Страхът за доходите ще определя покупките, растеж - от 2022-а

Големият губещ в кризата се очертава да е транспортният сектор
54
Страхът за доходите ще определя покупките, растеж - от 2022-а
Снимка: БГНЕС

Икономическото възстановяване през 2021 година няма да е достатъчно, за да се върнем в рамките на година до предкризисните равнища, смята Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Според него за връщане към растеж спрямо нивата на 2019 година най-ранният момент е 2022 година.

Свидетели сме на постепенно възстановяване на производството от юли насам. Международните вериги на доставките все още не са се възстановили напълно, отбелязва икономистът. По думите му новият локдаун, прилаган масово в Европа през ноември и декември, няма ефекта на първия.

"Този път наблюдаваме много по-малко свиване на икономическата активност в преработващата промишленост, търговията до голяма степен се движи по очаквания начин", коментира Николов пред БНР.

Според него транспортният сектор се очертава като големият губещ от кризата. За възстановяването му ще са необходими няколко години, смята икономистът. По-дългосрочните щети са в авиацията.

Летният сезон е приключил сравнително добре благодарение на българските туристи, за зимния очакванията са по-скоро скептични предвид ограниченията за пътуване и резервите на българите към зимния туризъм.

По думите му освобождаването на работници през декември със сигурност е по-малко от това, което виждахме през март и през април, бизнесите в момента са в изчакване.

Според Адриан Николов мерките на правителството вече се приемат по-добре. "И правителството се научи как да ги ползва, и бизнесът се преориентира към това, че може да ползва някаква форма на спасителна мрежа от страна на държавата", коментира още той.

Данните на БНБ за финансовото състояние на българите сочат, че пандемията не е разклатила отчетливо финансите на домакинствата - депозитите растат на фона на кризата с 8.5% за година.  

Потребителското поведение се променя, в кризисните месеци то се концентрира върху стоките от първа необходимост, а по-маловажните стоки като дрехи и техника остават на заден план и това е ясна тенденция, коментира Николов.

Страхът за доходите и работните места ще определя потребителското поведение и през настоящата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам брокерчета здраво са налазили темата,как е ще я бъде ли тая година или............................?
28
2
 
6
 
! Отговори
Не преди 3 години
Оставката ше определи бъдещето
27
9
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
Да станат програмисти : Пo oтнoшeниe нa тeкyщaтa зaплaтa oт aнкeтaтa cтaвa яcнo, чe и ceгa имa xopa, кoитo ce зaнимaвaт c paзpaбoткa нa coфтyep и взeмaт зaплaтa oкoлo минимaлнoтo тpyдoвo възнaгpaждeниe зa cтpaнaтa. Пpoгpaмиcт oт cтoлицaтa, cпeциaлизиpaн в paбoтa c аvа, пocoчвa, чe зaплaтaтa мy e 425 лeвa, кaтo имa 5 гoдини oпит нa пoзициятa.Maлкo пoвeчe - 600 лeвa, твъpди, чe взeмa нeгoв кoлeгa oт Bapнa c 18 гoдини cтaж, a тийм лидep c 3 гoдини oпит oтгoвapя, чe възнaгpaждeниeтo мy нe нaдxвъpля 750 лeвa.Дoлнaтa гpaницa oбaчe вapиpa мeждy 800 и 1400 лeвa, кaтo пo-чecтo пo тoлкoвa взeмa
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
първо бой по крадцитеи после растежи
25
1
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
Икономиката е в Канафката, но Китай е с 10% растеж, щото там Вирус - Няма!!
24
10
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
Естествено, че те движат пазара. Колко такива семейства има? 60% от движещите пазара са такива. В София със заплата над прага (ако включим и сивия сектор, стават повече) са около 150 000 души. От тях половината са със заплати над 5000. Двама такива правят семейство с 10000 доход. Влизаме в Агенция по вписванията и смятаме до момента колко от тях са купили жилище. Има още за продаване, искам да кажа. Говоря от собствен опит, базирано на роднини, колеги, приятели на мен и жена ми.
23
3
 
7
 
! Отговори
До21 преди 3 години
Абе хайде да слезеш на земята? Колко от семействата в България имат доход над 10 хиляди месечно и те ли движат пазара на НИ в страната?
22
9
 
