В кадър: На Богоявление осветиха знамената на Българската армия

На церемонията присъстваха президентът Радев и вицепремиерът Каракачанов
6 яну 2021 12:58, Анисия Иванова
31

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

На Богоявление на площад "Свети Александър Невски“ в столицата тържествено бяха осветени бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. На церемонията присъства държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев присъства. 

Водосветът беше отслужен от Негово светейшество Патриарх Неофит. Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия. Правителството беше представлявано от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, присъстваха и кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, военни и граждани.

Ритуалът по освещаване на бойните знамена датира от времето на цар Симеон Велики, от далечната 917 година, когато преди битката при Ахелой бойните знамена били поръсени за победа. Ритуалът е забравен по време на социализма и е възобновен през 1993 година.

Днес празничният ден започна с тържествени литургии в църквите в цялата страна, света Василиева литургия беше отслужена и в катедралния храм.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
2
 
! Отговори
brrrrrrr преди 3 години
тука пишат само такива дето са на държавната хранилка и техните семейства - избирателите на ГЕРБ - нищо общо със здравия разум.
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освиркаха ли фигуранта?
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15 Само че тъкмо Радев е събрал мутри които служат на Русия, около себе си. Като самият той е фен на Путин.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, Гумен, все нещо трябва да прави, получава 13 000 лв заплата, всеки месец. Винаги на празници обаче, води кампания срещу властта,срамно.
21
1
 
2
 
! Отговори
знамената преди 3 години
Преди атака сме ги криели под куртките си!
20
1
 
4
 
! Отговори
а нова катастрофа де преди 3 години
Само национални катастрофи и донесе нашата героична борба! Кага през турско е било!
19
3
 
4
 
! Отговори
77 преди 3 години
до ком. 7......шкембе войвода , дори не се прекръсти , когато го благословиха с китката...голем петриот.
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помните ли как позорно изгониха Гумен Десов от Естония ?!А Деса се скри в Америка при синчето си, затова я няма от месеци.Дори и тя не може да го понася тоя.Насила ги ожениха преди изборите.
17
6
 
11
 
! Отговори
Отровна гад преди 3 години
Физиономията, гласът и походката на Румен Радев са като на човек, изпитващ силна болка от хемороиди!
16
6
 
6
 
! Отговори
До Велмазов преди 3 години
Тикво пртоста, ти ли се криеш страхливо там. Айде зад решетките мутро скапана!
15
5
 
7
 
! Отговори
Фатмашки мастурбант преди 3 години
На Румбурак вече му викали гусин "тука има тука нема" заради идими дойдими - то с датата на изборите. А тия знамена, които са осветени в негово присъствие по време на злощастния му мандат, трябва догодина при новия читав президент да се преосветят, за да се премахне прокобата.
14
2
 
4
 
! Отговори
до патриораст преди 3 години
До ПатриотМухъл патриот за какъв се мислеш да плюеш по българската армия.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уж много беше ербап правителството на Боко да си ходи и викаше Оставка. После схвана,че ако на 28.03 има избори и заболеваемостта нарастне,всички ще го обвинят и нищо чудно да му се търси отговорност на фигуранта. И се уплаши. Ама така е,като много говориш и след това мислиш(ако изобщо може да мисли де). Сега върти ,суче, подхвърля опорната на ***,че Борисов е протеже на Ердоган. А много хора не светнаха,че миналата пролет Боко убеди Ердоган да не пуска мигрантите у нас.
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей,брей,*** такъв!Уж нямаше вирус, защо има мерки, защо не се раздават пари на калпак- глупостите на Рундьото от миналата пролет, после изкара хората на улицата, обикаляше без маска,защо сега се раздават пари,защо няма мерки,позорно го изгониха от Естония,вкара сума ти генерали с пневмонии във ВМА-есента. Днес защо смъртността била най-висока,какви мерки щяло да има на изборите и кой знае още колко тъпизми,докато не излети с шут и с 200 от президентството,което овоня със злобата си
11
9
 
8
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Жив и Здрав да е генерал Радев!!! Пътеводителя ни в борбата срещу мафията и мутрите !!! Свобода или Борба !!! Долу ваксините !!! С нами Бог !!!
10
7
 
9
 
! Отговори
Паткоявление преди 3 години
Много знамена, много генерали и малко армия. На всичко отгоре, кърджалийската патица и кметицата юрданка и те се наредили на военния парад, излагация.
9
9
 
11
 
! Отговори
asd преди 3 години
Този ориентира ли се вече, че има световна пандемия? Гледам маска вече слага. Те добре, че го върнаха позорно от Естония та започва да сгрява. Взе и на загрижен да се прави. Ама преди това се правеше на безсмъртен и подвеждаше хората.
8
15
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
америка унищожи българската армия ,сега имаме само жалко натовско пушечно месо и обслужващ персонал!
7
11
 
5
 
! Отговори
Малееее... преди 3 години
Тука било пълно с ГРОБари на и промити мозъци. Каквото интелектуалното ниво на вожда им такова и на последователите му . България си отива ... като население и територия.
6
12
 
17
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
ОСТАВКА , СЪД, ЗАТВОР ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕДАТЕЛ РУНДЮ ГУМЕН ГАДЕВ !!!!!!!!!!!!!!!!!!