Здравни експерти пред Радев: Гласуването като мерки не е по-различно от пазаруване в супермаркет

Специалистите поискаха ваксиниране на заетите в изборите
Обновена: 5 яну 2021 15:42 | 5 яну 2021 15:12, Веселина Йорданова
104
Здравни експерти пред Радев: Гласуването като мерки не е по-различно от пазаруване в супермаркет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-рисковите групи в изборния процес да бъдат ваксинирани. За това се обявиха здравни специалисти на среща при президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Те предупредиха обаче, че трябва да се работи с поне 40 дни аванс. Като такива бяха посочени хората, които ще обгрижват гласуването с урни в ковид отделенията или за карантинирани по домовете.

Още по темата
В края на месеца ще може да се каже какво е развитието на пандемията у нас. Това стана ясно от думите на вирусолога проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология.

Малък е броят на хората, които се изследват в момента и това е неравномерно, за да се правят изводи, аргументира се тя. Освен това тепърва ще се оценява ефектът от изминалите празнични дни.

По-рано Радев се срещна с представители на НОЩ във връзка с безопасното провеждане на предстоящите парламентарни избори, за които държавният глава трябва да насрочи дата.

Проф. Аргирова изрази опасения да не се вземе решение от здравните власти за по-дълъг период от настоящия от 21 дни между две ваксинации при един човек. Според нея няма да имаме истинска грипна епидемия тази година, от това, което се вижда до момента. Аргирова смята, че трябва да има поне три протокола за действие за вота, според това в каква фаза е пандемията пик или спад.

За да се достигне ваксинация при болшинството българи (4 млн.), трябва да ваксинираме всеки ден 400 дни, като от третата седмица трябва да ваксинираме 20 хил. души ежедневно, пресметна проф. д-р Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН.

Той подчерта, че двете имунизации са задължителни с една и съща ваксина в рамките на трите седмици, без периодът да се удължава. За момента не е ясно дали една ваксина е по-добра от друга, нито каква ще е продължителността на защитата.

"Най-лошият сценарий е една година, няма ваксина за няколко месеца, винаги е по-дълъг период, даже 4-5 години", каза специалистът, но допълни: "Трябва честно да се каже, че не знаем".

Той подчерта, че прекаралите заболяването също получават не по-лош имунитет от този при ваксиниране. Според него не е добра практика държавите да рекламират една или друга ваксина.

Чорбанов изтъкна и друго - голямата разлика между ниската заболеваемост от вируса, но висока смъртност. В разговора беше допуснато, че това се дължи на здравната система, лошото здраве на българина въобще и други фактори.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев, началник на отделение в Медицинския институт на МВР, каза, че според социологическо проучване около 15% са тези, които не смятат да се ваксинират, около 40% изчакват, също толкова смятат да се ваксинират.

Комуникационна кампания да бъде поета и да подейства с адекватни послания, ако научната част вземе консенсусно общо решение. Да започне кампания за ползите от ваксинопрофилактиката въобще, да се мисли за логистиката с различните ваксини, препоръча той.

По думите му от медицинска гледна точка много по-добър ефект върху здравето на нацията ще има бързо приложение на налични ваксини, защото иначе вирусът може отново да мутира.

Гласуването като процедура и мерки не е по-различно от пазаруване в супермаркет, смята Симидчиев.

Предизвикателство за него ще е гласуването на карантинираните по домовете им, защото само може да се гадае колко ще бъдат те. Той посочи три фази, свързани с изборите, а като рискови - събирането и движението на хора, например по партийни централи или при броенето на бюлетините.

Трябва да се използва само и изключително интернет, печатът и социалните мрежи за кампанията, не си представям никакви събрания и концерти при тази ситуация, коментира проф. Аргирова.

Разработваната в България ваксина е на етап, в който се чака разрешение от здравните власти да се започнат предклинични изпитания върху животни. Те ще дадат информация какво може да се очаква във времето, какви странични ефекти ще има, да се привършат научната част на експериментите, съобщи Андрей Чорбанов.

Според президента Румен Радев въпросите остават много повече от отговорите по отношение на здравната политика. Навременна, всеобхватна и надеждна информация, посочи президентът ката фактор за вземане на решение, както и намирането на научен консенсус, "защото в момента нашето общество се бомбардира от всякакви послания".

