Маслото 2,3 пъти по-скъпо у нас от ЕС, кашкавалът - с 82%

Спад на производството на българско свинско с една четвърт
6 яну 2021 13:35, Елка Василева
59
Маслото 2,3 пъти по-скъпо у нас от ЕС, кашкавалът - с 82%
Снимка: "Монитор"

Към края 2020 г. средните цени на едро на кравето масло у нас са били с 2,28 пъти по-високи, отколкото е средната цена в страните от Европейския съюз. При кашкавала цените ни са средно с над 82% по-високи.

Това сочи последният бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). През декември у нас средната цена на едро на маслото е 15,12 лв. за кило, а за общността - 6,61 лв.

Малко по-ниски са разликите в цените при кашкавалите. Българският масов кашкавал „Витоша“ през миналия месец се продавал на едро средно по 11,07 лв./кг, а аналогичният продукт - сиренето „Чедър“ в другите страни - по 6,06 лв.

Единствено при изкупните цени от производителите на суровото мляко българските цени са по-ниски. Причината за това е, че данните са за 13-те нови членки, приети в ЕС след 1990 г. Средното ниво за тях е 68,47 лв. за 100 кг, а у нас - около 63 лв. Доц. Божидар Иванов от САРА обясни за „Монитор“, че в останалите - по-старите членки на Общността има по-различна политика на изкупуване на млякото, която предполага и по-високи цени. По думите му изкупните цени в Гърция, Италия и някои северни страни в Европа са много по-високи, отколкото в други, като причината е в по-голямата регулация на пазара. „Там по-високите изкупни цени задължителни. В Западна Европа пазарът е доста регулиран, почти цялата част се изкупува по договори и има формула за формиране на цените, която се следи на базата на ценовите индекси на млечните продукти“, поясни доц. Иванов.

Данните на САРА сочат още, че в периода януари – септември 2020 г. в България са произведени 45,9 хил. тона свинско месо или с близо четвърт по-малко спрямо година по-рано. Спадът се дължи основно на разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС). Вследствие на заразата поголовието намалява със 162 000 животни в сравнение с 2018 г. През първите пет месеца от годината цените на тон кланично тегло на свинското бяха с 27% по-високи на годишна база. Пандемията от COVID-19 обаче сви търсенето на продукта и цените полетяха надолу, като от месец юни те са под равнищата си от 2019 г.

Данни са последното четиримесечие на 2020 г. разкриват, че килограм кланично свинско месо ще ни струва с 0,30 лв. по-малко през първият отчетен месец, отколкото през последния. Докато през септември тон кланично тегло на свинското е се е търгувал за 3794 лв., през декември прогнозната му цена е спаднала до 3500 лв. От САРА очакват, че тя ще се задържи на същото равнище и през първия месец от новата година.

Въпреки тенденцията за поевтиняване, цените у нас остават по-високи от средноевропейските.

COVID-19 промени и вкусовите предпочитания на нашенци – свинското на трапезата ни започва бавно да отстъпва място на пилешкото. Повишеното търсене на алтернативата на коледната пуйка пък повлия на цените му, които се увеличиха значително. Прогнозни данни сочат, че тя ще се повиши със 100 лв. за тон кланично тегло още през януари 2021 г. спрямо месец септември през изминалата. Оценки предвиждат средногодишната цена на пилешкото месо да бъде 2,86лв./кг или с 0,09 лв./кг по-малко спрямо средната за 2019 г.

По отношение на говеждото и телешкото месо бюлетинът на САРА показва, че от началото на годината до месец юли цените за тон кланично тегло са се повишили спрямо тези през 2019 г. След поевтиняването на свинското през август обаче средно с 9% поевтиняват още говеждото и телешкото.

Очакванията са средната им годишна цена да достигне 4,35 лв./кг - при 4,23 лв./кг за миналата година и 4,15 лв./кг за 2018 г.

Прогнозният доклад на Европейската комисия гласи още, че потреблението на свинско месо на глава от населението е Европейския съюз ще намалее с 1,4 кг през следващите десет години, а това на говеждо – с 0,9 кг. Консумацията на пилешко пък ще продължи да расте.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: маслоцениескашкавал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
няма контол преди 3 години
- няма и България!
44
0
 
3
 
! Отговори
Ученика преди 3 години
Всички монополисти в БГ си цакат където трябва за да си развяват коня както си искат...Началника гледа отгоре...
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплатите ни са 2-3пъти по ниски къде е контролът няма такъв
42
1
 
1
 
! Отговори
Е преди 3 години
Кой потребител го интересуват цените на едро ?! Средните цени на тия стоки на запад са в евро приблизително колкото са в България в лева - например кашкавалът и говеждото са около 10-15? за килограм.
41
0
 
