По-тежко ли се боледува от новия щам на COVID-19?

Има недоверие за ваксините, призна проф. Ива Христова
Обновена: 6 яну 2021 22:34 | 6 яну 2021 22:31, Красимир Ангелов
16

Новата мутация на коронавируса, разпространяваща се бързо из Великобритания, вече е открита в редица други европейски страни. Колко опасен е този нов щам и води ли до по-тежко боледуване?

Още по темата
"Мутацията не води до по-тежко изкарване на болестта, води само до по-лесно разпространение на вируса. Все повече вируси започват да са с тази мутация. От първото публикуване на цялостния геном на вируса са наблюдавани огромен брой мутации. А тези, които водят до по-добро разпространение на вируса, се налагат. В днешно време, благодарение на тези мутации, вирусните щамове са групирани в шест големи групи клъстери", каза зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя подчерта, че част от мутациите водят до малко по-висока инфекциозност на вируса.

"А част от тях водят до доста по-голяма инфекциозност. В момента мутациите, които са се закрепили, водят до по-високо ниво на предаване на вируса. Очакваме и нови такива мутации. За последната година, в която знаем за вируса, виждаме, че смъртността постепенно намалява. Тя беше 3% и нещо, а сега е 2,2% за света. От друга страна - може да се говори, че постепенно ще започне да протича по-леко, защото това е нормалната еволюция на вирусното развитие", допълни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Експертът посочи още, че донякъде и нашият организъм се адаптира.

"Това е начинът, по който се развиват тези епидемии. Без ваксина ще затихват твърде много години. Не мисля, че има много страх за ваксините, по-скоро има недоверие, донякъде. Най-вече защото е по нова технология. Изпитанията показват, че двете първи ваксини показват най-високо ниво на ефективност, както и добър профил на безопасност", коментира гостът в студиото.

Проф. Ива Христова добави, че при ваксина с информационна РНК е по-малък рискът от алергични реакции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престнете да ни занимавате с тази измама коронавирус!С отровните ваксини !Стига вече оставете хората да си живеят живота -отваряйте всичко веднага!
14
1
 
3
 
! Отговори
ГМО преди 3 години
Новите неизпитани ваксини са плод на генно инженерство-доц Чорбанов. Като пуснат от типа на руската и китайската ,хората може да им се доверят!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е сега като няма толкова заразени,кой е ,,нулевият пациент? ,,...Ха Ха Ха , изсмя се кралят на равален испански."
12
2
 
3
 
! Отговори
Intel Inside преди 3 години
Започването на училище от 18 януари ще съвпадне с ваксинирането на учителите, което ще доведе до проблеми. За да се васинират, трябва да са здрави, ако не - ще има странични реакции, което ще е антиреклама за всички, които се колебаят. Какво ще стане ако ваксинираните се разболеят, докато все още не е сработила ваксината? Но нали по-важно е ПРИСЪСТВИЕТО на мало.умниците в училището. Пак нищо няма да научат за това време, но до един месец ще повторим ноември.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОГ Е ЛЮБОВ И АБСОЛЮТНА СВОБОДАВ БОГ няма болести и вируси
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай сиктир,с тая измама !!!
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скъпи Бобчо, ваксината не произвежда нов вирус а само едно шипче от него, което нито може да се възпроизвежда, нито нищо. Ограмоти се малко преди да спамиш чудеса.
8
4
 
9
 
! Отговори
555 преди 3 години
Препоръка на Мангъров :Преди ваксиниране прецеждайте ваксината през ситен гевгир . Чипът остава в гевгира .
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая боядисана лелка ли ще преповтаря едни и същи неща тая вечер? Това, което тя е прочела в Интернет и го рецитира като някакво нейно мнение можем и сами да си го прочетем, а сигурно тя е 99-тата, която го повтаря като папагал
6
6
 
15
 
! Отговори
Бобчо преди 3 години
Ако не се вземат мерки следващата зима при третата вълна ще се отчете много сериозен ръст на умрелите, но истинския виновник ваксината няма да се разкрие ще обявават нови и нови щамове. По тоя начин спасението от пандемията ще направи пандемията безкрайна. Естествения имунитет е най-добър и помнете слънцето и чистия въздух убиват вирусите не носете тия пар.цали по устата си.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртността при един вирус по принцип падала и започвало да се боледува по леко от него.Професоре, хайде да се консултирате с другия професор Мутафчийски какво точно ще става: яко ще се мре, ако ще се боледува или ако ще се оздравява. Всеки ден ни подхвърлят различни мнения, оценки и становища. Тази титла професор в България вече се превръща в синоним на профанация.
4
3
 
3
 
! Отговори
До Бобчо преди 3 години
Не ги разбираш тези неща...
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямаше нужда да започвате статията с подвеждащ въпрос дали е по смъртоносна новата мутация. Не е, казаха го преди седмици в Англия. Още повече, че наши доморасли величия отрекоха въобще тази нова мутация - тя не била толкова нова, забелязали са я специалисти още през пролетта. Какво точно са забелязали не зная.
2
6
 
10
 
! Отговори
Бобчо преди 3 години
Няма никакъв нов щам, тъй като ваксинирането започна от Острова от там пуснаха лъжата. иРНК ваксината създава изкуствен вирус прозведен от човешките клетки и когато изкуствения вирус се сблъска със реалния се получава много по-гежка кръстосана реакция от имунната система. Ако ваксинирането продължи човечеството ще попадне във един омагьосан кръг от който няма излизане.
1
1
 
9
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
Ама вие изследвахте ли този щам,в България ли е вече или просто така да плашите народа ?!!!???