В кадър: На Богоявление осветиха знамената на Българската армия

На церемонията присъстваха президентът Радев и вицепремиерът Каракачанов
6 яну 2021 12:58, Анисия Иванова
31

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

На Богоявление на площад "Свети Александър Невски“ в столицата тържествено бяха осветени бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. На церемонията присъства държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев присъства. 

Водосветът беше отслужен от Негово светейшество Патриарх Неофит. Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия. Правителството беше представлявано от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, присъстваха и кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, военни и граждани.

Ритуалът по освещаване на бойните знамена датира от времето на цар Симеон Велики, от далечната 917 година, когато преди битката при Ахелой бойните знамена били поръсени за победа. Ритуалът е забравен по време на социализма и е възобновен през 1993 година.

Днес празничният ден започна с тържествени литургии в църквите в цялата страна, света Василиева литургия беше отслужена и в катедралния храм.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
13
 
! Отговори
Електра преди 3 години
Ко не, откъдя накъдя Кауна ша плюе така бря. Да ти му се изсе-ра в устата БСПдираста. По голям и скъпо платен търтей, от фигуранта лентяй Кауна няма..
4
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко изпусна да си го примери рамо до рамо с Радев. Трябваше да е там , не да праща патерицата Каракачанка. Друго си е да се изправиш до най-големия си кошмар, друго си е задочно да лаеш пред услужливите на властта медии.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък Калофер бил проблем :))))))))))))))))))))))))
2
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая кукла само я размятат на всякъде. Само в чужбина никой не го кани. А Деса къде се скри, да не е заклещила водопроводчика?
1
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махнете го тоя че ядох таман.