12
 
! Отговори
Така е преди 3 години
В Полша, в ЛИДЛ килограм Гауда е около 12 злоти, както Едам и Царски. Само за справка, това е около 5 лв. Също, можете да си купите хляб тип "Добруджа" на промоция за около 50-60 гроша, т.е. под 30 стотинки и супер пълнозърнест хляб за под злота, т.е. под 0,40 лв... Въртят и други промоции: например 8 бири на цената на 4, барабар с бутилките. Будвайзер и куп хубави марки за стотинки. А тука ни цепят яко с цени, мамка им и *** в картел.
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гладните западопоклонници дават примери с някоя промоция на стара стока с изтекъл срок на годност. Видели веднъж евтино преоценено сирене, купили си от далаверата и се хвалят вечно.Имаше евтино сирене с палма и сухо мляко.Субсидиите за храненето на европейците на Запад аса много по-големи.На Запад всички хора са на купони за храна под форма на държавни субсидии.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали избиха на хората свинете,как да има българско производство.
38
0
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
гръчкото сирене "Петра" във Виена-2 евро за опаковка от 200 грама.Същата опаковка вонден в Билла-ШЕСТ български лева...ай сега де!...В най-бедната Територия,цените най-високи!!..как си обяснявате тоя ФЕНОМЕН?../освен с ФАКТА,че ПРОДАЖНИТЕ ни политикани просто са КОЗИРУВАЛИ на "Големите вериги"../..И не е само това сирене!..Просто го споменах...За повече инфо,просто прочетете статията,но СЕ ЗАМИСЛЕТЕ все пак!..Само едно.."Еми така шаа!" НЕ Е ДОСТАТЪЧНО!
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОЖЕ ДА СТЕ ДНЕС,А МОЖЕ И ДА СТЕ ВЧЕРАШНИ,НО ОПРЕДЕЛЕНО ТИЯ ДЕТО ВИ ПРАВЯТ СОФТУЕРА СА TIKWENICI
36
1
 
10
 
! Отговори
Това за цените преди 3 години
въобще не е вярно, обаче за съжаление качеството е далеч от това, което може да се нарече с думите "масло" и "кашкавал" и няма много общо с кравите, но пък веганите може да го консумират без да се притесняват, че нарушават режима си. В ЕС продуктите до голяма степен се правят от хора, които отглеждат животните и оползотворяват тяхното мляко. Фермерите нямат достъп до палмово масло и сухо китайско нещо, така че правят масло и кашкавал от каквото имат - мляко от крави, кози или овце.
35
4
 
4
 
! Отговори
Хаахх преди 3 години
И масло за 6.50 лева за килограм ,хахахаха.
34
11
 
5
 
! Отговори
Хаахх преди 3 години
Абсолютни лъжи ,нека ми намерят в Англия или Германия сирене чедър за 6 лева килограм.
33
0
 
10
 
! Отговори
Немо преди 3 години
До Тошо АфриканскиИ то едно филе Елена......да ти се прииска веган да станеш... :)Тук това че си платил скъпо за нещо, изобщо не означава че си получил нещо повече или по-добро за парите си.В най-добрия случай, ще получиш по-лъскава опаковка.
32
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кашкавала в БГ е всичко друго но не и кашкавал, освен това ужасно скъп. Аз съм Дания от 15 години, елате да видите кашкавал. Пресен, отлежал, 6 месеца, 12 месеца, 18 месеца, 24 месеца...Пресния кашкавал е около 10-12 лева килограма. Отлежал, примерно 6-12 месеца се намира за 15-20 лева.
31
4
 
18
 
! Отговори
лъжата ЕС преди 3 години
За едни план Маршал,за нас Ран-Ът.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"за търговци е по-трудно да издържат на ниски цени"===Да станат купувачи тогава,НО тогава ще пищят на умрЕло точно за ной-ниски цени !
29
1
 
17
 
! Отговори
Немо преди 3 години
До Анонимен 7Въпреки, че по принцип съм съгласен, че "да минем тънко" е част от народопсихологията ни, особено ако става дума за чуждия труд, време, умения и знания, трябва да отбележим факта, че основни хранителни продукти, тук се продават значително по-скъпо отколкото в Европа.За пример ще ти дам ирландското масло Kerrygold, което в Теско Дъблин струва 2евро/250 гр., а тук в популярна чужда верига е 6,80 лв./200 гр.Основния проблем тук е че няма никаква корелация между цена и качество.
28
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е да е много по-скъпо в България - всичко е внос , държавата уби всяко производство .
27
0
 
11
 
! Отговори
Бай Хой преди 3 години
А пък за мен суджука е без пари
26
2
 
10
 
! Отговори
Майна преди 3 години
Най-добрите бг сирена и кашкавали съм ял в Лондон по 10-15 паунда килото,ама при 80 паунда надник си е добра цена.Тука и за 100 лв.да бачкаш пак идва скъпо