници!!!!!!!!
84
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** иска да се напие и да се клати в реката, като се държи за други пияници, за да не падне. Нека уважаваме традициите! Все пак още един повод да се напият и да забравят колко мизерен е животът!
83
6
 
29
 
! Отговори
H преди 3 години
Ми прави са хората... За Другите дет хвърлят салфетки може иначе...
82
28
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страшна традиция - една сурия пияници се наливат и се въртят във водата.....как не са се серили от UNESCO да го опишат и съхранят този обичай...
81
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не оставят хората да си правят кефа , затвориха фи като овце .
80
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много грозни, злобни коментарии!!! Ей за тези ни "качества" , няма да прокопсаме!!! Не ви ли е срам от Бога??? Не ви ли е неудобно от героите в гроба--- борците за България??? Вари го печи го ...българин се зове!
79
14
 
19
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Ще се напия и ще ударя едно хорце в реката. Ще повъртя кучето за здраве, пък никой не може да ме спре :)
78
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дедо ТашункоЗа новата година ти пожелавам еднопосочен билет до Северна Корея и поне по една ваксина от всички произведени! Подарявам ти и моята, да си имаш 2...
77
36
 
26
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Примитивни хора са си калоферци, не познавам нито един читав калоферец вече 7 десетилетия. Пожелавам на кмета да бъде на мястото си и при евентуално нарушение да одрънка със солени глоби, тези пър.чов.ци и нищ.ожеств/а!
76
22
 
36
 
! Отговори
Пак ГЛУПОСТИ.. преди 3 години
ПИЯНСКОТО ХОРО НА БОГОЯВЛЕНИЕ,.... НИКАКВА СИЛА НЕ СЪЗДАВА!САМОЗАЛЪГВАТЕ СЕ....!СЪЗДАВА САМО ГЛАВОБОЛИЕ И МАХМУХРЛУК...ХАХАХААА... ..