Страхът за доходите ще определя покупките, растеж - от 2022-а

Големият губещ в кризата се очертава да е транспортният сектор
54
Страхът за доходите ще определя покупките, растеж - от 2022-а
Снимка: БГНЕС

Икономическото възстановяване през 2021 година няма да е достатъчно, за да се върнем в рамките на година до предкризисните равнища, смята Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Според него за връщане към растеж спрямо нивата на 2019 година най-ранният момент е 2022 година.

Свидетели сме на постепенно възстановяване на производството от юли насам. Международните вериги на доставките все още не са се възстановили напълно, отбелязва икономистът. По думите му новият локдаун, прилаган масово в Европа през ноември и декември, няма ефекта на първия.

"Този път наблюдаваме много по-малко свиване на икономическата активност в преработващата промишленост, търговията до голяма степен се движи по очаквания начин", коментира Николов пред БНР.

Според него транспортният сектор се очертава като големият губещ от кризата. За възстановяването му ще са необходими няколко години, смята икономистът. По-дългосрочните щети са в авиацията.

Летният сезон е приключил сравнително добре благодарение на българските туристи, за зимния очакванията са по-скоро скептични предвид ограниченията за пътуване и резервите на българите към зимния туризъм.

По думите му освобождаването на работници през декември със сигурност е по-малко от това, което виждахме през март и през април, бизнесите в момента са в изчакване.

Според Адриан Николов мерките на правителството вече се приемат по-добре. "И правителството се научи как да ги ползва, и бизнесът се преориентира към това, че може да ползва някаква форма на спасителна мрежа от страна на държавата", коментира още той.

Данните на БНБ за финансовото състояние на българите сочат, че пандемията не е разклатила отчетливо финансите на домакинствата - депозитите растат на фона на кризата с 8.5% за година.  

Потребителското поведение се променя, в кризисните месеци то се концентрира върху стоките от първа необходимост, а по-маловажните стоки като дрехи и техника остават на заден план и това е ясна тенденция, коментира Николов.

Страхът за доходите и работните места ще определя потребителското поведение и през настоящата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Милиони микроби ще преди 3 години
Милиони микроби ще умрат....
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
48И си прав, и не си. Над 40-50% от икономиката ни е сив сектор. Не само колко хора взимат по няколко хиляди, но се осигуряват на МРЗ. Говорим и за куп собственици на фирми, които декларират примерно 5000лв печалба за годината, но някак си не живеят с по 400лв на месец. Много от тях карат s класа, бентли и т.н.За съжаление у нас плащане на всички данъци и реална статистика са невъзможни.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До - анонимен47А млъкни малко! Според НСИ заетите лица в България са 3.2 милиона! Според ЗДДФЛ лицата с доход над осем хиляди лева месечно са 30 хиляди,слагаме и още толкова които са в сивият сектор и какво става 60 хиляди лица имат доход над осем хиляди лева месечно! СРЕДНАТА класа в България е по малко от два-2 %
46
0
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 3 години
У нас има средна класа хора и всеки около мен попада в нея. Имаме и по-успели съученици и колеги, които са в борда на директорите на не една или две компании. Те вече са по-скоро към горните нива на средната или дори към високата класа. Работата е, че в повече у нас са мрънкачите, които, където и да отидат по света, биха били обслужваща класа.
45
3
 
4
 
! Отговори
До43 преди 3 години
Язе пък джиткам с автомобил за 100-иляди ?,ама най обичам да жуля пърцуца и да се правя на велик в анонимни форуми!!!
44
0
 
12
 
! Отговори
до 42 преди 3 години
В България има 3 типа хора- богати, средна класа и вечните нули, които където и да отидат по света, ще берат малини, ще сменят памперси и ще работят по складовете. Демек ниска класа. Лошото е, че последните обвиняват всеки друг, но не и себе си за положението си. Самата статистика какви са емигрантите ни по професии го доказва.
43
0
 
7
 
! Отговори
до 41 преди 3 години
Забравяш сивия сектор и хората, които НЕ са на заплата, а на Б2Б, ГД и подобни. Със здраве. Огледай се в новите коли и така.
42
3
 
9
 
! Отговори
до 42 преди 3 години
България е една от много малкото държави на света, където ниската класа казва, че средна няма и само се залъгва, че виновникът за това, че рине дъното са Марс, Луната и Бойко Борисов. Аз какъв съм? Карам нов автомобил за 100к лв. и взимам петцифрена заплата? Чиста средна класа. Защото имам приятели, на които бутилката вино за обяд им е колкото моята заплата. Демек- богати. Като мен у нас има над половин милион души, както е и по цял свят. Средната класа е тази, която взима над прага.
41
10
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
В БЪЛГАРИЯ НЯМА СРЕДНА КЛАСА-2 ТИПА СМЕ.1-БЕДНИ2-БОГАТИБОГАТИТЕ ОЩЕ ПО БОГАТИ-БЕДНИТЕ ОЩЕ ПО БЕДНИ.-Е ТОВА Е СИСТЕМАТА.-НЕМАТ СРАМ ТИЕ НАЩЕ ДЕТО НИ УПРАВЛЯВАТ.-ТАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ ЗА МЕН Е ИСПУЩЕНА РАБОТА.
40
6
 
