Стрелбите у нас - проява на балканския ни манталитет

Пистолетът е въпрос на престиж, тъжно констатира психолог
28

Криминалните прояви у нас вероятно ще зачестят, прогнозират психолози. Според експерти стрелбите от последните дни са проява на балканския ни манталитет, но и на липсата на контрол.

42-годишна жена, простреляна в новогодишната нощ; 68-годишна жена простреляна на улица в Шумен; стрелба с газов пистолет на централен пловдивски булевард. Това е само част от криминалната хроника от последните дни.

Психологът Младен Владимиров търси обяснение на тези прояви в балканския синдром, който носим.

Още по темата
"Това си е нашият балкански манталитет, освен това пистолетът е въпрос на престиж, ние се връщаме в носталгията по 90-те години по мутренското", заяви психологът.

Според социалния антрополог Харалан Александров обаче част от проблема е и в чувството за загуба на контрол, което се засилва по време на пандемия.

"По необходимост ние сме по-ограничени, пътуваме по-малко, не може да ходим по кръчми, моето усещане е, че се справяме по един доста първичен начин с усещането за загуба на контрол, като започнем да стреляме на посоки и поемаме много голям риск да нараним или убием някого", каза антропологът.

Александров съветва да търсим по-неразрушителни методи за справяне с тревогата и да се опитаме да си върнем контрола върху живота.  "Надявам се хората да проявяват повече отговорност и да си дават сметка, че това не е игра", добави Александров.

Според експерти съществена част от проблема се крие и в липсата на контрол.

"Много хора в България притежават оръжие и ние не знаем колко, къде и как, кой има достъп до него, виждате една картина, че всеки може във всеки момент да използва оръжие", посочи и психологът Милен Владимиров.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само справка. В Сърбия притежаването на оръжие/бойно, като карабини и автомати е съвсем законно.Някой знае ли за това? Разбира се че знае,и това е ЦЕЛИЯТ СВЯТ. Единствено *** не го знае,защото като го узнае ще иска и той пушка,да не остане по-назад. *** народ,мезе за вълци.
24
0
 
0
 
! Отговори
До един от многото преди 3 години
Ти хората разбираш по имена ли? Гений!
23
0
 
7
 
! Отговори
Niki13 преди 3 години
баси психолога , тогава в америка какъв им е манталитета
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пистолета не е ,,престиж''.Пистолета и карабината са ,,право'' на свободният гражданин.Когато се отнемат правата на гражданите,се случват други работи.
21
0
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
А стрелбите в Щатите и другаде по света на какъв ли манталитет са проява?! Гуедото си е гуедо навсякъде по света!
20
0
 
2
 
! Отговори
Един от многото преди 3 години
Младен Владимиров е комплексиран мераклия за малко слава! Другия не искам да го коментирам, името му само говори за него. Проблема мили мои е именно в смешната процедура за психологическо изследване при кандидатстване за оръжие, която се извършва про форма точно от смешници като този измислен психолог и пълен некадърник! Истината е, че от катастрофи, причинени от неправоспособни шофьори загиват стотици всяка година, а от огнестрелни наранявания единици. Но вие си акайте, дефекирайте си спокойно
19
0
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Проява на комплексите и ниското ни балканско самочувствие е заглавието на статията. Естествено че не защитавам психопатите ,които са стреляли, но такива инциденти се случват абсолютно навсякъде, а в много страни нямащи нищо общо с балканите са си почти ежедневие. Контрола и превенцията са най- важни за намаляването им
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младен Владимиров и Харалан Александров - е.аси комбинацията. Титани на липсата на мисъл.
17
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да има по малко престъпления всеки трябва да има оръжие! Нали всички сме равни? Ако всеки имаше право на лично оръжие богопомазаните нямаше да са толкова нагли бабаити.
16
1
 
24
 
! Отговори
SS преди 3 години
На робите е забранено да притежават оръжие ! Нашите политици изтръпват от ужас ,хората ще станат по малко зависими.За тях народа трябва да е безащитен.Така се управлява и краде по лесно.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом се връщаме в 90-те, тогава трябва да си накупим законно оръжие. А не като едно време - само бандитите имаха пистолети, а честните хора мигаха на парцали.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са инсинуации, за да изземат оръжието на хората. Навсякъде хората гърмят по празници.
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, бе, психолога! В щатите се стрелят милион пъти повече от тук, ежедневие е някой да извади оръжие и да стреля напосоки. Какво, и американците ли са с балкански манталитет? Психолог бил, ***.
12
2
 
14
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Това си е нашият балкански манталитет, освен това пистолетът е въпрос на престиж, ние се връщаме в носталгията по 90-те години по мутренското", заяви психологът."А тоя психолог случайно да се сети че не ние се връщаме, а властта връща цялата държава в тези времена? Ама явно не е луд да си изхвърли тридовата книжка.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Нашия си манталитет" В смисъл неговият ли?Полицайте много бързо могат да разберат кой я е застрелял тая и да го арестуват.Но не искат.Има хора и хора.Много хора правят сватба ,но малко от тях се напиват като животни и започват да стрелят с оръжията си.И на другият ден стандартното обяснение на всеки мишок -"кат се напия не знам и не помня кво правя".Това не е "нашият" манталитет това е манталитетът на глупав и примитивен човек.В САЩ една фризьорка гръмнала в главата детето си.Изнервена била.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре е в коя държава се гърмят по-малко?В Русия ли където тва е ежедневие?В САЩ ли където се стрелят всвки час ? Що не си кажете,че в съседният блок щастливо живурка чичко милиционер който се е напил като животно на нова година и е гръмнал тая?И понеже е милиционер няма разследване или ще натопят някой *** наркоман че се надрусал и застрелял тая?
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно балканския синдром е не е лудницата и псилогичната атака дето върви по всяка медия вече 1 година , не е безработицата бедността и загубата на основни свободи... Това ще да е баланския манталитет... Да ви *** във гениалните психолози...
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В американските училища пак ли е балкански синдром. Това е свободия и чувство за безнаказаност. Докато законо не се прилага с цялата си сила върху всеки един от най-ниско ниво до най-високо, винаги ще има хора които ще се чувстват над закона. В Испания осъдиха крале, принцеси, а тук ги пращат в посолства. Никакви последици от екмеджета, апартаментгей, къщи за гости, тераси, суджуци и какво ли не. Нашите дори не са със синя кръв, но са мутри на власт.
7
1
 
16
 
! Отговори
Сметалото преди 3 години
"Криминалните прояви у нас вероятно ще зачестят, прогнозират психолози" ?! Абе от къде ги намират такива ментално ощетени тупани? Хората останаха без работа и прехрана. Какво да зачести? Олимпиадите по химия ли? Пък оръжието в дива балканска страна не е манталитет, а начин да оцелееш!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А това наз нормалните кво ни интересува?