Пращат на шофьорски изпити джигитите и хронично болните

Здравните власти ще уведомяват МВР, ако болестта ни прави опасни зад волана
7 яну 2021 09:08, Анисия Иванова
41
Пращат на шофьорски изпити джигитите и хронично болните
Снимка: БГНЕС

Джигитите, които правят системни нарушения, както и хората с хронични заболявания, които могат да ги направят опасни зад волана, ще бъдат пращани на проверочни. Това е записано в Концепцията за безопасност на движението по пътищата.

В групата на джигитите се включват нарушители, при които основните дефицити са свързани с неумение, незнание или нежелание да се спазват правилата за движение по пътищата.

"Така например незнанието на правилата предполага акцентът да бъде поставен върху информираността на водача, докато ако става въпрос за нарушаване на правилата поради нежелание,то допълнителното обучение и проверка трябва да са фокусирани върху правилната мотивация. Подходът към водачи, които не умеят да паркират,следва да е различен от този към водачи,допускащи системни нарушения (напр. превишена скорост, неправилно изпреварване и престрояване, неспазване на светлинната сигнализация и др. под.)“, пише в документа, цитиран от "Монитор".

В същото време за хората с хронични заболявания се предвижда да се разработи механизъм за обмен на информация между здравната система и МВР, така че да са налице данни за лицата, които следва да бъдат подложени на допълнителен изпит.

"Идеята те да бъдат подложени на допълнителен изпит, вместо само на допълнително медицинско освидетелстване,е по-уместна, доколкото медицинските прегледи към момента са силно формализирани и биха дали само косвена информация за реалните възможности на такива лица да управляват МПС.

За да е ефективен този способ, изпитите не следва да са натоварващи, трябва да могат да се провеждат бързо, а съдържанието им да е ориентирано изрично и само спрямо съответното заболяване или получено увреждане, без на лицата да се налага да преминават през цялостен изпит, аналогичен на този за получаване на СУМПС“, се посочва още в концепцията.

Усъвършенства се и моделът за допълнително обучение на водачи на МПС за частично възстановяване на отнети контролни точки. То вече ще бъде съобразено с конкретното нарушение, за което са били отнети контролни точки като по този начин се цели повишаване на квалификацията и превенция на рисково поведение на пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И то какво става? Ако си имал операция - на изпит. Ако си ходил на преглед при лекар - на изпит. Лекарите ще трябва да доносничат за пациентите си.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според списъка на болестите, вероятно над 90% от шофьорите ще трябва да ходят на допълнителен изпит заради болестите си.
38
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Реалността е, че това са нови спънки, напълно излишни. За шофьорска книжка, вкл. и за подновяването й, трябва да имаш медицинско. Личният лекар е този, който определя дали си годен или не за шофьор, като ако трябва те праща на допълнителни прегледи при съответните специалисти, които си дават мнението в медицинското свидетелство. Това е нормалният подход и най-ефективния. Всичко останало са измислици на некадърници имитиращи дейност.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам Експертно Решение от ТЕЛК за болнични и заради него КАТ искаха да ме пращат на ТОЛЕК, за да си подновя шофьорската книжка. Ако не работех и не ми трябваха болнични, нямаше да ходя на ТЕЛК. При мен се съединиха болничните от две операции и затова стигнах до ТЕЛК, Ако беше само една операция, нямаше да ходя на ТЕЛК и КАТ нямаше да ме занимава с дивотиите си.
36
0
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Общо 77 са болестите в списъса, като в тях се включват и диабет, СПИН, хипертония, камъни в бъбреците, жлъчката или в пикочните пътища. За всяка от тях - изпит в КАТ!!!! Този който го е измислил трябва да получи Нобелова награда за неострота.
35
0
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Някои от болестите в списъка за ТОЛЕК31. Увреждане на кръвоносната система:а) разширени вени, тромбофлебит, флеботромбоза, посттромботичен синдром и язви;б) състояния след оперативно лечение на: разширени вени на долните крайници без трофични промени;в) хемороиди и фистулозни парапроктити до оперативното саниранег) хемороиди и фистулозни парапроктити след оперативното саниране49. Специфични заболявания на костите:а) хронически остеомиелит със или без фистула;б) туберкулоза на става
34
0
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Към тази Наредба от 2011 година има една заповед, която изброява болестите и какво се иска според категорията на шофьора. Списъкът на болестите е безкраен и няма нищо общо с реалността. Проблемът е, че един работеш човек трябва да си загуби многоо дни, за да се оправи с бюрокрацията около подновяването или издаването на шофьорска книжка, като при това се чака с месеци за дата за явяване на ТОЛЕК. Сега се добавя нова бюрократична пречка - неясно какъв изпит.
33
0
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Това за хронично болните го няма никъде по света. Аз като потърпевш от това нововъведение (Нарадба от 2011 година) ще ви кажат, че списъка на болестите е безумно дълъг и на практика почти всички болести в списъка не се отразяват на шофирането. Това, което се пропуска в новината е, че приложението на Наредбата от КАТ е пълно безумие - всеки с Експертно решение от ТЕЛК трябва да ходи на ТОЛЕК (Транспортна Областна Лекарска Експертна Комисия), незаивисмо, че Решението на ТЕЛК може да е,че си здрав
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Индиец няма как да го пратят на изпит. Той никога не е бил там.
31
3
 