6
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
Според официален отговор на министъра на финансите в отговор на депутатско питане, 50840 човека през август 2020 имат облагаем доход от заплата над 5000 лева, като това включва хора на заплата с трудов договор по Кодекса на труда, хора на изборни длъжности, църковни служители, мениджъри със заплати по договор за управление, спортисти и т.н. Над 8000 лева са 19537 човека, от които 13034 са по Кодекса на труда. Тези стотици хиляди със заплати над 5000 или над 10000 лева са фикция.
39
5
 
0
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Ви не разбрахте ли ,че с ГЕРБ и Борисов начело на държавата дълго ще мизерувате ???!!!
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Криза незапомнена от Голямата депресия, Двуцифрен спад на БВП,двуцифрена безработица,България страната с най голямата депопулация и най ниските доходи! И на всичко това да се изтъпаниш и да проповядваш,че НИ имоти щели да поскъпват е меко казано малоумие!
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай вече имат ръст на икономиката, но там целта беше да се спре епидемията, а не да се осигуряват легла в болниците.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пецатаДа, вероятно си прав! Не ми се вярва толкова много хора да забиват купища пари в безперспективен и неуреден квартал при положение, че ни чака кой знае каква криза.
35
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
34- НСИ, КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ 2020Г ИНФЛАЦИЯ 1.3%, ЧЕРВЕНИТЕ ДРУГАРИ 2007Г НИ ВКАРВАТ В ЕС С ИНФЛАЦИЯ 11.9%, 160 ЛВ МИН ЗАПЛАТА И 102.18ЛВ МИН ПЕНСИЯ- ДНЕС МИН ДОХОДИ Е ЧЕТИРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ- А СЕГА ОТВОРИ ЕВРОСТАТ И ПРОВЕРИ ГЕРМАНСКАТА НАЙ МОЩНА ИКОНОМИКА ДАЛИ Е УВЕЛИЧИЛА МИН ДОХОДИ ЧЕТИРИ ПЪТИ- НЕ Е...СЕГА МАРТ КАТО ИЗБЕРЕМ ЧЕРВЕНИТЕ И ЩЕ СМЕ ПАК МИЛИОНЕРИ.
34
0
 
4
 
! Отговори
пецата преди 3 години
до обърках се , можеш да познаеш строител и брокер че печели когато се оплаква, а когато не печели казва че всичко е супер и направо не може да смогне да прибира париаз имам познати които се набълбукаха с ипотека през лятото 2020 , тоест след пандемията , едното семейство и двамата са безработни и чакат дете, другото семейство- единия е безработен от 3 г другия крета , не знам дали знаят нещо което аз не знам, не бих взел никога ипотека в такива смътни времена, явно като нямат какво да губят..
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Депозитите се увеличавали? Увеличават се, щото милионерите депозират милиони. Обикновените хора и бих казал голяма част от средната класа /за безработните и на ръба изобщо не говоря/ просто нямат възможност да спестяват. Отделно от това цените постоянно растат и то на фона на тази криза. Да кажеш, че търценето се е увеличило - НЕ. Тогава докога ще растат тези цени бе, кожодери?
32
9
 
4
 
! Отговори
обърках се преди 3 години
По обяд се видях с приятел-строител, който твърди, че цените на апартаментите - и то не другаде, а в Манастирски ливади, там са му обектите - продължавали да растат и хората масово изкупували на зелено на 1400-1500 евро. Струва ми се странно на фона на случващото се, но вече не знам в какво да вярвам.Аз си мечтая за малък парцел със сгробяема къщичка край София, но не смея да изръся 30 бона, защото не знам дали после ще ги изкарам.
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казват, че след като пандемията свърши, а тя не се очертава да свърши скоро, кризата щяла да бъде жестока. Даже нашата Тиква така казваше. Е, тогава какво харчене да има по време или след КОВИД? Никакво. Който очаква някакво харчене или голям ръст е в заблуда. Всеки скатава пари за черни дни и чака края на света. Какви харчения, какви инфлации и т.н.? Нищо подобно няма да има. Хората ще пестят, държавите ще харчат от заеми. Това е.
30
3
 
11
 
! Отговори
КръговаИкономика преди 3 години
Брюксел има План - ядете си акото, и пиете своят пиш - това е Зелет Живот без Глобал Топло!