41% от българите живеят в пренаселени домове, в ЕС - 17,2%

Евростат: 11,5% от съгражданите ни обитават твърде големи жилища
5 яну 2021 20:10, Анисия Иванова
117
41% от българите живеят в пренаселени домове, в ЕС - 17,2%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Малко над 41 процента от българите живеят в пренаселени жилища, сочат най-новите данни на европейската статистическа служба Евростат. Това означава, че те нямат достатъчен брой стаи за размера на домакинството си.

По този показател България се нарежда на трето място сред страните членки на Европейския съюз след Румъния и Латвия. В тези страни делът на обитателите на пренаселени жилища е съответно малко под 46 и 42 на сто, съобщава БНР.

Средно за ЕС показателят е 17,2 на сто обитатели на пренаселени жилища. Данните сочат, че най-ниски са нивата на пренаселеност в Кипър, малко над два процента, Малта - 3,7 на сто и Холандия - 4,8 процента.

В сравнение с 2010 година картината през 2019, за която се отнасят най-новите данни на Евростат, показва, че има спад на обитателите на пренаселени жилища.

За България преди десет години делът им е бил малко над 47 на сто, а за Съюза като цяло 19 процента.

Същевременно Евростат отчита, че в ЕС повече от един на всеки трима души живее в недостатъчно обитавани жилища през 2019, което означава, че жилищата са твърде големи с излишни стаи и по-конкретно излишни спални, съпоставени с нуждите на съответното домакинство.

Делът на обитателите на такива жилища у нас е 11,5 на сто. Държави, където под 15 процента от населението живеят в такива жилища, които се смятат за твърде големи за нуждите им, са Румъния - със 7,7 на сто, Латвия - малко под десет на сто, и Италия - 14,2 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко и станалу с коментатурити?
92
0
 
7
 
! Отговори
Илюминатор преди 3 години
Зарибяват ви да купувате надценените коптори на мафията чрез такива статии. Не им се връзвайте. Пълно е с необитаеми имоти.
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Milan FuskКви навлеци са се махнали бе ?Я отиди в някой по-голям град,да видиш какво става там! Застроява се всяко свободно петънце ! Няма въздух вече за дишане.Всичките *** се набутаха в нопостроените сгради,голяма част от които вече заприличаха на казармени постройки и общежитие.Коли колкото щеш,гмеж,задръствания,липса на места за паркиране! Ужас и дива селяния!
90
2
 
0
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
До АНЕ МОЖЕ!Само нашите хора имат по много апартаменти,но те не трябва д а плащат данъци!
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е фейк,дон бацицони е Усигурил за Фсички лично и персонално по 100 квадрата!
88
0
 
6
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Евростат прави изводи само по данни от ГРАО. 3 млн. нашенци са в чужбина, но имат адр. регистрация тук. А и "гласуват", да не забравяме.
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ще се блъскат младите при старите - имайки предвид тези цени на имоти у нас....
86
1
 
7
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
Докато все повече младежи вкл. и 40+ годишни продължават да живеят при мама и татко, това е статистиката. Причините са много - най-вече финансови, но и със слуги е по-комфортно... те тия слуги си запушват ушите от време на време, но пък винаги "детето" знае къде са му чорапите и гащите, нахранено е, изпрано и изгладено
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това сигурно не е в България. Или е правено в паралелна вселена. То не останаха хора в тая държава вие ми говорите за пренаселени жилища.....да може и да са пренаселени в някой от ромските махали. Ама и за там не вярвам. Те повечето млади роми и те заминаха на запад.
84
11
 
18
 
! Отговори
А преди 3 години
Пълно е с празни апартаменти, купени с цел инвестиция. Заради лошата данъчна политика. Трябва двоен данък на всяко второ жилище, троен на трето и т.н. и без отстъпки ако не живее в него
83
4
 
1
 
! Отговори
Milan Fusk преди 3 години
Добре че дойде демокрацията че да се махнат навлеците. На който не му харесва да си ходи . Държавата да им плаща да си стоят в чужбина .
82
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. В София, в панел ката са баба и дядо, със сина, снахата, внуците... А в същото време имат къща на село с 2 декара двор, празна.
81
4
 
23
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
Това проучване сигурно е правено в София сред млади семейсва.Тук се плащат безбожни цени за кутийки с по 1-2 стаи, в площта на апартамента ти хващат общите части, че дори станите, няма нито мази, нито тавани, нито паркоместа/гаражи.Реалната цена е надвишена 6-7 пъти.
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако анкетата е правена в някой квартал със специални граждани, може и да е така. Но в нашия град даже и те емигрираха.Майка ми живее сама в къща с 5 стаи, общо в четири съседни къщи днес има двама!!! човека, а в моето детство хората бяха 19. Ние сме двама в апартамент от 90 квадрата.
79
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам как е за другите градове. Една позната работи като инкасатор по водата и каза, че в Плодвив в кв. "Столипиново" къщите са празни. Палати по на 3 етажа са с пуснати решетни и са запечатани от собствениците. Над 800 къщи са трайно затворени. Имам и един приятел учител в едно от училищата в квартала там. Той казва, че трайно необхванати деца от уязвими групи са хиляди. Няма ги на адреса. Търсили са преди пандемията по 80 адреса са обикаляли за дни. На адресите няма жива душа. Питайте РУО!
78
4
 
12
 
! Отговори
до 89 преди 3 години
София не е България.
77
2
 
5
 
! Отговори
Перник секта преди 3 години
И за капак слагат камери на покривите да гледат съседите отсреща!Някакъв Васил от Изток слага камери да гледа съседите голи и да лъска бастуна,а иначе е уше от ДАНС!
76
1
 
7
 
! Отговори
Ангелаки преди 3 години
До 76 Да не е луд някой да живее на най мръстното кръстовище в Европа, да не може да си отвориш и прозореца даже.....
75
2
 
6
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Продажбите пак са спихнали
74
1
 
17
 
! Отговори
У преди 3 години
Има всякакви случай! Не може да се обобщи на база лични наблюдения. Брат ми например живее под наем с дъщеря си, а в същото време имаме наследствен апартамент-празен. Може да си позволи лукса с наема, има парко място, сот и т.н. А покрай блока дето беше майка ни е самия Ад. Няма място, драскат, чупят, клошари, пияни-96 апартамента! Преди време им откраднаха вх. врата, а във фоаето един живя 4-5год с едни песове. Как се живее на такова място? Напоследък взеха да го оправят, гледам боя, круши вече