Донка Байкова: Хоум офисът предразполага към напълняване

Информираната домакиня прави менюто по-леко
5 яну 2021 13:19, Анисия Иванова
16

Празниците са нещо много хубаво, но често са свързани с прекалена консумация на храна. Как да минем през празничните дни едновременно с пълна трапеза, но и сит, и здрав стомах?

"За съжаление започваме по необичаен начин трапезите - с концентрирана напитка, минаваме през 7-9-11 ястия на Бъдни вечер, веднага следва Коледа с коренно променен модел на хранене (кисело зеле с пуйка или свинско, баница, коледни сладки, свинска мас) и стигаме до Нова година, след която идва низ от именни дни", обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

"Убедена съм, че през последните години нашите сънародници са по-информирани и няма бум на обостряне и отключване на остри стомашно-чревни заболявания. Информираната домакиня, която определя модела на хранене на цяла фамилия или приятелски кръг, е тази, която прави менюто по-леко. Тогава няма да има проблем", увери тя пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът по хранене съветва да сервираме и отсервираме ястията като в луксозните ресторанти - зрителният анализатор да не дразни консуматора. Да отсервираме предястието навреме и да сервираме основното. И така през половин час, за да не преяждаме.

Винаги пауза, защото храната в стомашно-чревния тракт се поема на нива, тя не се разбърква. Имаме възможност да минава поетапно към дисталните отдели на дебелото черво", подчерта проф. Байкова в студиото на "България сутрин".

Тя припомни, че депресията е друг фактор, който кара хората да прилагат метода на емоционалното хранене. А концентрираната храна - месо и риба, се поднася с букет от съставки с високо водно съдържание, богати на витамини и минерали.

"Задължително трябва да има течност, но трябва да е вода, айрян или домашно приготвена цитронада. Алкохолната субстинация - никога не на гладно. Жените имат два пъти по-ниска поносимост от мъжете към алкохола", припомни  проф. Байкова.

През зимния период трябва да консумираме сезонни продукти и да си набавяме селен, цинк и витамин D, ако имаме дефицит, тъй като те биха ни предпазили от по-тежко протичане на коронавируса.

Проф. Байкова предупреди, че преминаването към хоум офис предразполага хората към напълняване, ако не повишат физическата си активност и не преминат към контролирано хранене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Рабин преди 3 години
Аз ям от сеното на козите, като им сложа в яслата да се хранят. После си преинсталирам линукса, защото не ми тръгва кирилицата.
12
0
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
аз пък откакто съм в къщи свалям по кило на месец. Нормално е, няма ги тези разточителни обяди дето правех в ресторантчето до офиса. Сега в къщи един бърз сандвич и обратно на бюрото. Ако изобщо се сетя да обядвам.
11
0
 
3
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
У нас за празниците се правят тежки софри и трябва да се натъпчеш и напиеш като хипопотам.
10
0
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Ооххххх, ако знаете как се намаах на обед :)))))))))))))))))))))))))))))))
9
0
 
4
 
! Отговори
чапкънин преди 3 години
А защо трябва домакинята да измисля менюто? Вкъщи аз готвя много по-добре
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Донка май търси оправдание за килограмите си..
7
0
 
6
 
! Отговори
У преди 3 години
Българите не се хранят умерено, а се правят софри като за края на света, особено по празници. Аз срещам доста затлъстели от всякакви професии, има даже строители и хора с лопати, дето би трябвало да са по- сухи. Понеже съм пътувал много, се учудих че и в Азия са почнали да наддават и вече се срещат пълни. Най дебели обаче са една държава в Тихи океан- Науру/ или подобно.. Хапвайте умерено и няма страшно, това е!
6
0
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Тая специалист по хранене???!!! Вижте я само колко кила е !!! Тя себе си не може да храни здравословно,тръгнала другите да учи !!!
5
0
 
7
 
! Отговори
IT преди 3 години
Така е. Аз като почнах работа 2012 бях 72 кг. Само първата седмица ходех до офиса, след това главно хоум и веднъж месечно се събирахме с колегите. Сега 9 години по-късно съм 104, но най-много качих след, като се ожених 2014.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хоум офиса е супер, не харчиш пари за пътуване, пестиш поне 2 часа на ден от блъскане в трафика/ време, което може да ползваш за спорт/. Не ядеш джънка от близкия мол, и не плащаш 7кинта за салата от половин домат с имитиращ сирене продукт, щот било ресторантчето на топ локация и да избием наема. Надявам се да се даде избор, на тези които имат желание да са хоум.
3
0
 
9
 
! Отговори
хехе преди 3 години
Проф. Байкова е доста мазничка и все преглъща лакомо като обяснява за манджите :)Точно като в луксозен ресторант ще почна да отсервирам през 30 мин., сякаш не ми стигат бачкането и чистенето.
2
0
 
9
 
! Отговори
Освиенцим преди 3 години
Досега не съм видял някой две дебел,а да не яде
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... и още повече предразполага към изкукуригване.