16
 
! Отговори
до 19 преди 3 години
Пролетта взехме вила в село на 60км от София. Съседите повечето все млади хора, взели вили да тичат и играят дечицата. Ударихме джакпот с локацията. Единият съсед разправяше как е зъболекар по професия, ама решил и той да гледа крави и овце. Купил в съседство 300 декара земя и всичко по фонд си движи. От него купуваме и сирене, и месо, и мляко, и яйца. Всичко Био сертифицирано. С усмивка приемам такива хора, като теб. Евала! Оказва се, че лаячите си лаят, а хората се развиват.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"депозитите растат на фона на кризата с 8.5% за година."Структура на депозитите моля. Да не излезе че това нарастване е на база едно 2-3%.Иначе възстановяване от кризата към 2024-2025, ако няма пак пандемия с нов щам септември-декември тая година.А влиянието на брекзит взехте ли го под внимание?
20
8
 
10
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
Само да вметнем, че за 30 години много малко хора взимат ипотечен кредит. Неизгодно и безсмислено е. Тристаен на цял последен етаж, 160м2 с частен асансьор и 3 гаража и прекрасна панорама изплатихме за 8 години с жена ми и сега купихме къща вече. Хората около нас живеят с по над 12-15к на семейство месечно. Смятай за колко време се изплаща ипотека. Такива хора купуват сега хубавите имоти. А смотаните са за бабички рентиерки и гастарбайтери берачи на малини, които наистина изплащат за 30 години.
19
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големи сте песимисти. Я поговорете с някой от брокерите на апартаменти, дето пускат всяка седмица статии за растеж на цените. Да ви обясни как и за 2к евро квадрата, пак купуват хората. И до месец-два вече няма да има. Всичко се разпродава още на зелено. С тоя негативизъм ще изплашите мераклиите за 30-годишни кредити за тристаен *** поляна, на само 10мин пеша в кал от спирка на градски транспорт...
18
6
 
24
 
! Отговори
до 17 преди 3 години
Факт е. За в бъдеще за едно място на неквалифициран работник ще се бият 500 души. Към днешен момент се борят 50 души. Докато при квалифицирания труд е точно обратното. За едно място се борят 0.5 души, а за в бъдеще ще се запази. Квалифицирайте се, научете нови неща, потърсете реализация. Например- земите по селата пустеят, еврофондовете са неусвоени. Аз, като ИТ специалист, седнах да усвоявам, защото хората ги мързи и плямпат как това и онова не можело. Еми, може, ама трябва желание и борбеност.
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грета Тунберг: Никога повече няма да си купувам нови дрехи
16
0
 
20
 
! Отговори
Прост работник преди 3 години
За нормалните хора с ниски и средни доходи става все по-трудно. За съжаление в тунела светлина не се вижда в скоро време.
15
5
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Само ще ти кажа, че в нашата компания средната заплата е над тройна на тази, която описваш. Заслужаваме си парите и не, не сме програмисти, а консултанти.
14
6
 
14
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До 1Стига ревал с тази варна 24. Хората взимат добри пари и си ги заслужават. Има и по-високи заплати в сектора. Завиждаш защото си *** копач, и такъв ще си останеш ЦЯЛ ЖИВОТ.
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе не знам кой има пари и кой не, но онзи ден пак излезе справката на БНБ за рекордно увеличение на спестяванията на гражданите на влог през 2020.Отделно, аз съм в бизнеса с потребителски стоки за дома и мога смело да кажа, че 2020 беше най-успешната ми финансово година. Не знам къде е истината...явно хората имат доста скътани пари и през миналата година се отдадоха на харчене...от скука.
12
1
 
10
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Бойко каза ви за мазнинката -вие пък не му повярвахте ...При мафия ДС НЯМА ПРАЗНО,с ДДС ще го ядете на 2 ката ...
11
0
 
13
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
`Летният сезон е приключил сравнително добре благодарение на българските туристи`===Съгласен на 100% !!Дай Боже още един също такъв добър Сезон !
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Не си мисли,че там царува добрият и справедлив чичко Путин! Ситуациата за обикновените хора,не е по-добра отколкото при нас!Единственият им кяр е,че имат несметни природни богатства,иначе са дори по-големи нещастници от нас!Друго като плюс е,че са пияндурници,но са кротки!