Ще има ли ефект от ваксините при по-малко от 70% имунизирани?

Математикът д-р Лъчезар Томов прогнозира и трета вълна
4 яну 2021 11:10, Анисия Иванова
81

Започнал в края на 2020 година ваксинационният план у нас ще премине в пет действия или фази. Дали темповете на имунизацията могат да догонят доказано бързата скорост на вируса и кога ще се усети ефектът от масовата ваксинация?

"В Англия разрешиха ваксината на AstraZeneca, тепърва тя ще се одобри в ЕС, в рамките на тази година ще има повече количества. Проблемът е с доставките, които са договорени, но те ще се увеличават във времето", каза математикът д-р Лъчезар Томов в ефира на "България сутрин".

Той изрази мнение, че ако продължаваме да спазваме мерките, ще усетим ефект от ваксините и при по-малко от 70% имунизирани.

"Има хора в държавата, които са способни да организират процеса. Последните две седмици са дни, в които хората празнуват и не ходят да се тестват при грипоподобни симптоми. Очаквам с минаването на втората вълна да дойде трета", прогнозира математикът.

Според него януари е най-опасният месец от годината, тъй като всяка година през него има грипна вълна.

"Вярно е, че децата до четвърти клас заразяват по-малко от големите ученици, но начинът, по който се отваря, е много важен. Това ще създаде проблем у нас. Ако се беше отложило с една седмица или беше клас по клас, можеше и да е безопасно", отбеляза д-р Лъчезар Томов.

Той добави, че Англия е в много тежко положение и там се хващат голям процент от случаите.

"По техните изчисления, да се сложи на повече хора защита 70% е по-добре, отколкото на двойно по-малко хора 90% защита, за да се ограничи разпространението на вируса. Ние не сме в толкова тежка ситуация и с такава неконтролируемост", обясни д-р Томов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
5
 
! Отговори
Математик преди 3 години
Каква ваксина бре човек. Ваксината има действие 6 месеца. Всяко слагане трябва да е на 2 пъти през 20 дена. 70% от населението означава че в близките 6 месеца всеки ден трябва да се ваксинират по 23000 души. Или сметнато иначе това означава че до 6 месеца трябва да осигурите над 9 милиона дози. Иначе всичко е обречено. Оставам настрана страничните ефекти от ваксината. А понеже няма как до 6 месеца да осигурите такова количество, по-добре зарежете всичко, и мислете как ще предпазите хората.
70
4
 
1
 
! Отговори
Хикса преди 3 години
Ефект ще има, 70% от хората ще оживеят от погрома на новият covid-20 който ще дойде и "неиспитаните" ваксини са създадени точно за борба с него.
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Киро Брейка КАК ДА ГИ НАКАРАТЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ!
68
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Вижте държавите, в които се направени най-много тестове и колко са заразените там. Великобритания е една от тях и имат 3,9% заразили се от населението при 806 теста на 1000 човека население. ОАЕ имат по 2142 теста на 1000 човека население и имат 2.14% заразили се с вируса. Никъде няма такива огромни проценти на заразените, каквито циркулират сред неспециалистите. Голям процент може да изкочи в някоя минидържава като Андора, където има най-много заразени, цели 10,59% от населението
67
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се има впредвид, че се ваксинира срещу несъществуващ вирус, няма начин да няма ефект. Проблемът е, че ще има и други ефекти, за които ще разберете след години.
66
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има ефект задължително за производителите! На борсата ще се види!
65
8
 
22
 
! Отговори
Безумие преди 3 години
Конспирацията Ковид-19 ще се вихри и през тази година, докато има наивници.
64
5
 
24
 
! Отговори
Станимир Г. преди 3 години
Откъде тези изоглавени типове ще съберат тази огромна бройка !Аз през месец ноември прекарах болестта и нямам никакво намерениеда се имунизирам. На същото мнение са хиляди хора в страната . . .
63
1
 
16
 
! Отговори
Ангелов ГР преди 3 години
Много "специалист" много нещо в малка България- от #64, футболни треньори та до математици и оттатък. Чудно, как до сега не сме се оправили.
62
3
 
16
 
! Отговори
човек преди 3 години
Главният епидемиолог на Сърбия и член на техния НОЩ обаче излага по-различна картинка на ваксината:Той казва (Сърбия е горе-долу колкото нас, 6 милиона души) че вече е изчислено че около 35 до 40% от цялото население на Сърбия вече е било заразено и/или преболедувало от вируса. За да има ваксината ефект обаче, имунитет трябва да имат поне 60% от цялото население, тоест достатъчно е 20% да бъдат ваксинирани.Тук обаче мислят много по-радикално - искат 70% да се ваксинират, което е невъзможно!
61
9
 
18
 
! Отговори
Ганьо преди 3 години
Мен ме зразиха с Ковид през 5G мрежата докато се разхождах по Витоша. Ваксинирах се, но ми имплантираха чип чрез ваксината и сега ми стриймват радио Ултр Перник директно в мозъка.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Re vaksinite ne traqt i tri meseca vie ludi li ste nqkoi da se bode 4 pyti godischno q se grymnete po vyprosa bastaa pyk i matematik
59
0
 
25
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Според доц. Ангел Кунчев е възможно първите ваксинирани вече да нямат имунитет през лятото.По колко пъти трябва да се ваксинират някои, за да се достигне 70% имунитет при тези темпове на ваксинация, след като имунитетът трае само няколко месеца?
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Физиономията пращи от интелект, интелигентност и емпатия! Браво! Който разбрал, разбрал!
57
0
 
13
 
! Отговори
До 58... преди 3 години
Мерси за отговора, оценявам опита ти за комуникация, но аз не питах това. Аз питам кратко точна и ясно. На България й трябват 12 млн. бройки ваксина веднага. Кой ще я плати? Безплатна и достъпна ли е сега на момента, за частни лица като мен? И втори въпрос, има ли България капацитета да ваксинира 6млн. души на месец, хайде да кажем два месеца - по 3 млн. души на месец? Моля за точен ясен и кратък отговор. Благодаря
56
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нама да си я сложат 70 процента от населението в рамките на година.Това от сега се знае.
55
0
 
28
 
! Отговори
До 54 преди 3 години
ВАКСИНАТА НЕ Е БЕЗПЛАТНА. НИЕ ВЕЧЕ СМЕ Я ПЛАТИЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ВСИЧКИ ПОЛУЧЕНИ БРОЙКИ. ПЛАТИЛИ СМЕ 305 МИЛ.ЛВ. ДОСЕГА.
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до анонимен 20!!! и аз имам познат младо момче необременено от простотиите и живее в германия моите данни са други за разлика от твойте-Вирус и Пандемия няма!
53
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинацията за ковида прах в очите. Нещо като масовата приватизация
52
13
 
3
 
! Отговори
Язък преди 3 години
Биваше да е малко по-смътоносен този вирус, че да поизмрат гладкомозъчните - ***, кемтрейлъри, 5G-управлявани и антиваксъри!