Първи сме в Европа по... неадекватно отопление на дома

Имаме едва 2% газифицирани жилища
6 яну 2021 18:30,
126
Първи сме в Европа по... неадекватно отопление на дома
Снимка: Pixabey

Над 4,3 пъти повече българи, сравнено с Европа, не могат да си позволят да отопляват адекватно жилищата си. По този показател сме първи в Европейския съюз, сочат данните на Евростат за 2019 г.

Според статистиката 30,1% от българите не могат да отопляват жилищата си през студения сезон.

Средното ниво за ЕС е 6,9%, което е близо 5 пъти по-малко, спрямо у нас. Въпреки че страната ни е начело в тази негативна класация, делът на хората, които не могат да си позволят отопление, намалява в последните десет години, сочи още статистиката.

През 2010 г. той е бил над 2 пъти по-голям - 66,5%, като още през 2011 г. пада до 46,2%. През 2015 г. делът на хората в България, които не могат да си позволят да отопляват жилищата си подходящо, пада под 40% и оттогава се понижава с по няколко процентни пункта всяка година.

В ЕС процентът на хората, които не са можели да си позволят отопление, е бил най-висок през 2012 г., в разгара на дълговата криза – 11,2%, като се задържа над 10% през следващите две години (2013 и 2014 г.). На второ място е Литва с дял от 26,7%, а на трето - Кипър с 21%. В първата петица са още Португалия и Гърция. На другия полюс са Австрия и Финландия, където само 1,9% от населението не могат да си позволят адекватно отопление на жилището. В Швеция този дял е 1,9%, в Словения - 2,3%, в Люксембург - 2,4%.

Спрямо миналата зима през сезон 2020/2021 г. с близо 14% повече ще са хората у нас на помощи за отопление. 276 042 са отпуснатите заповеди за помощта, която е на стойност малко над 137 млн. лв. За 5 месеца отоплителен сезон сумата, която са получили одобрените кандидати е по 495,80 лв.

Преглед на жилищния сграден фонд и енергийното потребление у нас е показал, че той е енергийно неефективен, сочат данните на МРРБ. Една от причините за това е, че голяма част от жилищните сгради са построени в години, когато липсват нормативни изисквания за енергийна ефективност.

По-конкретно над половината от жилищата са построени през периода 1960-1989 г., когато изникват повечето панелни и стомано-бетонови сгради. 34% от обитаваните жилища са изградени преди 1960 г.

7% от жилищните сгради у нас са построени между 1990 и 1999 г., а след 2000 г., когато влизат в сила завишени изисквания за енергийна ефективност, са въведени в експлоатация останалите 7% от жилищните сгради.

Според статистиката централното отопление, съставлява само 18% от общото потребление на енергия и делът му продължава да намалява поради отказ на абонати. Това на практика означава, че около 80% от населението на страната се отоплява на дърва, въглища, и ток. Само около 2% пък са газифицираните жилища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
12
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Така е, хората желаят газификация, общината им отказва ....каква е алтернативата?!?
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пещерата България и Буда, нейния стопанин.
95
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен булшит. В провинцията никой не се е отказвал от ТЕЦ. Всички са на централно парно отопление и топла вода. Отказващите се може да са в софия но там е друга България и никой не се интересува от това.
94
5
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
за 30 години капитализъм по европейски е така... едно време с парното в къщи, което струваше 4 лева на месец ходех по потник... така че сравнявайте с тогава а не с *** газификации...
93
2
 
8
 
! Отговори
До 104 / 106 преди 3 години
Вия от Газпрома и ШистовияГъЗ щом не можете да си набавите дърва тогава се отопляваите на газ или на каквото ви е кеф. АЗ ще се отоплявам на каквото ми е кеф на мен. Няма да задължавате и другите да правят като вас. СТИГА БЕЗ0ЧЛИBИ ПРОПАГАНДИ
92
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само около 2% пък са газифицираните жилища.Ами съвеЦката газ е много скъпа за сърцето на българина и той не иска да я хаби. Виж ако имаше вражеска американска газ ръгай, гори и унищожавай. Врагът трябва да се ликвидира незабавно по всички възможни начини.
91
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
българина ОТ ВЕКОВЕ разчита на дървата за отопление през зимата!..ОТ ВЕКОВЕ!..разбира се,"Урбанизацията" и ПРОГОНВАНЕТО му от естествената му среда,доведе до големи ПРОБЛЕМИ с отоплението.Проблеми,каквито никога преди не е имал!..Но то е защото нещата У НАС се сведоха САМО И ЕДИНСТВЕНО до ГРУБО ПЕЧЕЛБАРСТВАНЕ!!!!!..който е "ръшкал" по света,знае..Впрочем,"Клиентите" на "Централните отопления" го усещат,но някякси не щат да схванат проблема..
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 105Викаш да обуваме въшкарниците и да стискаме зъби а?!
89
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 103Живота не е САМ!САМ си на самотен остров и други не съществуват!!!!!!!!!!!!!!
88
5
 
