Експерти: Президентът не може "да отмени" изборите, но 28 март е рано!

Какви са вариантите за избори по време на пандемия?
130
Експерти: Президентът не може "да отмени" изборите, но 28 март е рано!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът не може "да отмени" изборите. Той има право да определи измежду няколко дати. Това каза доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски".

Думите й са по повод коментара на премиера Бойко Борисов вчера за срещите на президента Румен Радев с представители на здравните власти и здравни експерти.

Още по темата
Имам чувството, че се готвим за президентски, а не за парламентарни избори, каза още тя.

На първата консултация при държавния глава вчера министър Костадин Ангелов според Киселова е бил като "отличник, който не си е написал домашното, когато отива на изпит", а здравните експерти говорели "общи приказки, които по принцип знаем".

Киселова обърна внимание върху липсващата информация как ще се приложат противоепидемичните мерки в етапите от изборния процес след насрочването на изборите. Тя посочи събирането на подписи за регистрация на партии, коалиции, проявите от предизборната кампания, разнасянето на материалите в предизборния ден, как ще са оборудвани членовете на секционните комисии, как бихме гласували машинно, как ще се организира гласуването в лечебните заведения и как ще гласуват карантинираните.

Юристът очерта два варианта - първи, при който провеждаме изборите за Народно събрание, запазвайки сегашната заболеваемост, и втори - с по-висока заболеваемост.

Относно удължаването на срока на личните документи Наталия Киселова заяви, че също има неясноти, защото по сегашните правила хората с документи с изтекъл срок не биха могли да гласуват. Тя обаче призова "да не правим резки движения с промени в Изборния кодекс".

28 март не е подходяща дата заради смяна на времето и климатичните особености, смята Киселова. Според нея датата на вота трябва да бъде преди Великден и Гергьовден, "защото тогава не можете да спрете хората да се събират".

Президентът Румен Радев би трябвало още миналата година да направи консултации коя да бъде датата за парламентарните избори и всичко да бъде съобразено със законовите срокове. Това коментира Любомир Стефанов, преподавател по политически науки в Нов български университет.

"Сега, когато вече е казал "А", трябва да или да кара азбуката докрай, или да обяснява защо е прибързал, взел си е рязко въздух или нещо от този род, за да изглежда като лапсус едва ли не това, което е направил. Това има значение, за да намали щетата върху себе си, а такава безспорно ще има", посочи още Стефанов.

По думите на Стефанов ситуацията от вчерашните консултации на държавния глава със здравните власти относно провеждането на изборния процес в пандемия е "пореден епизод на надиграване между политици с амбиции и учени с реален поглед върху пандемият".

По думите му никой не знае как ще се развие пандемията и ако те трябва да му посочат варианти, те трябва да са поне три – положителен, умерено негативен и ужасно негативен. Това обаче според Стефанов не помага на президента.

"Затова по-скоро той трябва да избере датата на изборите, и съгласно хода на пандемията и необходимостите към този хипотетичен момент  нещата да бъдат наредени", поясни експертът.

Какво биха спечели политическите партии, които биха влезли в следващия парламент от дата, различна от 28 март, която до момента е посочил държавният глава, не е ясно, смята още преподавателят по политически науки.

Освен това според него избирателната активност не предполага някакви свръхизненади. Според Любомир Стефанов най-подходяща дата за изборите е средата на април - партиите да имат достатъчно време, за да комуникират посланията си.

"Да, справянето с пандемията ще бъде основната тема в тази кампания, но ще трябва да се заговори и за други теми, защото все пак пандемията започва да остава в миналото, това не може да бъде решаващият аргумент по време на кампанията", посочи специалистът.

