За изборната 2021-а коронавирусът - "главният кръчмар" в сметките

Ще видим ли двубой Борисов - Радев на президентския вот?
110
За изборната 2021-а коронавирусът - "главният кръчмар" в сметките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коронавирусът ще бъде главният кръчмар в сметките на всички. Така социологът Първан Симеонов коментира предстоящата изборна за България 2021-а година пред БНР.

Той открои два варианта за следизборна тактика - или всички срещу ГЕРБ, или възроден ГЕРБ.

"Първият е всички срещу ГЕРБ, в който да се събере несъбираемото. Под формата на експертен или програмен кабинет, който да свърши някаква черна работа. Може би с ограничен мандат, а после страната спокойно да легне на нови релси. Нещо, което гледахме в злощастния опит "Орешарски". От мъдростта на тези хора ще зависи дали ще има римейк на 2013-а година и това ще е лошият. Вторият вариант е да се създаде ново пространство за маневриране на ГЕРБ. Тук въпросът е ще се промени ли ГЕРБ и ще се промени ли ДПС", коментира изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл".

Борисов си е представял 2020-а година като исторически бенефис след успехите през 2019-а - срещу Цветан Цветанов, срещу БСП и срещата с Доналд Тръмп, смята Симеонов.

"Тъкмо протестите и коронакризата настървяват Борисов да мисли за още управленски мандат, защото той иска да остане с добро в историята, а 2020-а не предложи такава възможност", посочи той.

Във връзка с появилата се хипотеза за Николай Младенов (бивш министър в правителство на Борисов и пратеник на ООН за Близкия изток) като бъдещ премиер на България, Симеонов коментира:

"Това може да е спекулация и нищо особено, но е показателно за ветровете, които ще духат в България през тази година и трябва да ги наблюдаваме. Сагата с Младенов е симптоматична с това дали ще продължава американизацията на региона на Балканите. ... Бойко Борисов има подкрепа от САЩ. Президентът Румен Радев започна да говори изключително активно за инициативата "Триморие". Главният прокурор Иван Гешев намира контакт със западните партньори. ДПС е евро-атлантически ориентирано. Един от основните процеси е дали България ще продължи да се придвижва към американска орбита".   

Социологът не изключи двубой между Бойко Борисов и Румен Радев на предстоящите президентски избори, но подчерта, че Борисов не би бил в много добра позиция, защото настоящият президент има обществено доверие.

"Едно скарване на БСП с Румен Радев може да доведе до разцепване в лявото пространство", прогнозира Първан Симеонов и посочи, че Корнелия Нинова е един от малкото политици, които завършват годината на плюс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
тъпото преди 3 години
До Анонименлустрация казваш....абе трябваше да се направи ама преди трийсетина години...........
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво да каже един социопат уж социолог?
27
10
 
3
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Отстраняването на крадливата и некадърна гербаджийска дружинка не е политическа, а национална задача. Само когато това стане, тогава ще можем да се отлепим от дъното. След три мандата на Бойко вече изоставаме и от предпоследните в ЕС. Необходимо е единодействие между всички партии, които мислят за бъдещето на България. Иначе няма да стане.
26
0
 
0
 
! Отговори
т*ото преди 3 години
До ТикволандияСамо като дойдат на власт *** и всичко става на 6......Наглеци...
25
5
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
Не става ясно защо политическия труп Радев е изтипосна на новина за избори?Той няма да се кандидатира за никой изборен пост, защото му е ясно, че ще стане за смях.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като му гледам конкуренцията олеле мале,тиквата ще изхвърчи при наистина силен кандитат със широка обществена подкрепа иначе пак ни чака нов бардак със стари,сещате се!
23
7
 
6
 
! Отговори
Пернишка секта преди 3 години
Борисов поръчва смъртни присъди на неудобните!
22
8
 
7
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Докато не се оттървем от Бойко и дружинката му няма да се отлепим от дъното на ЕС. Ще си останем най-бедната и корумпирана държава с най-бързо намаляващо население.
21
1
 
6
 
! Отговори
Перник секта преди 3 години
Не, че нещо но от военен и полицай видяли ли сте нещо добро, това са хора на репресиите и воайорството!Северна Корея пасти да яде!
20
1
 
3
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 години
Борисоff не може да бъде Президент, понеже е свикнал да бъде Началник на държавата и ще му е скучно, ще му липсва ИНСПЕКТИРАНЕТО, няма да може така смело да РАЗПОРЕЖДА..................!
19
6
 
7
 
! Отговори
кобрата на горбачов преди 3 години
Тоя и обувките не може да лъсне на Бойко!!!
18
2
 
8
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Бойкикев и Генерал Атанасов и те са с комунистическо минало:):):)
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ги гледам тия двамцата чудя се кой тях е по-голЕм комунист, издигнатия от БСП или шефа на шайката.
16
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да се пънат разни политолози и други врачки, срещу ГЕРБ има една плява и разни мишки. Изборите идват друзя, няма кой а? Гадно ви е ама това е положението. Просто не ставате.
15
4
 
2
 
! Отговори
Нострашкафос преди 3 години
При тия издънки загубата ще е факт !
14
5
 
9
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Корнелия Нинова е на +единствено само с това,че Мутафчийски я излекува от Ковид,щото с това наднормено тегло все си беше гушнала букета:):):)
13
1
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
*** туулупи
12
1
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Всичките на власт са продажни про-еврейски *** - до един! Иначе никога няма да са на власт...
11
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се нарича управление чрез бедствия. Създават си изкуствено пандемии, суши и бедствия и след това ви управляват чрез страх и терор. Това е най-лошия възможен вид управление. Защо изобщо ги търпите да ви управляват?
10
2
 
3
 
! Отговори
ако преди 3 години
избирателя има толкова къса памет и ковида да е водещ при изборите значи наистина са 80% еднокнижниците . а идеята не е само да се смени герб с други подобни...бсп,дпс а трябва коренно да се промени това кой и как управлява държавата. заради това трябва да се гласува за технократи а не за лица участвали в управлението през последните 30 години.партиите трябва да имат ясно разписани програми точки по точки и с време за изпълнението им