9
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Слагайте вълнени ***, както дядовците навремето.Вълнени дрехи топлят, през лятото - охлаждат.Пък и ще ви напомнят откъде сте тръгнали да ставате граждани!
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 103Е всички ли сме като теб АЗ?!Ами ако ние неможем да си осигурим дървета?!Решенията за държавата АЗ ли са?!!!!Като Бойко?!И той вика АЗ!!!!!А другите????
86
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЩО ЗА ПОРЕДНАТА НАГ.ЛА ПРОПАГАНДА . ДЪРВЕТА МОГА ДА СИ ОСИГУРЯТ И САМ . ТОЕСТ .... НЕЗАВИСИМ СЪМГОЛЯМИТЕ КОРПОРАЦИИ НИ ЧАКАТ ДА СЕ НАРЕДИМ НА ПАРНОТО НА ГАЗ ЗА ДА НИ ВДИГАТ ЦЕНАТА КОГАТО И КОЛКОТО СИ ИСКАТ.
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 97Ти България за Севрна Корея ли я имаш?Явно мноооого глупости ви набиват в тиквите!!!
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 97Е ти може да се върнеш и на филм о хан Крум още по-голяма мизерия е в пътищата и законите са КРУМСКИ!''УМЕН'' ли си ти или си промит мозък?!Хайде тези дето не сте живяли през соца да се въздържате да пишете А???????!!!!!!!
83
3
 
18
 
! Отговори
До97 преди 3 години
Абе момче основните човешки нужди на хората като отопление,храна,здравеопазване,почивка бяха осигурени на повече от 95% от населението на България,ха сега погледни настоящата ситуация и си сложи ръка на сърцето и си отговори,кога е било по мизерно,сега или по времето на лошият социализъм!
82
1
 
10
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
До Анонимен 97За коя полиция говориш през соца ?!За днешната, дето играе с мафията ли?За днешната, дета само за пари "стачкува" ?Защото тогавашната милиция ми върна детския велосипед за 24 часа.Днес вече европейската полиция, само ще ти се изсмее за сигнал за такава кражба.
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 95Изплю камъчето!:)))Не е това.Това е стар план да сложат евреите на пътя на мюсолманите и не е от сега.Евреите са давали заеми още на Турската Империя и не е от сега лакомията за територията.Иначе Воленските ти идеи хващат декиш както е наследено да се казва,чист Българин съм ако ще реагираш на това.Мислех,че си в ''джаза'',явно не си!ЧАО!
80
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да твърдим сега,че през комунизма не е било мизерно е лъжа. Пуснете си стар български филм и ще видите мизерното обзавеждане,липсата на всякакви удобства. Старите автобуси,липсата на коли по пътищата. Да,имало е спокойствие да не те набият на улицата,но то е било заради страх от последствията. Ако те барне после полицията няма граждански права. Бой и Белене.Сега този страх липсва и това прави хората по освободени да нарушават закона.
79
0
 
0
 
! Отговори
До-до - 90 преди 3 години
Имаш някакво питане, или просто се правиш на интересен?
78
0
 
16
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
До 89 и 90България днес е ограбена, българите живеят бедно, но страната ни НЕ е бедна.Всеки ден се краде по-много и пак остава за утре.Ако данъчните си вършеха работата, хазната щеше да е пълна !Но защо да работят, като така и така си взимат заплатите(не само).Разберете, че тук евреите ще си направят втора държава, на златната българска земя.Останалото население след Геноцида - техни слуги или роби.