Експерт: Причината за трафика на хора се корени в бедността

Стотици случаи остават извън статистиката
5 яну 2021 13:12, Анисия Иванова
10
Експерт: Причината за трафика на хора се корени в бедността
Снимка: Pixabay

През 2020 година у нас има официално регистрирани 404 лица, пострадали от престъплението трафик на хора. Цифрата е само върхът на айсберга, защото тези лица са свидетелствали в съда. Пострадалите в страната са многократно повече. Това обясни пред БНР Росица Янева, секретар на регионалната комисия за борба с трафика на хора в Бургас

Сред причините да не се съобщава за трафика на хора са свързаност с извършителите - понякога емоционална, или друга зависимост като дълг или страх.

„Причината за това престъпление се корени в бедността. Когато социалната обстановка е сложна, трудна, то тогава хората търсят начин да се справят и по криминален начин се опитват да излязат от крайната бедност“, коментира Янева. По думите й икономическите причини обуславят мащаба на това престъпление.

Устойчива е тенденцията най-много да са пострадалите от трафик с цел сексуална експлоатация.

В някои региони на страната разпространен е трафикът на бременни за продажба на бебета в Гърция и в Кипър. Само отделни случаи обаче стигат до институциите – до полицията, социалните служби или до комисиите за борба с трафика на хора. По официална статистика всяка година между 50 и 100 жени у нас са жертва на такъв тип трафик. „Осъдените трафиканти са по-малко, те са може би в рамките на 10-20 души“, посочи Янева.

„Когато се установява, че деца в ромските квартали нямат ЕГН, нямат акт за раждане тук, в България, тъй като са родени в Гърция, не се е случило по някаква причина осиновяването там и са се върнали при родителите си в България.“, каза още тя.

Тези деца живеят в абсолютна мизерия и извън всякакви социални и образователни системи, подчерта Росица Янева.

От края на миналата година е в ход национална кампания срещу трафика на бременни жени. Създадена е анимация, онагледяваща проблема. Ежегодно много хора биват въвлечени и в трафик с цел трудова експлоатация.

„Искаме да стигнем именно до тези общности, до тези изолирани групи и да им разкажем какви са последствията, как се случва това престъпление, как ги набират, как ги убеждават, какво се случва по схемата“, поясни Янева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!Откриха топлата вода!
9
0
 
2
 
! Отговори
селтак преди 3 години
Заслужава всичките нобелови награди за това авангардно откритие ,което промени света !
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даная Танева е организатор на престъпна група. Занимава се с предлагане на момичета срущу много високи суми. На ден превъртат много пари! Интересно, защо никой не я закача? Кой и е чадъра?
7
0
 
3
 
! Отговори
... преди 3 години
Значи тряфика на хора на наркотици и уръжия, това което ни се казва е само 5 макс 10% от реалноста! Винаги като гледам разни предавания как хващали наркотици по границите и се питам добре де вие един хванете ама 10 изпуснете! Така, че тия неща ако искаш да имаш някаква реална представа, то вземаш статистиката умножаваш по 40-50 и тогава това числото може и да се доближава да реалната обстановка! Та така!
6
0
 
1
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Не е виновна бедността а ДНК то на определени хора, които се чувстват свободни и неангажирани към никого и нищо вече 1000 г на този континент. В замяна никоя държава не прави нишо за изселването им. Има опити за изтребването за кратко от 15 до 18 в но не достатъчно. Нужни са няколко дози от ваксината
5
0
 
9
 
! Отговори
хух преди 3 години
такова прозрение. Не мога да повярвам! Как ли е стигнал но него!?
4
0
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
А пък причината да се напием е, че пием.
3
0
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
А пък причината да се напием е, че пием.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такъв проблем имаше в тоталитатаризма , но държавния апарат отделяше много средства от бюджета и от тия си създаваше сигурни послушници. След това парите секнаха и метода продължи в сенчестия бизнес.Със знанието на МВР./полиция,сутеньор, магистралка/
1
0
 
9
 
! Отговори
weiss преди 3 години
ей, ама много умен тоя експерт.....