0
 
! Отговори
Ядосан до 31 преди 3 години
Такаа, а сега да поговорим за отговорност. Когато епилептик се друсне в дърво на два метра от детето ми. Какво правим при евентуален проблем?! То е ясно че му причиняваме смърт в състояние на афект, ударил е детето ми. Какво правим с този, който му е издал свидетелство, че е годен за шофьор? Издирваме роднините и децата му и им причиняваме същото ли? Съответно смърт. Не, че не съм го мислил.
30
0
 
4
 
! Отговори
Байчо Ви преди 3 години
До СпокоенАбе хора...като не знаете питайте и четете законите! Има си наредба 3 за техничека годност на водачите Обн. ДВ. бр.39 от 20 Май 2011г, и там са указани при кои заболявания каква категория може да притежава водач, след произнасяне мнението на ТОЛЕК! Не виждам защо е тая глупост, която искат да ви наложат сега...казвам да "Ви" наложат, щото всеки е потенциален инвалид и когато се сблъска с бюрократичната държавна машина, тогава ще вие като куче!
29
1
 
5
 
! Отговори
Ко? Не? преди 3 години
Вижте, няма как КАТ да преценява дали някой има хронично заболяване и дали то би било пречка да бъде шофьор! Хора с хронични проблеми на гласните струни /ларингит/ могат да шофират перфектно, но не могат да ругаят на висок глас. Както някой спомена - епилептика може да е съвестен шофьор със златен талон, но един през живота си може да се вреже в спирка с 15 човека и да изтрепе половината от тях макар и с 50 км/ч! Ами не! Тоя с ларингита да си кара, за епилептика - сори. Гадно е, но съдба!
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джигитите няма смисъл да ги пращат на шофьорски курсове,а направо да им отнемат превозните средства и пред очите им да ги смачкат на преса за скрап - само това ще ги усмири,нищо друго!
27
0
 
1
 
! Отговори
Ликвидация на КАТ преди 3 години
Заради принуждаване на милиони водачи да увреждат тежко и нелечимо Земята ни с включени фарове денем и с холограмни оръжия Всички полицаи писали актове се следят като ОСОБВНО ОПАСНИ ТЕРОРИСТИ..ПОдават на кадрите ..Книжките за правоупраление на тези опасни терористи СА НЕВАЛИДНИ>>Увредили са ТЕЖКО МИЛИОНИ БЪЛГАРИ ВКЛ С РАЗОРЯВАЩИ НЕВАЛИДНИ АКТОВЕ И ПРЕСТЪПНИ ПОСТАНОВЛЕНИЯ..
26
0
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До Анонимен 26Прав сте, без контрол, самоконтроли морал всичко може да се превръне в хранилка, в корупционна хранилка !!!
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубава нова хранилка си измислят. И 700 изпита да има, като контрола по пътищата е нулев, ефект няма да видим. А това сега ми прилича на нова хранилка, след като отрязаха далаверата с продаването на книжки...
24
0
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
То хубаво, *** джигитите ако ходят на проверочни, нека са пред специални комисии, със запис, че ако пак сгафят, да се види как са се държали по време на проверките !!!И след проверките - комисии, дали са годни да се пуснат да шофират отново !!!И всичкиет комисии да си плащат, че да се научат на примерно поведение !!!Иначе ще си платят на някоя фирма и ще минат проформа проверките !!!
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Камери в колите и навсякъде и разследване с глоби за всеки заснет джигитаклък.
22
2
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Измислиха една ненужна и много вредна агенция. В тази агенция изразходваха милиони за заплати и служебни забавления и сега трябва да оправдаят ненужното си присъствие. Ето това е зрелия социализъм - не търсим хора за съществуваща работа, а на ненужни хора се опитваме да измислим безполезна работа.
21
1
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
То за джигити мигити ясна работата!Ама докога държавата ще се прави на кьорава и не вижда стотиците хиляди неграмотници от маалите които карат с купени книжки и не знаят нито да четат,нито да пишат камо ли да ти знаят правила,закони и т.н.!Кога продавачите на книжки на неграмотници и кифли ще влязат по затворите?Те произвеждат убийци по пътищата!