По думите му кампанията не може да остане и само онлайн, което не е лошо, защото така ще се повиши изборната активност. Според последните проучвания тя се очертава ниска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
0
 
! Отговори
Сахар преди 3 години
Баце май е в андропауза.
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На изпит се ходи със знания, не с домашни, уважаема госпожа "експерт". А щаба какво да каже друго освен общи приказки на главния саботьор, неверник и опозиционер? Отидоха там от уважение към институцията, не от уважение към Радев. Фигуранта все повече се оплита в бръщолевенията си. Ще се окаже тежко за него да вземе решение, дори до тоалетната...
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е очаквал от президент Радев да разбира какви ги върши. Държи се като кокона, която иска всички да се занимават с нея.
96
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не чух никъде по медиите да има няколко дати май е пак като за обществените поръчки един нагласен избор от правителството явно с това не е съгласен президентът
95
4
 
1
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Разбира се математици, псиохолози, гробари, poжарникари и чиновници знаят всичко за епидемията... сега се оказа че с преподавателите по конституционно право знаят всичко за епидемията...
94
9
 
5
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Изборите на 28 март и на 1 май Тиквата в затвора.340
93
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
' БСП - Румен Радев е политика който наистина мисли за народа!! '' ................... другари от БСП, нека ви посоча няколко фактора, който вие очевидно не разбирате: - Радев не е комунист, а демократ; - Радев не е русофил, а западник; - Много от възрастните членове на БСП гласуват за Бойко; Когато осъзнаете посочените по-горе факти, тогава може да започнете да вдигате проценти, не и преди това
92
4
 
8
 
! Отговори
Счетоводителя преди 3 години
Качвайте го на един Миг 21 и на север при тоя който го назначи !Там където му е мястото !
91
2
 
4
 
! Отговори
Шах преди 3 години
Сега как ще нагласят бюлетините и машинките. Като още нема дата.
90
4
 
5
 
! Отговори
ноятс преди 3 години
Престанете, моля ви, да критикувате президента! Датата на изборите я определя ВИЦЕпрезидентът. Президентът има само фигуративна функция! :)
89
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие защо смятате една доцентка за "експерт"? От времето, когато един египтолог стана министър на МОН и отмени ВАК, доценти и професори научните съвети на ВУЗ-овете произвеждат на път и под път. Аз вече се чудя как премиерът не е станал академик, а Цв.К. - чл.кореспондент на БАН. Ето и гл.прокурор е решил на 50 години да стане "свободен" докторант по Право, само че не в ЮФ на СУ, а в ЮЗУ! Защо, г-н Гешев, пренебрегнахте юристите от Софийския Университет? Та столицата е Меката на Правото!
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да има никакво отменение на изборита изборите са на 28март и никой няма право да ги смена няма такъв закон избори точно на време и то на 28март
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кога е казал че иска да ги отмени ако е така моля цитирайте.какви са тези коментари на коментара.
86
2
 
3
 
! Отговори
БСП преди 3 години
ЕЙ ЗА ТВА ОБИЧАМ ДПС ЩОТО СЕ КОАЛИРАМЕ ПО БЕЗ ***
85
1
 
0
 
! Отговори
ЗДРАВЕЙ преди 3 години
ЗНАЧИ АЗ ИМАМ ВИДЕОТО КЪДЕТО ПРОБВЕАТ СУТИЕНААКО ГО ИЗКАШ НЯМА ПРОБЛЕМАМА СА ГРОЗНИ СКУМРИЙ
84
3
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Експерт до експерта,другар до бойковиста....
83
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ква пандемия ве, приключихме с епидемията.
82
10
 
14
 
! Отговори
Лелеее! преди 3 години
Може ли да е толкова *** един фигурант ,поставен на този стол само с помощта на ДПС , днес да заявява , че ДПС била партия на Пеевски и да реже клона ,на който седи ,пред всички ?
81
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избори след масовата ваксинация,значи есента на тази година,по-добре по-късни избори отколкото незнаен брой хиляди и хиляди мъртви.Както сме я подкарали мъдрият български народв мирно време ще даде повече жертви от пандемията преди 100 години по време на война.За това обаче и правителството носи огромна вина,дори Борисов няма търпение д аима избори,май не иска повече да е премиер.Хубаво,ама нека попремине тоя ужас,пък да ходи да си гледа внучетата.Отменете и преброяването!
80
12
 
15
 
! Отговори
Фигурант и туй то ! преди 3 години
Кукловодите на Фигуранта го смъмриха за датата на изборите и той клекна в партер и започна да се консултира ......