Страхът за доходите ще определя покупките, растеж - от 2022-а

Големият губещ в кризата се очертава да е транспортният сектор
54
Страхът за доходите ще определя покупките, растеж - от 2022-а
Снимка: БГНЕС

Икономическото възстановяване през 2021 година няма да е достатъчно, за да се върнем в рамките на година до предкризисните равнища, смята Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Според него за връщане към растеж спрямо нивата на 2019 година най-ранният момент е 2022 година.

Свидетели сме на постепенно възстановяване на производството от юли насам. Международните вериги на доставките все още не са се възстановили напълно, отбелязва икономистът. По думите му новият локдаун, прилаган масово в Европа през ноември и декември, няма ефекта на първия.

"Този път наблюдаваме много по-малко свиване на икономическата активност в преработващата промишленост, търговията до голяма степен се движи по очаквания начин", коментира Николов пред БНР.

Според него транспортният сектор се очертава като големият губещ от кризата. За възстановяването му ще са необходими няколко години, смята икономистът. По-дългосрочните щети са в авиацията.

Летният сезон е приключил сравнително добре благодарение на българските туристи, за зимния очакванията са по-скоро скептични предвид ограниченията за пътуване и резервите на българите към зимния туризъм.

По думите му освобождаването на работници през декември със сигурност е по-малко от това, което виждахме през март и през април, бизнесите в момента са в изчакване.

Според Адриан Николов мерките на правителството вече се приемат по-добре. "И правителството се научи как да ги ползва, и бизнесът се преориентира към това, че може да ползва някаква форма на спасителна мрежа от страна на държавата", коментира още той.

Данните на БНБ за финансовото състояние на българите сочат, че пандемията не е разклатила отчетливо финансите на домакинствата - депозитите растат на фона на кризата с 8.5% за година.  

Потребителското поведение се променя, в кризисните месеци то се концентрира върху стоките от първа необходимост, а по-маловажните стоки като дрехи и техника остават на заден план и това е ясна тенденция, коментира Николов.

Страхът за доходите и работните места ще определя потребителското поведение и през настоящата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия има всичко необходимо да живее, има територии, има земя, има гори, има води, ресурси и технологии. Руската наука заема предни позиции в атомната енергетика, лазерите, ракетостроенето, материалознанието. И е един от най-големите износители на зърно в света, не се грижете за руснаците, те няма да гладуват каквото и да стане.
8
4
 
18
 
! Отговори
V преди 3 години
Ами тогава що вземаме пет милиарда дълг ??? Нали всичко цъфти ? А да за зали които не могат да се издържат и ще трябва и тях да издържаме без да се ползват зама може да се усвоява. За ф16 .А като се каже за АЕЦ ами няма пари .А в САЩ защото има 99 реактора тока е два пъти по евтин от тука. А тука парите от дългове за зали и ф16 .ЗАЩО ТОКА В САЩ Е ПО ЕВТИН НАЛИ АЕЦ НЕ БИЛ ИЗГОДЕН ???
7
14
 
14
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Русия какво прави?! Изхранва много страни?! Моля те, недей, че ще падна от смях. В Русия се молят някой да им вземе остарялото оръжие в замяна на хранителни продукти, ама на- всички сделки пропаднаха (Индонезия, Индия). Хората се бият за парче месо, били изхранвали. Моля ти се, не плямпай глупости.
6
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страх от това да ми намалеят доходите нямам. Дори да остана без работа, ще намеря по-добре платена за 2 седмици макс и ще имам и адекватно обезщетение, с което мога да живея поне 2 години. Освен това робувам на максимата за белите пари и черните дни и имам ликвидност да живея доста време без да работя нищо. Имам и инвестиции, които ми носят приходи. Човек трябва да инвестира умно в тези времена (не в бетон и апартаменти, разбира се).
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено онлайн търговията и отчасти фармацията ще могат да "дишат" всичко останало ще е в застой или ще търпи загуби
4
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гладът ще дойде така неочаквано както и вируса. В момента Русия изхранва много страни изнасяйки зърно, но може да се наложи Русия да си пази зърното за резерв на собсвения си народ, а другите нямат капацитет да произвеждат, всичко е бетони и мегаполиси, а там жито не вирее, трябва площ.
3
3
 
22
 
! Отговори
ЗДРАВ РАЗУМ преди 3 години
ЧОВЕК ТРЯБВА ДА Е ЛУД АКО НЕ СЕ СТРАХУВА И ПАЗИ ПАРИТЕ СИ Пазене както от бизнеса така и от държавата, защото тяхната основна цел и смисъл на съществувание е да заграбват, взимат парите и свободите на обикновените хора.
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я наблегам основно на хлеба. Боко и сие повеке да ядат.
1
15
 
5
 
! Отговори
само програмистите преди 3 години
само програмистите ще са добре.потърсете и вижте какви заплати взимат - "varna24 най-добрите български програмисти доходи".КОСМИЧЕСКИ ЗАПЛАТИ!!Ние обикновените какво ще правим не знам...