Държавният глава изрази надежда скоро да има и българска ваксина, защото е убеден, че по качества тя няма да отстъпва и че в нея може да има дори по-голямо доверие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Картината зад Маскираният Фигурант е "Цар Симеон Велики пред стените на Цариград." Картина на Димитър Гюдженов.Какъв контраст! Каква ирония на времето! Какво падение!
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев, ИМПИЙЧМЪНТ!
86
1
 
8
 
! Отговори
шопендар преди 3 години
комунист името си мени,но вълчият нрав не
85
6
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До шопендар: Комунисти в България отдавна няма.. Но бивши комунисти като бат'ти Бойко, които се държат за властта като за последно, все още се намират.
84
3
 
3
 
! Отговори
Кой бърза с изборите преди 3 години
Четете статията:"За да се достигне ваксинация при болшинството българи (4 млн.), трябва да ваксинираме всеки ден 400 дни, като от третата седмица трябва да ваксинираме 20 хил. души ежедневно, пресметна проф. д-р Андрей Чорбанов". Може ли правителството на Бойко да организира кампания за ваксиниране, такава че да се ваксинират по 20 хил. човека на ден? Да видя, няма да повярвам. Това не е като да обикаляш държавата с джипНо за да лъсне цялата им некадърност трябва време. Затова избори през Май
83
4
 
9
 
! Отговори
шопендар преди 3 години
комунистите търсят начини да отлагат,за да имат време да се оргаНИЗИРАТ,вируса разби плановете на мераклиите за властта,изборите са предрешени,герб ще гърмят шампанското
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но поне може да пазаруваме онлайн, не сме баш в каменната ера...
81
7
 
0
 
! Отговори
Така е, преди 3 години
като няма електронно гласуване...
80
0
 
1
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 години
До Анонимен 85: Това ли разбра от статията? С това, което си научил от седми и осми клас не е малко. И е по опорната точка. Там сигурно точно това сте учили - как се освобождават рецидивисти и как се уреждат посланици.
79
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изтъква се контраст между ниската заболеваемост и високата смъртност на заболелите. Посочва се една от причините - българите по начало били много болни хора. Ами те - много болните хора - си умират от много сериозните "придружаващи заболявания", както ги пишат в протоколите. А на този починал от Ковид мъж днес на 95 години без информация за други заболявания, правили ли са тест въобще или са го загребали в повелята на общия мейнстрийм.
78
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво бил правил, ами урежда посланници и помилва рецидивисти, това се учи в 7-8 клас. Испуснал се нашия за изборите без да пита никой понеже е фигурант и сега замзва гафа с някакви псевдо-консултации.
77
8
 
1
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 години
До Пенсионер: А ти защо не си гледаш пенсията? С колко умствен багаж решаваш кой колко си може?
76
4
 
1
 
! Отговори
До тролската дружина преди 3 години
Четете:Чл. 98.9. дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него;10. предоставя убежище;11. упражнява право на помилване;12. опрощава несъбираеми държавни вземания;13. наименува обекти с национално значение и населени места;14. информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия Ignoratia non est argumentum - Незнанието не е аргумент
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До тролската дружинати па за няколко рубли почна да преписваш конституцията ли ве?
74
5
 
1
 
! Отговори
До тролската дружина преди 3 години
Четете:Чл. 98.6. назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постояннитепредставители на Република България при международни организации по предложение на Министерския съвет и приема акредитивните и отзователните писма на чуждестранните дипломатически представители в страната;7. назначава и освобождава от длъжност и други държавни служители, определени със закон;8. награждава с ордени и медали;
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До тролската дружинаДо Анонимен 75: Г'лупости са това. Кои са правомощията и задълженията на президента?къф президент е тоя бе? Само съпрове и чукове дрънкат в главата му!
72
5
 
2
 
! Отговори
До тролската дружина преди 3 години
Четете:Чл. 98.Президентът на републиката:1. насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление и определя датата за произвеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание.2. отправя обръщения към народа и Народното събрание.3. сключва международни договори в случаите, определени със закон;4. обнародва законите;5. утвърждава промени на границите и центровете на административнотериториалните единици по предложение на Министерския съвет;
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До тролската дружинаИ какво според вас трябва да прави президента?да се уволнява и да си намери работа като пазач на някой паркинг. За друго не става!
70
3
 
0
 
! Отговори
До тролската дружина преди 3 години
До Анонимен 75: Г'лупости са това. Кои са правомощията и задълженията на президента?За това нещо да напишеш?Какво още не написахте по опорната точка?
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво трябва да прави президента?! Ами той го прави - слуша жена си, Корнелия, Йотова. Само трябва да слуша- за друго не става:))))))))))